Soțiile unor români ce muncesc în Libia susțin că aceștia sunt ținuți captivi și amenințați cu arme

Soțiile unor români ce muncesc în Libia susțin că aceștia sunt ținuți captivi și amenințați cu arme
Publicat: 29/06/2015, 13:05
Actualizat: 30/06/2015, 08:47

Soțiile a doi dintre cei șapte români susțin că aceștia au plecat să lucreze în Libia, în domeniul construcțiilor, la începutul lunii iunie, după ce li s-a promis din țară, de către un student libian, aflat în Craiova, că li se vor încheia contracte de muncă și vor câștiga, fiecare, câte 500 de euro, urmând să primească în plus și diurne, dar și cartele de telefon pentru a putea comunica mai ușor cu familiile din țară, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele promise nu s-au adeverit însă, iar bărbații ar fi ținuți împotriva lor într-un oraș din Libia, Misurata, susțin cele două femei.

„Pe data de 7 iunie, când au ajuns, i-a așteptat la aeroport patronul libian, din Misurata, i-a cazat într-o casă, dar le-a cerut pașapoartele și cele două poze de tip pașaport spunându-le că merge la Poliție să-i înregistreze. Pe 8 iunie, au început munca pe un șantier, dar li s-a dat un singur modem prin care să poată lua legătura cu familiile acasă. În acea zi, s-a aflat că doar un singur telefon este compatibil pentru internet. Apoi, patronul a refuzat să le facă contractele, să le dea telefoanele și banii promiși. În fiecare zi patronul era nemulțumit, că peretele e strâmb, că nu sunt buni meseriași”, a afirmat, sub protecția anonimatului, una dintre soțiile celor șapte bărbați din Libia.

În plus, susține femeia, cei șapte au fost amenințați cu armele și s-a tras asupra lor.

„După o săptămână, patronul le-a spus că a găsit pe cineva care este interesat de forța de muncă, la un alt libian. Băieții au spus că refuză să plece; ori să lucreze în continuare la el și să le facă acele contracte promise, ori să se întoarcă în țară. Refuză să lucreze pentru un alt patron. Lunea trecută sau marți au fost amenintați pe șantier de oamenii libianului cu o armă că ori face cum vrea el, ori îi omoară și îi ingroapă acolo unde se aflau pe șantier. Pentru că oamenii au refuzat să muncească 13 ore pe șantier, nefiind plătiți, nefiind semnat un contract cum s-a promis, s-a refuzat să li se dea banii pentru cât au muncit. Au amenințat că se vor omorî singuri decât să fie vânduți mai departe ca niște sclavi. Îmi este frică pentru mine, pentru familia mea”, a mai spus femeia.

Ea a mai povestit că săptămâna trecută s-au tras inclusiv focuri de armă asupra bărbaților, iar o mașină a încercat să dea peste unii dintre ei.

„Am primit un mesaj pe WatsApp prin care mi s-a spus că cineva a încercat să dea cu o mașină peste ei și s-au tras focuri de armă asupra lor”, a mai afirmat aceasta.

Declarațiile femeii sunt susținute și de o altă gălățeancă, soția unui alt român plecat la muncă în Libia.

„Ne temem pentru viața lor, au fost amenințați că vor fi îngropați pe șantiere și nimeni nu va mai ști de ei, li s-a pus arma la cap. Ne este teamă pentru viața tuturor celor șapte. Au făcut atac de panică. Ne scriu mesaje că vor să-i vândă ca sclavi altui angajator”, a afirmat femeia.

Cele două susțin că au fost făcute plângeri inclusiv la IPJ Galați, DIICOT și MAE, dar nu s-a rezolvat nimic până în prezent, iar soții lor riscă să fie omorâți dacă nu vor accepta să lucreze pentru noul patron libian care s-a arătat interesat să-i preia.

„Consulatul român a trimis doi negociatori, la care se negociază de fapt vânzarea lor mai departe, ca pe niște scalvi, nicidecum să vină în țară”, a mai spus una dintre femei.

Potrivit acesteia, muncitorii români nu se pot întoarce în România fără pașapoarte și semnătura patronului libian pe unele acte.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe arată, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX, că unele informații prezentate de familiile muncitorilor nu se verifică.

„Ambasada României la Tripoli, relocată la Tunis ca urmare a situației de securitate din zonă, cunoaște încă din data de 25 iunie 2015 cazul cetățenilor români aflați în Libia și face demersuri pentru readucerea în țară a acestora. Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu sunt adevărate informațiile vehiculate, potrivit cărora ar exista negocieri pentru vânzarea cetățenilor români către un alt patron libian. De asemenea, nu se verifică informațiile potrivit cărora cetățenii români ar fi fost amenințați cu arma. Misiunea diplomatică a României se află în permanentă legătură cu grupul de cetățeni români, cu familiile acestora, precum si cu autoritățile competente din Libia”, se arată în răspunsul MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează și cu această ocazie faptul că pentru Libia există o alertă de călătorie cu nivelul 4/4 (pericol major – părăsiți imediat zona sau țara) și recomandă ferm cetățenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această țară.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă permanent consultarea informațiilor furnizate prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță”, ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, și serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Toate aceste recomandări ferme din partea Ministerului Afacerilor Externe au scopul de a conștientiza cetățenii români în legatură cu pericolele la care se pot expune în condițiile în care călătoresc în zone de risc și conflict ignorând avertismentele postate pe site-ul oficial al MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație