Steag secuiesc de mari dimensiuni, arborat de PCM la Sfântu Gheorghe, în locul altuia înlăturat joi

Steag secuiesc de mari dimensiuni, arborat de PCM la Sfântu Gheorghe, în locul altuia înlăturat joi
Publicat: 12/09/2014, 12:57
Actualizat: 12/09/2014, 22:07

Președintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că, potrivit unei decizii definitive a Curții de Apel Brașov, formațiunea pe care o reprezintă a îndepărtat, joi, steagul secuiesc din parcul central din Sfântu Gheorghe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Potrivit deciziei instanței, primarul Antal Arpad era obligat să îndepărteze acest steag. Nu am dorit să-i cauzăm probleme, astfel am decis să înlăturăm acest simbol de pe catarg. Însă, în cursul acestei zile (vineri – n.r.) am arborat, tot acolo, un alt steag secuiesc”, a spus Kulcsar Terza.

Președintele PCM Covasna a afirmat că pentru arborarea acestui steag secuiesc, care are o lățime de 1,5 metri și o lungime de 82 de centimetri, nu a cerut autorizație de la Primăria Sfântu Gheorghe.

„Acest steag să vestească libertatea. Noi considerăm că secuii au dreptul să-și arboreze propriile simboluri, nimeni nu ne poate strivi limba maternă, cultura și simbolurile”, a afirmat Kulcsar Terza Jozsef.

La inițiativa PCM Covasna, în 4 iunie 2013 a fost ridicat un drapel secuiesc, având o lățime de doi metri și o lungime de 1,12 metri, pe un catarg în Parcul Elisabeta, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

La vremea respectivă, liderul PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, declara corespondentului MEDIAFAX că Primăria a dat toate aprobările necesare pentru arborarea drapelului, astfel că acesta va rămâne în centrul municipiului „pe termen nelimitat”.

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), afirma că nu știe până la ce dată a fost eliberată autorizația, dar „orice spațiu public din Ținutul Secuiesc este potrivit pentru arborarea steagului secuiesc”.

În aprilie, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara că, printr-o sentință definitivă, Curtea de Apel Brașov a dat câștig de cauză Prefecturii Covasna, care solicitase instanței să oblige conducerea Primăriei să îndepărteze din parcul central steagul secuiesc, amplasarea fiind ilegală.

Prefectura Covasna ceruse obligarea conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe să îndepărteze steagul secuiesc ridicat în vara anului trecut, la inițiativa PCM Covasna, pe un catarg în Parcul Elisabeta.

Kiss Edit, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase