Surpriză: Fost procuror general adjunct al României, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare

Surpriză: Fost procuror general adjunct al României, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare
Publicat: 10/03/2014, 17:29

Completul de cinci judecători al instanței supreme a pronunțat, luni, verdictul în dosarul privind fraudarea concursului pentru procurori șefi, în care au fost judecați procurorii Georgeta Gabriela Ghiță, Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru și Sterian Guli și judecătorul Gheorghe Cerbeanu, toți suspendați din funcții, precum și notarul Gheorghe Bucur, fost procuror.

Gabriela Ghiță, fost procuror la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care la concursul din 2007 a fost președinte al comisiei de examenul pentru numirea în funcții de conducere a judecătorilor și procurorilor, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare, pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

Sterian Guli, fostul șef al Parchetului Judecătoriei Urziceni, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

âNotarul Gheorghe Bucur, fost judecător al instanței supreme și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și Gheorghe Cerbeanu, fost judecător la Tribunalul Vâlcea, au primit pedepse de câte doi ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

În cazul celor patru, în primă instanță, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție dispuseseră suspendarea pedepselor.

Completul de cinci judecători a menținut, prin decizia de luni, pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare dispusă, la judecarea la fond a dosarului, în cazul lui Eugen Cojocaru, fost procuror la Parchetul instanței supreme, acuzat de trafic de influență, precum și pedeapsa primită de fostul procuror piteștean Gheorghe Dumitru, condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influență.

Decizia Completului de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, cei șase urmând să fie încarcerați pentru executarea pedepselor.

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a cerut de la Gheorghe Dumitru 50.000 de euro pentru ca, prin influența asupra membrilor Comisiei de examinare a concursului pentru funcții de procurori șefi, să-i determine pe aceștia să-i înlesnească lui Dumitru promovarea ca procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești.

Din suma pretinsă, Eugen Cojocaru a primit efectiv 15.000 de euro, Gheorghe Dumitru fiind ajutat, în acest sens, de Gheorghe Cerbeanu și Gheorghe Bucur.

În cursul lunilor octombrie – noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru i-ar fi dat lui Bucur mai multe bunuri (băuturi alcoolice, vin și whisky), pentru ca acesta, prin influența pretinsă asupra unor magistrați, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, să-i determine să intervină asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovării examenului în funcția de conducere vizată.

În urma concursului, Gheorghe Dumitru s-a plasat pe prima poziție la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Pitești.

De asemenea, în noiembrie 2007, Sterian Guli, candidat pentru promovarea în funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, a obținut de la Gabriela Ghiță o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidaților ce urma să se desfășoare în 25 noiembrie 2007.

Potrivit DNA, Gabriela Ghiță ar fi pus la dispoziția lui Eugen Cojocaru informații strict confidențiale, conținând o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta să le furnizeze lui Sterian Guli. În această modalitate a fost dezavantajat celălalt candidat pentru funcția respectivă, care nu a avut „șansa” să beneficieze de un astfel de ajutor, potrivit procurorilor.

La finalizarea concursului, Sterian Guli s-a plasat pe prima poziție la examenul pentru promovarea în postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
La scurt timp după anunțarea rezultatului concursului, informații despre fraudarea acestuia au ieșit la iveală.

În timpul urmăririi penale și a judecării cauzei, Sterian Guli, Gheorghe Dumitru, Eugen Cojocaru, Gabriela Ghiță și Gheorghe Cerbeanu au fost suspendați din funcții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului