Tânăr suspect de meningită a murit la un spital din Lugoj. Băiatul a fost dezinstituționalizat, deși suferea de un handicap grav

Tânăr suspect de meningită a murit la un spital din Lugoj. Băiatul a fost dezinstituționalizat, deși suferea de un handicap grav
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 28/03/2023, 22:56
Actualizat: 28/03/2023, 23:05

Un tânăr de 21 de ani din Lugoj a fost înmormântat după ce a decedat în data de 21 martie 2023, fiind suspect de meningită. Informația a fost transmisă prin intermediul unui apel telefonic anonim la numărul de telefon pentru sesizări al Asociației The New Pagan Dawn.

Tânărul, pe nume Frigl Remus Denis, și fratele său, Frigl Romulus, proveneau din sistemul de protecție a copilului din județul Timiș și erau instituționalizați în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, având măsură de protecție la Complexul de Tip Familial ”Gavojdie” din județul Timiș, cu manager de caz Denisa Ploscariu și șef de centru Mariana Ilie. Ambii frați aveau grad de încadrare în handicap cu calificativul ”grav” și ”accentuat”.

Potrivit sursei citate, în perioada 2022/2023, Frigl Remus Denis a fost dezinstituționalizat și, împreună cu fratele său, a ajuns să locuiască într-un apartament, locuință protejată (cu costuri de chirie și utilități suportate de DGASPC Timiș) de pe raza municipiului Lugoj. După dezinstituționalizare, Frigl Remus Denis a murit în data de 21.03.2023 suspect de meningită la Spital.

La funeralii, organizate în data de 23.03.2023, au participat angajați din partea instituției ce l-a dezinstituționalizat, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Fratele său, care și el avea grad de încadrare în handicap accentuat, suferă de depresie și există un risc de sinucidere ca urmare a morții fratelui său.

Potrivit aceleiași surse, această tragedie scoate din nou în evidență problemele din sistemul de protecție a copilului din România și necesitatea unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea acestuia. Este necesară o atenție sporită pentru copiii și tinerii proveniți din medii defavorizate și pentru cei cu dizabilități, precum și pentru procesul de dezinstituționalizare. Este important ca instituțiile implicate să ofere suport și îngrijire adecvată, astfel încât acești tineri să aibă șanse reale la o viață independentă și fericită.

Direcția de Asistență Socială a Primăriei Lugoj prin director executiv Angelica Uscat a transmis pentru ziare.com că acest tânăr nu trebuia externat din sistem, iar fratele său nu trebuia lăsat în grija acestuia, fiind în aceeași situație cu fratele său. Mai mult aceasta s-a arătat șocată de caz și a comunicat că la rândul ei Direcția instituției ce o conduce va sesiza Poliția pentru a deschide o anchetă în acest caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
Cazul Caracal. Filmul celor două crime trase la indigo. Detalii cutremurătoare descrise de procurori
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"L-a agăţat, l-a întors şi l-a izbit de pământ". Copil de 13 ani din Vaslui...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 1 iunie 2023. Ce sărbătoare este joi?
Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Scenariu sumbru pentru Rusia. Ţara ar putea să fie devorată de vecinii săi / Toată...
O femeie, criticată intens pentru rochia cu care s-a îmbrăcat la nunta fiicei ei 😲
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Simona HALEP, în culmea fericirii! Anunțul ANULUI despre marea campioană a României
Legătura fantastică a prințului William cu fiul său George. Visul Dianei s-a împlinit
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....