Stolojan, Vanghelie, Iohannis, Căncescu, Nicușor Constantinescu și Florin Popescu, acuzați de ANI de conflict de interese, fals în declarații și avere nejustificată

Publicat: 25/04/2013, 10:19
Actualizat: 29/04/2015, 17:28

Agenția Națională de Integritate susține, într-un comunicat public, că Theodor Stolojan (PDL), Marian Vanghelie (PSD), Klaus Iohannis (PNL), Nicușor Constantinescu (PSD), Aristotel Căncescu (PNL) și Florin Popescu (PDL) au încălcat legislația privind incompatibilitățile, nu își pot justifica averea sau au comis fals în acte. Theodor Stolojan este acuzat de fals în declarații pentru că nu și-a declarat acțiunile deținute la Transgaz SA. Marian Vanghelie este acuzat că nu poate justifica 180.000 euro din averea sa. Klaus Iohannis, Nicușor Constantinescu și Aristotel Căncescu sunt acuzați de incompatibilitate pentru că au deținut, pe lângă funcțiile în care au fost aleși, respectiv de șefi de Consiliu Județean sau primar, și alte funcții. Florin Popescu este acuzat că, în calitate de președinte de Consiliul Județean, a semnat mai multe contracte pentru o firmă la care a deținut acțiuni.

SURPRIZA PE CARE MILIOANE DE ROMÂNI AU AVUT-O JOI DIMINEAȚĂ CÂND AU INTRAT PE INTERNET

Stolojan nu și-a declarat acțiunile de la Transgaz

Theodor Stolojan este acuzat de ANI de fals în declarații. Agenția susține că Stolojan nu a menționat în declarația de avere depusă la Parlamentul European că deține acțiuni la Transgaz. Potrivit ANI, Stolojan nu a menționat în declarația de avere acțiuni în valoare de 94.000 de euro pe care le deține la la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaș.

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, de către Theodor Dumitru Stolojan întrucât nu a menționat în declarațiile de avere și de interese, completate la data de 25.05.2012, acțiunile deținute la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” S.A. Mediaș, a căror valoare la data completării declarațiilor era de aprox. 94.000 euro, încălcând astfel prevederile art. 292 din Codul Penal al României”, se arată în comunicatul ANI. Potrivit sursei citate, Stolojan a devenit acționar al Transgaz în aprilie 2012 și a primit dividende în valoare de 58.896 lei.

„La data de 14.05.2012, data de înregistrare pentru plata dividendelor, Theodor Dumitru Stolojan deținea un număr de 2.356 acțiuni pentru care a încasat în anul 2012 un dividend net în valoare de 58.896,23 lei”, susține ANI. Agenția a precizat că a sesizat Parchetul General pe numele lui Stolojan pentru că acesta ar fi comis infracțiunea de fals în declarații.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Vanghelie nu poate justifica 180.000 de euro din avere

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, este acuzat de ANI că nu poate dovedi proveniența a 180.000 de euro din averea pe care o deține. ANI susține că, în perioada 2008-2011, Vanghelie a realizat venituri salariale în cuantum de 253.199 de lei, „iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 1.040.445,45 lei, rezultând o diferență nejustificată de 787.246, 45 lei (aprox. 180.300,59 Euro)”.

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București care poate dispune confiscarea sumelor depistate de agenție ca fiind fără acoperire.

ANI a mai precizat că Vanghelie a fost notificat de trei ori în cadrul procedurilor derulate și că i-a solicitat să își prezinte punctul de vedere, dar primarul Sectorului 5 nu a transmis nici un fel de clarificări pe adresa Agenției.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Primarul Iohannis, acuzat de incompatibilitate

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, este acuzat de ANI de incompatibilitate. Potrivit inspectorilor ANI, Iohannis a deținut simultan funcțiile de primar și cele de reprezentant al primăriei în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu și și S.C. PIEȚE S.A , ambele companii de stat.

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Iohannis Klaus Werner se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține, simultan, atât funcția de Primar al Municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și S.C. PIEȚE S.A. (începând cu 05.08.2010 și până în prezent), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează în comunicatul ANI.

Agenția susține că instanțele au pronunțat deja sentințe definitive în cazuri similare în care au statuat că un primar nu poate deține simultan funcția de edil al orașului și de reprezentant în cadrul companiilor, fie ele și companii de stat.

„Menționăm ca jurisprudență relevantă în materie, rapoarte care au avut același obiect de evaluare, Sentințele Civile din 21.11.2012 – nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA, respectiv Sentința Civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulți aleși locali (în categoria cărora intră și primarii), emise de Curtea de Apel Constanța, prin care s-a reținut existența stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”, mai arată ANI

Klaus Iohannis a fost informat de anchetele ANI și a depus un memoriu în care își prezintă punctul de vedere. Raportul de constatare al ANI poate fi contestat de Iohannis în termen de 15 zile.

Dacă instanțele vor fi de acord cu constatările ANI, Klaus Iohannis nu va mai putea ocupa funcții publice trei ani.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Nicușor Constantinescu, acuzat de incompatibilitate

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost declarat incompatibil de ANI pentru că a deținut simultan funcțiile de președinte de CJ și cea de reprezentant în cadrul S.C. RAJA S.A.

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Nicușor Constantinescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20.06.2008 – 23.03.2009, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de Preșesedinte al Consiliului Județean Constanța cât și calitatea de reprezentant al Județului Constanța în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanța, încălcând astfel, dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicatul ANI.

Agenția susține că există trei sentințe civile emise de Curtea de Apel Constanța care stauează că funcția de președinte de CJ este incompatibilă cu aceea de reprezentant în cadrul companiilor de stat.

ANI precizează că Nicușor Constantinescu a fost înștiințat de investigațiile derulate împotriva sa și că acesta nu a dorit să facă nici un fel de precizări. Potrivit ANI, legislația spune că în cazul în care raportul de constatare este menținut și după contestarea în instanță, Nicușor Constantinescu își va pierde mandatul și nu va mai putea ocupa o funcție publică eligibilă trei ani după încetarea mandatului.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

ANI: Florin Popescu a semnat contracte pentru compania la care a deținut acțiuni

Deputatul Florin Popescu de la PDL a fost și el declarat incompatibil de către ANI. În cazul lui Popescu, ANI susține că acesta a încălcat regimul incompatibilităților în anul 2010 când deținea funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Potrivit inspectorilor ANI, Florin Popescu a semnat șapte acte adiționale la un contract încheiat între Consiliul Județean Dâmbovița și compania Procor SA companie la care a fost acționar până în 2008.

ANI susține că, potrivit legislației, Popescu a încălcat legislația pentru că și-a creat un beneficiu material. Potrivit ANI, cele șapte acte adiționale au adus în conturile companiei la care a deținut acțiuni nu mai puțin de 230.000 euro. Deputatul a fost notificat de ANI și a depus un punct de vedere.

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese de către Florin Aurelian Popescu, întrucât, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a semnat contractul de proiectare și execuție lucrări nr. 436/20.10.2010, precum și șapte acte adiționale la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, încheiate între Consiliul Județean Dâmbovița și S.C. PROCOR S.A., societate unde acesta a deținut calitatea de asociat până în luna iunie 2008, beneficiul patrimonial obținut fiind în cuantum de 1.003.509,37 Lei (aprox. 228.070 Euro)”, se arată în comunicatul ANI.

Agenția a sesizat în cazul lui Florin Popescu Parchetul Curții de Apel Ploiești pentru infracțiunea de conflict de interese.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Aristotel Căncescu acuzat de incompatibilitate

Președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, este acuzat de ANI de incompatibilitate. Căncescu este acuzat că a deținut concomitent funcția de președinte CJ și cea de reprezentant în cadrul companiei S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu. Potrivit inspectorilor ANI, jurisprudența instanțelor a statuat că președinții de CJ sunt incompatibili cu funcțiile de reprezentanții în companiile de stat.

Căncescu apare ca reprezentant al Județului Brașov în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu pentru că această companie activează și în județul Brașov și în Sibiu.

„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Aristotel Adrian Căncescu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29.05.2009, întrucât deține, simultan, atât funcția de Președinte al Consiliului Județean Brașov, cât și calitatea de reprezentant al Județului Brașov în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu, încălcând astfel, dispozițiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.”, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit ANI, sentințele civile din 21.11.2012 – nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA, respectiv Sentința Civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulți aleși locali (în categoria cărora intră și președinții de consilii județene) emise de Curtea de Apel Constanța au statuat că aleșii locali nu pot ocupa și funcții de reprezentanți în cadrul companiilor de stat.

VEZI AICI COMUNICATUL ANI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani