Stelian Tănase recunoaște situația dramatică din TVR: Salvarea stă în ANAF

Stelian Tănase recunoaște situația dramatică din TVR: Salvarea stă în ANAF
Publicat: 08/12/2014, 17:21

Stelian Tănase a reacționat după ce Adrian Bucur, membru al Consiliului de Administrație (CA) al Societății Române de Televiziune (SRTv), a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că a decis să facă un apel public, întrucât situația TVR este disperată, televiziunea publică având penalități la fisc de aproximativ 9 milioane de euro pe an.

Astfel, într-un punct de vedere remis MEDIAFAX, Stelian Tănase confirmă situația critică în care se află TVR.

„TVR se află, într-adevăr, într-o situație financiară extrem de critică. În această perioadă foarte dificilă, conducerea TVR a fost nevoită să prioritizeze cheltuielile în funcție de interesul telespectatorilor, conform misiunii publice a Televiziunii Române. În contextul datoriilor imense pe care le are TVR, soluția actualei conduceri a fost să rezilieze contractele emisiunilor scumpe și să încerce să reducă cheltuielile de producție. În acest sezon, Televiziunea Română funcționează cu grile de programe mult mai ieftine față de anii trecuți”, spune Stelian Tănase.

Potrivit lui Stelian Tănase, conducerea TVR încearcă să redeschidă dialogul cu autoritățile statului pentru redresarea Televiziunii Române.

„Mai mult, conducerea TVR a transmis către autoritățile statului, inclusiv ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală, n.r.), propuneri de soluții la problemele grave ale Televiziunii. Facem eforturi uriașe pentru a redeschide dialogul cu aceste autorități, fără sprijinul cărora redresarea instituției nu este posibilă. TVR își asumă toate obligațiile de plată și așteaptă răspunsuri pentru a identifica pârghii de implementare a soluțiilor propuse”, mai spune Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Adrian Bucur, membru în CA al TVR, a spus, într-un punct de vedere transmis luni agenției MEDIAFAX, că a decis să facă un apel public referitor la situația „din ce în ce mai gravă” a televiziunii publice.

El a precizat că a intrat în posesia unor documente, potrivit cărora Televiziunea Română are penalități către bugetul de stat de 23.000 – 24.000 de euro pe zi.

„Situația televiziunii publice este din ce în ce mai gravă. Am intrat în posesia unor cifre care sperie pe orice om normal la cap, 23.000 – 24.000 de euro pe zi, în total, 9 milioane de euro pe an reprezintă penalitățile către fisc și asta se întâmplă după reeșalonare. În aprilie, când TVR nu a plătit rata convenită în memorandum (memorandumul cu Guvernul, n.r.) la fisc, aceste penalități s-au recalculat și așa ajung ele la această cifră, de 23 – 24.000 de euro pe zi. Iar aceste penalități curg lunar. În prezent, datoria la bugetul de stat a televiziunii publice depășește 100 de milioane de euro, nemaipunând la socoteală și datoriile comerciale. Și ele reprezintă alte câteva zeci de mii”, a spus Adrian Bucur.

El a precizat că prima cauză a „pierderii eșalonării” pe o perioadă de șapte ani pe care TVR a avut-o cu fiscul ar fi reprezentat-o o decizie luată de fostul președinte-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, la finalul mandatului său, în octombrie 2013, „când televiziunea publică a ales să nu plătească datoriile la stat și a investit banii în mega-producții”, a spus Adrian Bucur, făcând referire la grila de programe a TVR de la momentul respectiv, care a inclus, între altele, „transmisii din Statele Unite”, dar și „show-ul bugetofag al Andreei Marin”.

„Ultima rată, dacă e să sărim peste timp, a fost în aprilie, când era presată televiziunea să decidă dacă transmite sau nu Campionatul Mondial de Fotbal. Atunci s-a plătit la EBU (European Broadcasting Union, n.r.) în detrimentul bugetului de stat”, a spus Bucur.

El a precizat că problema este aceea că în continuare se fac achiziții „care nu justifică nici măcar o minimă performanță”. „Vorbesc de raportul cost/rating și iau în calcul doar achiziția nesfârșită de filme, de la filme eu bănuiesc cu dedicație și mai ales pe sport, unde e o gaură neagră dintotdeauna. Și mai bănuiesc că sunt persoane în managementul executiv direct cointeresate în efectuarea acestor achiziții”, a spus Adrian Bucur.

El nu a precizat la ce persoane din managementul executiv face referire, însă a spus că el crede că astfel de persoane se pot regăsi în Comitetul Director al TVR.

Întrebat dacă TVR a pierdut eșalonarea datoriilor sale la fisc la finalul mandatului lui Claudiu Săftoiu sau în mandatul lui Stelian Tănase, actualul președinte-director general al SRTv, Adrian Bucur a spus că din mandatul lui Tănase nu se mai plătesc în mod consecvent „ratele la fisc”.

„La sfârșitul lunii martie-aprilie practic televiziunea publică, în mandatul domnului Tănase, a început să nu mai plătească cu consecvență ratele la fisc”, a spus Adrian Bucur.

El a mai spus că memorandumul în baza căruia ar fi trebuit să funcționeze TVR de la finalul anului 2012 prevedea nu doar eșalonarea pe șapte ani a datoriilor televiziunii publice la bugetul de stat, ci și faptul că televiziunea publică trebuia să difuzeze în jur de 50 de programe, show-uri, emisiuni. „În continuare noi mergem pe 80 de producții”, a spus Bucur.

Adrian Bucur a precizat că, din calitatea sa de membru al CA al TVR, a solicitat acces la aceste informații, însă acestea nu i-au fost puse la dispoziție. El nu a precizat însă cine sunt persoanele care nu i-au pus la dispoziție aceste documente.

„Cred că e nemulțumirea noastră a tuturor. Din simpla mea calitate de membru al Consiliului de Administrație, am cerut de nenumărate ori acces la aceste informații, să vin cu soluții, dar inutil. În primul rând, am fost refuzat. Legea spune că, în calitate de membru al CA, ai acces nelimitat la aceste informații. Accesul mi-a fost refuzat în mod repetat și nu doar mie. Dar situația este atât de disperată încât am ales să fac un apel public pe această cale”, a mai spus Adrian Bucur.

TVR avea la sfârșitul lui 2013 datorii fiscale de 510,8 milioane de lei, în timp ce datoriile comerciale erau de 161,3 milioane de lei, televiziunea datorând cei mai mulți bani la European Broadcasting Union, la Centrul Național al Cinematografiei și la organisme de colectare a drepturilor de autor, potrivit raportului de activitate al televiziunii publice pe anul trecut.

Potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut, TVR are cele mai multe datorii la stat. Astfel, datoria fiscală înregistrată pe 31 decembrie 2013, în sumă totală de 510.895.269 de lei, a fost eșalonată la plată pe șapte ani de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În 2013, managementul Televiziunii Române a luat măsurile necesare aplicării Programului de redresare economică a SRTv și plății datoriei reeșalonate către bugetul de stat, conform Memorandumului elaborat de Ministerul Finanțelor Publice. Ca urmare a aplicării acestui program de redresare, în 2013 s-a înregistrat o îmbunătățire a situației financiare, iar Televiziunea Română a reușit să plătească o parte dintre datorii, astfel încât pierderea acumulată a început să se diminueze, se mai spune în raport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?