Stoica, Patriarhie: Nicio mănăstire ortodoxă nu primește minori în monahism

Stoica, Patriarhie: Nicio mănăstire ortodoxă nu primește minori în monahism
Publicat: 14/02/2014, 15:51
Actualizat: 15/02/2014, 00:03

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat pentru MEDIAFAX că nicio mănăstire ortodoxă nu primește în monahism minori, referitor la dispariția adolescentei Iulia Ionescu, de 15 ani, din București, care ar fi vrut să se călugărească.

„Intrarea în monahism se poate face numai după 18 ani. Aceasta presupune un examen mai complex care vizează în principal vocația, dar și un test pishologic și multe altele”, a explicat Constantin Stoica.

El a mai arătat că, dacă un minor cere găzduire la o mănăstire, acesta va fi ajutat, dar conducerea bisericii va sesiza organismele abilitate, nefiind permisă nici găzduirea minorilor fără părinți în aceste lăcașuri.

Duhovnicul elevei de la Colegiul „Sfântul Sava”, care a dispărut, miercuri, în drum spre școală, a fost audiat de polițiști și a prezentat anchetatorilor conținutul unui mail în care fata de 15 ani îl anunța că dorește să se călugărească, potrivit unor surse din Poliție.

Preotul parhoh al Bisericii „Sântul Nicolae” Militari, Visarion Alexa, a declarat polițiștilor că știa de la Iulia Cristina Ionescu faptul că aceasta intenționa să urmeze „o viață monahală” și chiar a pus la dispoziția anchetatorilor un mail primit de la fata în vârstă de 15 ani care îl anunța că dorește să plece la o mănăstire.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat anterior pentru MEDIAFAX că fata este foarte credincioasă și a intenționat să fugă de acasă la 12 ani, însă a fost oprită atunci de duhovnicul ei.

Polițiștii au făcut deja o adresă către Patriarhia Română pentru a se verifica dacă eleva a ajuns la vreuna dintre mănăstirile din țară.

Totodată, reprezentanții Centrului Român pentru Copii Dispăruți – Focus au declarat pentru MEDIAFAX că participă la activitățile de căutare a adolescentei, distribuind postere cu semnalmentele și poza minorei în județele indicate de Poliție, respectiv Iași, Suceava și Neamț.

Pentru coordonarea operațiunilor de căutare a tinerei dispărute, la nivelul Poliției Capitalei a fost constituit un punct de comandă din care fac parte directorul adjunct al Poliției Capitalei pe linie de investigații criminale, șeful Poliției Sectorului 5, și câte un reprezentant din partea Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române și a Departamentului de Informații și Protectie Internă.

Poliția Capitalei a solicitat, vineri, sprijinul cetățenilor pentru a o găsi pe eleva de la Colegiul „Sf. Sava”, dată dispărută după ce nu a mai ajuns miercuri la școală, și face publice în acest sens semnalmentele fetei de 15 ani.

„Minora dispărută se numește Ionescu Iulia Cristina, este în vârstă de 15 ani și are următoarele semnalmente: înălțime 1,67 m, greutate 50 kg, față ovală, ten de culoare deschisă, ochi verzi, păr șaten închis lung și drept, bărbie rotundă. La data dispariției era îmbrăcată cu pantaloni negri, cămașă albă, pulover mov, scurtă neagră cu nasturi aurii și ghete negre”, se arată în comunicat.

Cei care au văzut-o sau pot oferi detalii cu privire la fată, sunt rugați să anunțe Poliția Capitalei, apelând numărul unic de urgență 112.

Polițiștii care o caută pe elevă i-au mai audiat pe părinții fetei, care au dat detalii cu privire la comportamentul și anturajul acesteia, au mai declarat pentru MEDIAFAX surse din rândul anchetatorilor.

Totodată, ei au luat imaginile surprinse de camerele din zona stației de metrou Eroilor, unde fata s-a despărțit de mama ei, miercuri, în jurul orei 12.00, urmând să meargă la școală. Mama fetei, care este divorțată de tatăl acesteia, primea de fiecare dată un sms de la fiica ei atunci când aceasta ajungea la școală, însă miercuri acest lucru nu s-a mai întâmplat, potrivit surselor citate.

De altfel, anchetatorii urmează să vizioneze imaginile surprinse de toate camerele de luat vederi din zonă, pentru a se stabili traseul Iuliei Cristina Ionescu.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că, în seara zilei de miercuri, adolescenta a ajuns la un magazin din Sectorul 1, unde și-a vândut telefonul mobil, un I Phone 5, și lănțișorul din aur.

Identificat de autorități, bărbatul care a cumpărat telefonul și lanțul minorei a fost audiat și a povestit că, ulterior, le-a vândut mai scump unei alte persoane.

Sursele citate au mai declarat pentru MEDIAFAX că urmează să fie scoasă lista convorbirilor telefonice ale fetei și să fie audiați toți colegii de clasă ai acesteia.

Fata este în clasa a IX-a și a intrat la liceu cu media 10.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?