Statuia împăratului Traian, din centrul Capitalei, provoacă scandal între Oprescu și Muzeul Național de Istorie a României. Unii o consideră frumoasă, alții – ridicolă

Statuia împăratului Traian, din centrul Capitalei, provoacă scandal între Oprescu și Muzeul Național de Istorie a României. Unii o consideră frumoasă, alții - ridicolă
Publicat: 29/04/2012, 19:14
Actualizat: 09/01/2013, 16:04

Primarul General, Sorin Oprescu, a participat, duminică, la dezvelirea statuii împăratului Traian a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de municipalitate pe treptele exterioare ale Muzeului Național de Istorie a României (MNIR).

Realizarea statuii împaratului Traian s-a încheiat la inițiativa Primăriei Capitalei și la recomandarea academicianului Răzvan Theodorescu, iar amplasarea acesteia pe Calea Victoriei face parte dintr-o operațiune amplă de amenajare a spațiilor publice, din cadrul programului „Calea Victoriei-traseu cultural”, informează municipalitatea.

Primarul general a arătat că prezentarea simbolică a împăratului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gorduz a realizat-o, este o împlinire a proiectului pe care l-a început în urmă cu doi ani, pornind de la Piața Roma. Edilul șef a adăugat că alte elemente de design urban și monumental vor împodobi în următoarea perioadă zona Centrului istoric.

La rândul său, academicianul Răzvan Theodorescu a arătat importanța simbolisticii monumentului împăratului Traian, care realizează „întâlnirea între latinitate și creștinism, cei doi piloni ai poporului român”. „Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului Național de Istorie, un simbol al națiunii noastre. Metafora aceasta îl reprezintă pe cel mai longeviv împărat roman, pe cel mai iubit împărat roman, pe Optimus Princeps, care înseamnă «fruntașul cel mai bun»”, a declarat Răzvan Theodorescu.

Ce face Muzeul Național de Istorie cu „cadoul” Primăriei

Statuia „Traian” a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de Primăria Capitalei pe treptele Muzeului Național de Istorie, e subiectul unei dispute între cele două instituții, directorul muzeului, Ernest Oberländer Târnoveanu, declarând, în 11 aprilie, că lucrarea „nu va sta multă vreme” acolo.

Deși a fost montată pe treptele muzeului încă din noiembrie anul trecut, statuia a fost acoperită cu folie și nu a fost vernisată până duminică.

Directorul MNIR, Ernest Oberländer Târnoveanu, afirma că este „un cadou” de la Primărie, care „nu va sta multă vreme”, fără a preciza însă ce intenționează să facă în acest sens. El preciza, însă, că statuia a fost instalată legal în fața muzeului, cu toate avizele necesare, inclusiv al Comisiei Monumentelor de For Public a Ministerului Culturii.

Pe de altă parte, directorul MNIR aprecia că „sculptura este controversată”. „Unii o consideră monstruoasă, alții, ridicolă”, spunea Târnoveanu, adăugând că „este foarte greu să îi aduci pe toți la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană”. El afirma că statuia – realizată de sculptorul Vasile Gorduz – îl reprezintă pe împăratul Traian cu o lupoaică, ce face trimitere și la stindardul dacic, reprezentând mitul genezei daco-romane a poporului român.

Mihai Oroveanu: „Cred că oamenii ăștia l-ar refuza și pe Brâncuși

La rândul său, Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC) și președintele Comisiei Monumentelor de For Public, declara, precizând că își exprimă părerea personală, că statuia lui Vasile Gorduz „este o lucrare foarte frumoasă și stă acolo foarte bine”.

Oroveanu asusținea că statuia de la MNIR face parte dintr-un tiraj de trei lucrări realizate de artist, din care un exemplar se află la Sevilla, iar celălalt la Roma, în fața Accademia di Romania. „Mi se pare un lucru pozitiv că se găsește una și la București”, declara Oroveanu, confirmând la rândul său că a auzit „oameni care s-au manifestat împotriva ei”. „Este o lucrare foarte modernă, a unuia dintre cei mai buni sculptori ai noștri, de un profesionalism impecabil. (…) Cred că oamenii ăștia l-ar refuza și pe Brâncuși în zilele noastre”, sublinia Oroveanu, apreciind că în România nu există, în general, un exercițiu în a aprecia sculptura de calitate, dovadă stând mai multe lucrări din spațiul public.

Vasile Gorduz (1931 – 2008) a fost un cunoscut sculptor român și profesor universitar la catedra de sculptură a Universitații Naționale de Arte din București.

Monumentul lui Gorduz cântărește 500 de kilograme

Monumentul lui Gorduz are o înălțime de 2,15 metri, transpus în material definitiv bronz, îl reprezintă pe împaratul Traian, simbol al latinității poporului român, în postura impunătoare, stând în picioare și ținând în brațe Lupoaica Romei – element reprezentativ. Masa totală a lucrării e de aproximativ 500 de kilograme. Costul lucrarii a fost de 200.000 de lei (TVA inclus).

Artistul plastic Vasile Gorduz (1931-2008) a fost absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Statuia lui Traian, amplasată pe malul Guadalquivirului, la Sevillia și cea a lui Eminescu, amplasată într-o piață din Montreal, sunt lucrări ale lui Gorduz.

Departamentul Social, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații