Strat de zăpadă de 25 de centimetri pe Vârful Omu

Strat de zăpadă de 25 de centimetri pe Vârful Omu
Publicat: 24/11/2015, 11:00

„În zona Carpaților Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, avem numai ninsori. Avem ninsori și în zona depresionară din estul Transilvaniei și lapovițe în sudul Transilvaniei. Cel mai mare strat de zăpadă la ora 8.00 era de 25 de centimetri, la Vârful Omu”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, meteorologul Alina Șerban de la Administrația Națională de Meteorologie.

De asemenea, ninge în județele Brașov, Covasna, în zona montană din Sibiu și în Harghita.

Meteorologul Narcisa Milian de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud – Sibiu a declarat pentru MEDIAFAX că în județul Brașov stratul de zăpadă proaspăt depus variază între cinci centimetri la Predeal și 14 centimetri la Fundata, în județul Sibiu, la Bâlea Lac, s-au depus opt centimetri de zăpadă, iar pe Vârful Lăcăuți, în județul Covasna, stratul de zăpadă măsoară șase centimetri. Și la Roșia Montană, în județul Alba, ninsorile au format „petice de omăt”.

În județul Harghita ninge în stațiunea Harghita Băi, dar și în zonele mai joase, în localitățile din bazinul Ciucului, în stațiunea Izvoru Mureșului și în zona Odorhei.

Președintele Asociației „Panorama 1753”, care reunește hotelierii din stațiunea Harghita-Băi, a declarat că în zonă s-au depus între trei și cinci centimetri de zăpadă.

„Am așteptat ninsorile, am pus și tunurile dezăpadă pe pârtiile de schi, în speranța că va continua să ningă în următoarele zile, așa cum s-a anunțat”, a spus Kristaly.

Chiar dacă zăpada nu s-a depus încă pe șosele, drumarii au intervenit cu material antiderapant încă de la primele ore ale dimineții.

„Ninge în bazinul Ciucului, și în bazinul Odorhei, nu este vânt și a început să se aștearnă. Drumurile sunt încă negre-umede. 15 utilaje acționează pe drumurile din județ și, începând de la ora 4.00, de când ploaia s-a transformat în ninsoare, au fost împrăștiate 130 de tone de material antiderapant”, a declarat un reprezentat al dispeceratului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul”.

Administratorii drumurilor naționale și județene din Harghita sunt pregătiți pentru sezonul rece, inclusiv pentru căderi masive de zăpadă. La prima întâlnire a Comandamentului județean de iarnă, săpătămâna trecută, șeful Secției Drumuri Naționale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că Regionala de Drumuri Brașov a încheiat contracte cu o asociere de firme locale și regionale, astfel că 56 de utilaje vor acționa pentru deszăpezirea rețelei de drumuri naționale din Harghita.

„Pe timp de iarnă vor fi la dispoziție 42 de utilaje cu lamă, 12 încărcătoare și o freză performantă pentru căderi masive de zăpadă, existând posibilitatea ca acestea să fie suplimentate, la cerere. În ceea ce privește aprovizionarea cu material antiderapant, există un stoc de 3.600 de tone de sare, din cele 31.000 de tone necesare pentru toată iarnă și se va începe aprovizionarea cu nisip”, a declarat șeful Secției Drumuri Naționale Harghita.

Potrivit acestuia, semnalizarea de iarnă a fost montată, iar parapeții parazăpezi au fost montați în proporție de 80 la sută, pe 2.500 de metri liniari, din cei 3.000 necesari în județ, restul de 500 de metri pătrați urmând să fie instalați în perioada următoare.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 14 județe din centrul țării, unde marți și miercuri va ninge în zona de munte, iar în Carpații Meridionali și Orientali se va depune un strat de zăpadă.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, de marți, ora 16.00, până miercuri, la ora 14.00, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpații Meridionali și în cea mai mare parte a Carpaților Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile și în estul și sudul Transilvaniei, precum și în Subcarpații Moldovei.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru județele Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Bacău, Vrancea și pentru unele zone din Neamț, Mureș, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea și Gorj.

În zonele deluroase din restul teritoriului vor fi precipitații mixte, trecător și izolat. În sudul și sud-estul țării se vor cumula cantități de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15-20 de litri pe metru pătrat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații