Sorin Grindeanu: Vrem să transformăm Portul Constanța într-un HUB multimodal și în principala poartă de intrare în UE a mărfurilor din Asia și Ucraina

Publicat: 16/05/2023, 13:57
Actualizat: 16/05/2023, 13:57

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, marți, că Ministerul Transporturilor vrea să transfoem Portul Constanța într-un HUB multimodal și în principala poartă de intrare în UE a mărfurilor din Asia și Ucraina. El a punctat că va fi modernizată inclusiv rețeaua de cale ferată din port.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, a participat, marți, la conferința „Better Connected through Connecting Europe Facility”, la Palatul Parlamentului. În acest context, el a arătat că Strategia de transport a României, elaborată în baza Planului investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, pentru perioada 2021-2030, plan adoptat la sfârşitul lui 2021, arată clar necesarul de finanţare a României pentru infrastructura de transport.

„Acest necesar depăşeşte 70 de miliarde de euro. Din acest motiv, România este conştientă de necesitatea de a coagula, în perioada următoare, toate eforturile la nivel naţional şi regional pentru a asigura resursele financiare pentru continuarea obiectivelor de investiţii. Vorbim, deci, de fonduri necesare implementare proiectelor atât de importanţă europeană, (…) cât şi a priorităţilor naţionale, referitoare la rutele de interconectare regională”, a afirmat Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că „suntem în faţa unei provocări, pe lângă sursele naţionale pentru perioada 2021-2030, România are la dispoziţie fonduri nerambursabile într-un cuantum fără precedent până acum, atât prin programul de Transport cât şi din PNRR, cât şi din CEF – Connecting Europe Facility.

În aprilie, am reuşit, în premieră să acceseze toate sumele pe exerciţiul bugetar 2014-2020. Cele 4,5 miliarde prevăzute pentru Ministerul Transporturilor, în POIM, au fost accesate sută la sută, ceea ce reprezintă o premieră pentru noi, ca ţară. Mai mult decât atât, am primit o majorare de încă 10%, deci încă 450 de milioane, de pe alte capitole care nu țin de Ministerul Transporturilor pe care probabil o să reuşim să le accesăm până la sfârşitul verii”, a menţionat Grindeanu.

Sorin Grindeanu: În Portul Constanța vor fi investiți în anii viitori sume importante

„O parte importantă din suma pe care o avem disponibilă la nivelul CEF – 1,09 miliarde – va fi orientată către modernizarea infrastructurii feroviare pe cele două culoare, dar și către îmbunătățirea navigației pe Dunăre, în comun cu partenerii noștri bulgari. Aș face o precizare legată de importanța Portului Constanța, care va fi în continuare un punct strategic pentru noi, pe care vrem să-l transformăm într-un HUB multi-modal și în principala poartă de intrare în UE a mărfurilor din Asia și Ucraina.

Atât prin programul Transport, cât și pe celelalte surse de finanțare, în Portul Constanța vor fi investiți în anii viitori sume importante, care vor viza inclusiv modernizarea rețelei de cale ferată din port”, a punctat Sorin Grindeanu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Cel mai amenințat oraș din lume. Primul care poate fi distrus nuclear
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului