Specialistul pus de DNA să caute firmele de la care poate fi cumpărată o dronă, cu fonduri OLAF, prins în flagrant când lua mită

Specialistul pus de DNA să caute firmele de la care poate fi cumpărată o dronă, cu fonduri OLAF, prins în flagrant când lua mită
Publicat: 17/11/2021, 13:16
Actualizat: 17/11/2021, 14:00

Specialistul Direcției Naționale Anticorupție Nicolae Răzvan Despa a fost reținut de procurori, după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 6.000 de euro de la patronul unei firme care voia să primească un contract de la DNA pentru cumpărarea unei drone, într-un proiect cu fonduri de la OLAF.

Procurorii DNA cer, miercuri, Tribunalului București arestarea preventivă a lui Nicolae Răzvan Despa, specialist la DNA, pe care îl acuză de luare de mită.

Răzvan Despa trebuia să găsească cele mai bune oferte de drone, pentru o achiziție care trebuia să fie făcută în cadrul proiectului „Continuarea dezvoltării capacității tehnice a DNA în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE”, cofinanțat de OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance.

Anchetatorii DNA au aflat însă că Răzvan Despa a ”negociat” cu patronul unei firme suma pe care o voia pentru ca societatea acestuia să primească acel contract. Specialistul DNA i-a cerut mită 15.000 de euro, dar în final a acceptat să primească 12.000 de euro.

”În perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu”, potrivit DNA.

Răzvan Despa s-a întâlnit marți cu omul de afaceri și a fost prins în flagrant imediat după ce a primit 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro). În aceeași zi, pe numele lui a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase