Spitalele care au îngrijit victimele de la Colectiv, amenințate cu procese costisitoare

Spitalele care au îngrijit victimele de la Colectiv, amenințate cu procese costisitoare
Publicat: 07/04/2016, 17:13
Actualizat: 07/04/2016, 17:22

„Luăm în calcul să acționăm în instanță spitalele pentru a primi fișele de observație ale copiilor care au murit, urmează să stabilim și cu avocații cum vom acționa, a declarat pentru MEDIAFAX, Eugen Iancu președintele Asociației Colectiv GTG 3010.

La 151 de zile după tragedia din Colectiv, multe dintre rudele victimelor nu au primit fișele medicale ale persoanelor pierdute. Aceștia susțin că mai multe spitale din România refuză să le elibereze documentele persoanelor decedate, pe motiv că nu le permite legea.

Actul normativ la care medicii fac referire este Legea 23 din anul 2003 privind Drepturile Pacienților care spune că „toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia iar informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul iși dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” .

Unii părinți ale victimelor din Colectiv spun că au primit fișele complete, alții însă așteaptă documentele de luni de zile fără răspuns.

„E o chestie foarte interpretabilă în lege, chiar ne-a întrebat și pe noi jurista. Au venit familii și au cerut fișele de observație. Din câte știu eu, pacientul are dreptul să solicite documentele medicale, adică date medicale referitoare la evoluția lui, nu scrie nimic de familie, dar nu foaia, poate primi biletul de externare, poate primi copii după analize, dar nu foaia de observații, care după câte știu eu e un document medical. Și acesta se dă numai organelor abilitate. Și poliția dacă îl cere, vine cu hârtie” a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, dr. Adrian Stănculea, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă.

Familiile victimelor au o explicație pentru care spitalele refuză să le dea documentele. Eugen Iancu, tătăl lui Mihai Alexandru Iancu una din victimele din clubul Colectiv și președintele Asociației Colectiv GTG 3010, din care fac parte supraviețuitori și rude ale victimelor, susține „că medicii vor să ascundă faptul că pacienții erau infectați cu bacterii intraspitalicești”.

La spitalul Spitalul Militar ‘Regina Astrid” din Bruxelles, Belgia au ajuns opt persoane rănite în incendiul din noaptea de 30 octombrie, trei erau în stare critică (ventilați, intubați) iar cinci erau răniți grav, însă „majoritatea era o bombă bacteriologică” potrivit unui document pe care l-a primit joi agenția MEDIAFAX de la una din rudele celor internați. Potrivit documentului citat, pacienții erau infectați cu acinetobacter, bacteria Pyo și klebsiella pneumoniae rezistente la antibiotic.

„Pe 10 noiembrie medicii din Belgia mi-au spus că ruda mea are trei din cele mai periculoase bacterii de pe suprafața pământului, bacterii care se dezvoltă în țări precum Iraq și Egipt” a declarat apropiatul unui pacient joi pentru MEDIAFAX.

De altfel, joi, pe blogul personal, jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat o listă pe care se regăseau bacteriile cu care erau infectați 13 dintre victimele din Colectiv, care și-au pierdut viața. Fiecare din cei 13 prezenți pe lista avea cel puțin două bacterii extrem de periculoase, rezistente la tratament.

„Pentru noi nu este o noutate că aveau aceste bacterii, la toate spitalele din Europa unde s-au dus medici au găsit aceste infecții nosocomiale”, a declarat joi Eugen Iancu pentru MEDIAFAX.

Totodată, acesta a dat exemplul spitalului din Viena, unde au fost internați mai mulți tineri răniți în incendiul din clubul Colectiv, unde „medicii s-au grăbit să externeze pacienții în luna ianuarie” unul din motive fiind acela „că statul român întărzia cu plata” iar al doilea motiv pe care l-au invocat medicii din Austria era legat de „infecțiile nosocomiale”.

Mai mult, potrivit lui Iancu, medicii de acolo au menționat că după ce pacienții vor face recuperare în spitalele din România, „pentru a-i primi din nou în spitalul din Austria trebuie să le vadă analizele medicale și să se asigure că nu vor veni infectați cu bacterii intraspitalicești”.

Problema infecțiilor nosocomiale a fost ridicată de foarte multe ori după tragedia din Colecitv, în momentul de fața raportarea acestor infecții făcându-se o dată pe lună. Potrivit medicului Adrian Stănculea, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă și purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, nu în toate situațiile se poate face raportarea.

„Ce nu înțelege multă lume din chestia asta este, ca să declarari infecția nozocomială de pe o plagă arsă nu poți s-o declarari doar prin ceea ce-ți iese prin recoltare cu bețigașul. Nu poți. Îți spune clar acolo în criteriile de delarații la infecții de plagă arsă că trebuie curbură de țesut, care înseamnă un fragment, se pune la biopsie, se pune la un aparat special, numai pe criteriul acesta poți să declari. Simpla prezență a bacteriei în plagă nu înseamnă inflecție, înseamnă contaminare. De aceea pe mulți nici nu poți să-i declari pentru că nu ai aparatura necesară. Nu poți să prezinți toate probele la Babeș să ți le lucreze, că am impresia că ei au, sau Balșul, nu știu care. E o aparatură scumpă care, fragmentul care ți-l ia, ți-l macerează, ți-l pune”, a mai declarat pentru MEDIAFAX medicul Adrian Stănculea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic