• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Statele Unite dau 100 de milioane de dolari pentru SCUTUL DE LA DEVESELU

Statele Unite dau 100 de milioane de dolari pentru SCUTUL DE LA DEVESELU

Administrația americană a stabilit suma de 100 de milioane de dolari pentru proiectul scutului antirachetă de la Deveselu.

Statele Unite au alocat, în bugetul pe 2014, 80 de milioane de dolari pentru construcțiile militare de la baza Deveselu, potrivit bugetului Pentagonului.

Această sumă se adaugă celor 20,8 milioane de dolari care au fost alocate în anul fiscal 2013.

Pentagonul a cerut o alocare de 85 de milioane de dolari dar Congresul a aprobat doar 80 de milioane de dolari.

Ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu a avut loc la 28 octombrie, în aplicarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 13 septembrie 2011.

România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare și în ea vor fi staționați aproximativ 200 de militari și tehnicieni americani.

Potrivit ministrului Apărării, Mircea Dușa, statul român are misiunea de a realiza lucrări de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei, care trebuie să fie operațională din 2015.

„În acest parteneriat, o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu și le-am și finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operațiunile de pregătire și operaționalizare a bazei se fac și sunt în grafic”, a declarat Mircea Dușa, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, statul român a alocat 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmând a aloca bani și în 2014 și 2015 pentru această facilitate militară, chiar dacă suma pentru următorii doi ani nu a fost încă stabilită.

Pentru amenajarea bazei militare americane de la Deveselu, unde va fi amplasat scutul de apărare antirachetă al SUA în țara noastră, au fost aprobate de către guvernul american două contracte.

Un prim contract include facilitățile Agenției de apărare antirachetă (MDA) și cuprinde toate lucrările de infrastructură pentru întreaga suprafață a perimetrului militar american, valoarea acestuia fiind cuprinsă între 100-250 de milioane de dolari.

În 2014 statul român trebuie să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul și construirea pavilioanelor în care vor fi cazați militarii români.

Compania americană KBR a anunțat, în luna iulie, că a obținut un contract în valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa pentru a construi instalațiile primului sistem de apărare antirachetă în Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei clădiri de patru etaje, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite în România. De asemenea, firma anunță că va construi în România diverse instalații și infrastructura necesară susținerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, clădiri pentru asistență, comunicații, securitate și utilități.

Lucrările includ construirea instalației de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare și transmisiuni, construirea zonei de locuit și crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).

Amplasamentul de la Deveselu va consta dintr-un sistem radar pentru dirijarea tirului și sistemul Aegis de comandă, control și comunicații aferent. Separat, va găzdui un număr de module de lansare care conțin sisteme de interceptare SM-3.

Cătălina Mihai, [email protected]

Inchide