Tanczos Barna: Dacă extragerea ursului nu a fost legală, sancțiunea este de 30.000 de euro și se face o urmărire penală

Tanczos Barna: Dacă extragerea ursului nu a fost legală, sancțiunea este de 30.000 de euro și se face o urmărire penală
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/05/2021, 22:57
Actualizat: 05/05/2021, 22:57

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest moment sunt în curs două anchete și că nu vrea să se antepronunțe în cazul ursului ucis de un prinț din Austria. Demnitarul spune că legislația nu prevede ca extragerea unui exemplar de urs să fie făcută doar de asociația de vânătoare care a primit derogare, astfel ajungându-se în situații în care anumite persoane să vâneze contra cost. Acesta a explicat că va propune îmbunătățirea legislației, astfel încât intevenția să se facă doar de asociația de vânătoare, iar autorizația să expire într-un timp scurt. 

„Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna face obiectul unei anchete. Două anchete paralele, una făcută de Garda Națională de Mediu, o anchetă făcută de Garda Forestieră. Legislația trebuie respectată și verificată de Garda Națională de Mediu, avem de a face și cu folosirea armelor de vânătoare și atunci Garda Forestieră e instituția abilitată. Cele două anchete sunt în curs, am precizat că nu doresc să mă antepronunț și să influențez această anchetă, de aceea nu mă voi prounța”, a declarat Tanczos.

Ministrul s-a referit la ordinul emis pe 17 februarie

Demnitarul s-a referit la ordinul emis pe 17 februarie, care a premis extragerea unui exemplar de urs care ar fi cauzat probleme localnicilor. Asociațiile de mediu afirmă că exemplarul respectiv, care era o ursoaică , nu a fost extras, în schimb a fost vânat un urs de 17 ani considerat unul dintre cei mai mari din România.

„Voi face referire la ordinul emis pe 17 februarie, un ordin de derogare care permite retragera unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Executarea este sarcina asociație de vânătoare. Verificarea modului în care este pus în practică se face de agențiile județene și de către Garda Forestieră. Trebuie stabilit clar dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și dacă ursul respectiv este cel pentru care s-a emis ordinul de retragere. Nu știu dacă este vorba de acel urs sau nu. Nu știu dacă extragerea s-a făcut sau nu cu respectarea legii. Aștept până mâine să se facă ancheta”, a declarat ministrul.

Sancțiunea ar putea fi de 30.000 de euro

Ministrul a spus că în situația în care se demonstrează că a fost încălcată legea, sancțiunea este de 30.000 de euro și se verifică dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale.

„În cazul în care extragerea nu este legală, sancțiunea este de 30.000 de euro și se face o urmărire penală și se vede dacă se întrunesc condițiile pentru fapte penale”, spune Tanczos Barna.

Barna a vorbit și despre legislația în vigoare. El spune că potrivit prevederilor, în lege nu este menționat că un exemplar nu poate fi vânat de cetățeni care plătesc bani asociațiilor de vânătoare. Tanczos Barna vrea modificarea legii, după finalizarea anchetei.

„Nu este permisă vânătoarea în cazul acestei specii. (…) Legislația, în mod expres, nu interzice acest lucru (n.r. să se practice vânătoarea unor specii protejate contra cost). Vom preciza în mod clar ca intervenția să se facă doar de cei care s-au angajat să protejeze fondul cinegetic, de asociațiile de vânătoare. După finalizarea anchetei vom reanaliza procedurile de acordare a derogărilor. Trebuie să revedem perioada de valabilitate a acestor derogări. S-a redus la 60 de zile, eu am propus deja în noile reglementări să reducem și mai mult aceste valabilități, astfel încât dacă în câteva zile nu se identifică acel urs să își piardă valabilitatea acel document. Un alt aspect extrem de important, de la începutul mandatului am spus că nu sunt de acord ca cotele de intervenție să fie folosite în alt scop decât intervenția imediată, precisă, a acelui exemplar care creează probleme. Nu are nicio logică ca acea extracție să fie făcută de altcineva decât de cei de la asociație”, a mai afirmat ministrul.

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?