Surpriza din datele contabile ale Hexi Pharma. Cine apare pe lista datornicilor

Redactor:
Clarice Dinu
Surpriza din datele contabile ale Hexi Pharma. Cine apare pe lista datornicilor
Hexi Pharma, producătorul dezinfectanților diluați, și-a cerut săptămâna aceasta insolvența, motivând că are datorii în valoare de 23,4 milioane de euro pe care nu le mai poate achita, în lumina scandalului în care este implicat. Mare parte a datoriilor sunt către două offshore-uri cipriote controlate de patronul Hexi, Dan Condrea. De cealaltă parte, Hexi Pharma are de luat bani de la Serviciul Român de Informații și Ministerul Apărării Naționale.

Dosarul prin care Hexi Pharma își cere insolvența scoate la iveală și bilanțurile financiare ale firmei în jurul căreia a izbucnit scandalul dezinfectanților diluați de până la 10 ori folosiți în spitalele din România. Datoriile invocate de Hexi, în cuantum total de 23,426 de milioane de euro – aproape 103 milioane de lei, au o valoare de peste patru ori mai mare decât cifra de afaceri înregistrată de companie la finele anului 2014 – cele mai recente date depuse la Ministerul Finanțelor Publice. Atunci, Hexi Pharma Co SRL declara o cifră de afaceri de 18,98 milioane de lei, un profit net de 1,83 de milioane de lei și active în valoare de 35 de milioane de lei. Tot la finalul lui 2014, producătorul de dezinfectanți arăta că are datorii în valoare de 20,7 milioane de lei.

Acum, datoriile de peste 23 de milioane de euro reprezintă impozite și facturi către furnizori. Printre aceștia apare și CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd, înregistrată în Cipru. Potrivit Rise Project, acest offshore a fost folosit pentru a scumpi de până la 10 ori prețul dezinfectanților și, în realitate, este controlat de Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma. Concret, firma din Cipru cumpăra materie primă din Germania, pe care o revindea apoi cu un preț de 10 ori mai mare către firma din România.

De cealaltă parte, Hexi Pharma arată că are de luat bani de la Serviciul Român de Informații, mai exact de la Unitatea Militară 0502, adică Laboratorul de Toxicologie Industrială. Producătorul de dezinfectanți susține că SRI are astfel o datorie de 525 de lei către el. SRI a avut două contracte cu Hexi Pharma Co SRL, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Ambele au ca obiect furnizarea de săpun lichid dezinfectant și au o valoare cumulată de 350.000 de lei. Primul contract a fost încheiat în iulie 2013 și are o valoare de 198.000 de lei, iar cel de-al doilea a fost atribuit în noiembrie 2015 și are o valoare de 152.600 de lei. 

Totodată, Hexi Pharma Co SRL mai are de luat bani de la două unități militare din subordinea Ministerului Apărării Naționale. Astfel, UM 02548, adică Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, are o datorie de 7.577 de lei către Hexi, iar unitatea militară 02474 din Brașov are facturi neachitate în valoare de 2.191 de lei. (ELENA DUMITRU)

Inchide