SUA renunță la un tip de rachete în Europa, mărindu-și însă protecția față de Coreea de Nord. Ce se va întâmpla cu baza de la Deveselu

SUA renunță la un tip de rachete în Europa, mărindu-și însă protecția față de Coreea de Nord. Ce se va întâmpla cu baza de la Deveselu
Publicat: 16/03/2013, 16:21
Actualizat: 29/09/2018, 03:38

MAE informează că secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică, vineri seară, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională în Departamentul de Stat american, la solicitarea părții americane.

„Oficialul american a arătat că partea americană dorește să informeze partea română, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral și în calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA), informarea părții române fiind realizată în prealabil efectuării anunțului public în acest sens”, precizează MAE într-un comunicat remis, sâmbătă, agenției MEDIAFAX.

Oficialul american a arătat, potrivit MAE, că „Administrația SUA a decis să ajusteze EPAA prin renunțarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare”.

„În același timp, partea americană va dezvolta o serie de măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA. Această decizie a fost motivată de necesitatea de a ține cont de evoluțiile amenințărilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea RPD Coreene. În același timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar și ferm că această decizie de ajustare a EPAA nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA – care presupune operaționalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 – urmând să se desfășoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri. De altfel – a reconfirmat oficialul american – tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protecția teritoriului, populațiilor și forțelor membrilor europeni ai NATO”, se arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a luat notă de cele comunicate și a mulțumit, potrivit MAE, pentru informarea părții române în prealabil anunțului public privind adaptarea EPAA, ceea ce reprezintă un gest firesc subscris Parteneriatului Strategic.

„A arătat că partea română este angajată în operaționalizarea fără întârzieri a Bazei Deveselu, în cadrul fazei a 2-a a EPAA, și a subliniat că este important că ajustarea proiectului sistemului antirachetă nu aduce nicio atingere acestei etape în care este implicată România. Bogdan Aurescu a informat asupra desfășurării Dialogului Strategic pe teme de securitate romano-polonez din cursul zilei, pe agenda căruia s-a aflat și apărarea antirachetă. Totodată, oficialul român a propus subsecretarului de stat american organizarea de consultări pe teme de securitate la București, în perioada următoare, invitație acceptată cu plăcere de omologul american”, informează MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte