STAREA DE ALERTĂ. Cum se face triajul epidemiologic la intrarea într-un spațiu închis

STAREA DE ALERTĂ. Cum se face triajul epidemiologic la intrarea într-un spațiu închis
Cum se face triajul epidemiologic la intrarea în spațiile închise (FOTO - ilustrativ: Deschide.md)
Publicat: 20/05/2020, 16:03
Actualizat: 20/05/2020, 16:04

Ordinul Comun MS-MAI (Ministerul Sănătății-Ministerul Afacerilor Interne) precizează felul în care trebuie făcut triajul persoanelor pentru a avea acces în spațiile închise. Pe scurt, se măsoară temperatura și dacă aceasta depășește 37,3 persoana respectivă e trimisă la medicul de familie, dar dacă se încadrează la suspecți se face testul pentru coronavirus.

Instituțiile și autoritățile publice, operatorii economici și profesioniștii sunt obligați, în starea de alertă, să asigure la intrarea în sedii triajului epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.

Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

În ce constă triajul epidemiologic pentru angajați:

– măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

– observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

– dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

– dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către medicul de familie în vederea efectuării unui consult medical:

– dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2;

– dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.

Medicul de medicina muncii va avea obligația monitorizării stării de sănătate a angajaților, va face instruirea angajaților în ceea ce privește SSM (Securitatea și Sănătatea în Muncă), dar și evaluarea riscului pentru a decide dacă sunt și alte zone unde nu este obligatorie masca.

Persoanele cu funcție de conducere din fiecare unitate (șefii de structură) au responsabilitatea de a efectua triajul observațional al angajaților din subordinea directă.

Pentru alte persoane decât personalul angajat:

Este permis accesul într-o incintă doar pentru persoanele care au motive justificate.

În cazul în care este necesară doar predarea unor documente, colete, etc, aceasta se va realiza în afara incintei, direct persoanei căreia îi sunt destinate, cu respectarea măsurilor de prevenire a contaminării cu virusul SARS-CoV-2

Dacă este necesar accesul în incintă, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

În ce constă triajul epidemiologic:

– măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C);

– observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);

– dacă temperatura înregistrată depășește 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;

– dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă;

– dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 C și nu prezintă alte simptome respiratorii, se permite accesul în incintă, prin preluarea acestuia de la intrare de către un angajat, cu înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Măsurile vor fi aplicate imediat după publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial.

Ce persoane sunt exceptate de la purtarea măștii de protecție în stare de alertă

Ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Sănătății, care prevede, printre altele, condițiile și excepțiile privind purtarea măștilor de protecție, a fost semnat de ministrul Nelu Tătaru și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtarii mastii de protecție, a triajului epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2  pe durata stării de alertă, a anunțat Ministerul Sănătății.

Documentul era așteptat și de oamenii legii, pentru a putea avea cadrul de reglementare pentru aplicarea amenzilor. Marius Iconaru, secretar general Sindicatul Europol, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, că polițiștii așteaptă emiterea ordinului comun al MAI și MS care să detalieze condițiile și excepțiile privind purtarea măștilor de protecție, măsură devenită obligatorie odată cu instituirea stării de alertă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a explicat, miercuri, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, de ce s-a impus obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise, aducând drept argument un grafic care arată că riscul de ca o persoană contaminată care nu poartă mască să infecteze o persoană, chiar cu mască, este de 70%.

Categorii de persoane care pot fi exceptate

Conform documentului transmis de MS, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei,

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții. Vezi aici care sutn acestea!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii