Sorin Ovidiu Vîntu, sentință definitivă în dosarul FNI: 8 ani de închisoare

Sorin Ovidiu Vîntu, sentință definitivă în dosarul FNI: 8 ani de închisoare
Publicat: 21/02/2017, 13:13
„Condamnă pe inculpatul Vîntu Sorin-Ovidiu la pedeapsa de 5 ani închisoare, la care, potrivit art.36, alin.1 din noul Cod penal, adaugă sporul de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de spălarea banilor, în formă continuată, astfel că inculpatul va executa pedeapsa de 8 ani închisoare”, se arată în decizia de marți a Curții de Apel, care este definitivă.
Magistrații au mai dispus menținerea sechestrului până la concurența sumelor de 137.403.630.106 ROL (5.529.321 dolari S.U.A.) și de 7.289.406 dolari S.U.A.
În primă instanță, Sorin Ovidiu Vîntu fusese condamnat, pe 9 februarie 2015, la șase ani și patru luni de închisoare. Tribunalul Capitalei a decis atunci condamnarea afaceristului la două pedepse de câte patru ani de închisoare pentru infracțiunile de spălare de bani și a dispus achitarea lui pentru instigare la delapidare. În urma contopirii celor două pedepse, instanța a dispus ca omul de afaceri să execute șase ani și patru luni de detenție. Decizia nu a fost definitivă și a fost contestată de omul de afaceri la Curtea de Apel București.
Judecătorul de la Tribunalul București care l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu a arătat, în motivarea deciziei, că, după ce a intrat în posesia sumelor de bani scoase nelegal din patrimoniul FNI, prin intermediul lui Nicolae Popa sau al societăților în care era administrator sau asociat majoritar, omul de afaceri a folosit „mai multe mecanisme prin care a reciclat aceste sume, cu scopul de a le ascunde adevărate proveniență infracțională”.
Potrivit instanței, deși știa că banii erau proveniți din delapidarea săvârșită de Nicolae Popa, infracțiune pentru care acesta a și fost condamnat, Sorin Ovidiu Vîntu a ascuns și disimulat această sumă prin multiple operațiuni de dispoziție și de circulație a proprietății unor bunuri ori ale drepturilor asupra acestora, fiind astfel întrunite elementele de conținut ale infracțiunii de spălare a banilor.
Judecătorul a stabilit că Sorin Ovidiu Vîntu, prin inginerii financiare aparent legale, pornind însă de la o bază ilegală, întrucât banii proveneau din delapidare, a ascuns, a disimulat natura juridică a provenienței, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, prin creditări ale societățiilor proprii, care la rândul lor creditau alte societăți ce cumpărau unități de fond răscumpărate la valori majorate artificial, cu care erau achiziționate imobile, chiar în ziua transferării în contul lui Vîntu a sumelor de proveniență infracțională, imobile ce erau vândute succesiv unor societăți comerciale aparținând tot acestuia, dar și prin crearea de depozite și transferuri repetate între inculpat și conturile SC Gelsor SA.
Instanța a mai reținut că un alt mod de a ascunde sumele de bani obținute ilegal a fost prin cumpărarea a 15 imobile, pe care apoi le-a vândut, la intervale cuprinse între o lună și patru luni, SC Gelsor I.N. SA, cu mențiunea că vânzarea se face în vederea compensării datoriei înregistrate de societatea Gelsor în favoarea sa. Prețul de vânzare era întotdeauna, în cazul fiecărui imobil, cu mult sub prețul cu care Vîntu cumpărase anterior acele imobile. Mai mult, SC Gelsor I.N. SA avea obligația de a achita fiecare imobil cumpărat de la Sorin Ovidiu Vîntu în cinci rate anuale, începând din anul 2001, iar pentru perioada 2000-2001 a închiriat toate imobilele dobândite astfel SC Gelsor SA, societate creditată tot de Vîntu.
În ceea ce privește infracțiunea de instigare la delapidare, judecătorul a notat în motivare că, potrivit deciziei definitive de condamnare, prăbușirea FNI nu s-a datorat riscurilor inerente la care sunt supuse fondurile deschise de investiții, ci activității infracționale desfășurate de inculpații față de care s-a dispus condamnarea definitivă într-un alt dosar, printre aceștia fiind și Nicolae Popa, care a primit o pedeapsă pentru înșelăciune și delapidare.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat până în prezent în trei dosare, executându-și pedepsele.
Astfel, la data de 22 iulie 2016, Sorin Ovidiu Vîntu a fost încarcerat în urma unei condamnări de șase ani și două luni de închisoare în dosarul Petromservice, alături de el fiind condamnat și fostul sindicalist Liviu Luca la șase ani de detenție.
Totodată, în 24 ianuarie 2014, omul de afaceri a fost condamnat de instanța supremă la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, iar anterior, a fost condamnat la doi ani de pentru șantajarea lui Sebastian Ghiță.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată