Țara europeană în care masca de tip FFP2 devine obligatorie și pe stradă

Țara europeană în care masca de tip FFP2 devine obligatorie și pe stradă
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 06/01/2022, 21:32

Austria a hotărât, joi, să introducă purtarea obligatorie a măştii sanitare de tip FFP2 și în aer liber, pentru a încerca să limiteze astfel răspândirea variantei Omicron și să evite un nou lockdown la nivel național. Cancelarul austriac a vorbit despre „o situaţie foarte gravă şi despre o nouă provocare generată de infecţiozitatea extremă a noii tulpini.

Numărul zilnic al noilor infectări a ajuns miercuri la aproape 10.000, comparativ cu cele 3.000 de infectări confirmate în debutul lunii ianuarie în această ţară din Europa Centrală cu o populaţie de 8,9 milioane de locuitori.

Începând de săptămâna viitoare, masca FFP2, deja obligatorie în Austria din ianuarie 2021 în transportul public şi în spaţiile publice închise, va deveni obligatorie şi pe stradă, mai ales atunci când o distanţă de doi metri nu va putea fi respectată, aşa cum se întâmplă de obicei pe aleile pietonale sau în timp ce mai multe persoane stau la coadă, scriu AFP și DPA.

Mai bine ajustată pe chip şi cu o arie mai mare de acoperire, masca FFP2 deţine o capacitate mai bună de filtrare, datorită formei şi materialului său, în comparaţie cu măştile sanitare uzuale.

Controalele ce vizează deţinerea certificatului verde vor fi intensificate: comercianţii austrieci vor trebui, de asemenea, să opereze verificări pentru a se asigura că doar persoanele care deţin o dovadă a vaccinării împotriva COVID-19 sau a trecerii lor prin boală vor fi primite în majoritatea magazinelor, precizează DPA.

Totodată, reglementările privind izolarea bolnavilor şi a rudelor lor au fost relaxate, pentru a evita paralizarea economică a ţării. Astfel, perioada de carantină a fost redusă la cinci zile după ce o persoană obţine un rezultat pozitiv la un test anti-COVID-19, relatează AFP.

Autoritățile iau în calcul un nou lockdown dacă situaţia din spitale se va degrada

Şeful guvernului austriac nu a exclus însă un nou lockdown dacă situaţia din spitale se va degrada, după ce precedentul lockdown din Austria s-a încheiat pe 12 decembrie pentru persoanele vaccinate. Persoanele nevaccinate rămân în continuare vizate de interdicţia de a-şi părăsi domiciliile.

În pofida creşterii bruşte a numărului de infectări, se pare ca planurile Austriei de a face obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 începând din data de 1 februarie au intrat „pe terenuri mişcătoare” din punct de vedere legal, din cauza variantei deosebit de contagioase Omicron, a declarat un expert austriac pentru DPA.

Varianta Omicron a dovedit că deţine o capacitate crescută de a evita sistemul imunitar, iar din acest motiv infectările în rândul persoanelor deja vaccinate au devenit tot mai frecvente.

Deşi simptomele provocate de Omicron au adeseori tendinţa de a fi mult mai uşoare pentru persoanele vaccinate, există totuşi îngrijorarea că numărul mare al oamenilor care se infectează şi care ajung în spitale ar putea să copleşească sistemul medical din Austria.

Din acest motiv, noua variantă virală a schimbat situaţia pandemică după ce Austria a început să discute pentru prima dată, anul trecut, despre vaccinarea obligatorie, a explicat avocatul specializat în drept constituţional Heinz Mayer.

Planul de vaccinare obligatorie are în mare parte scopul de a proteja spitalele şi de a evita supraaglomerarea acestora.

„Odată cu apariţia Omicron, cărţile au fost amestecate din nou”, a spus Heinz Mayer.

„Dacă vaccinarea nu protejează suficient sistemul medical, atunci vaccinarea obligatorie nu este admisibilă”, a adăugat avocatul austriac.

Guvernul de la Viena doreşte să se folosească de această lege pentru a-i face pe cei 1 milion de rezidenţi încă nevaccinaţi să accepte să se imunizeze cu vaccinuri anti-COVID-19. Pentru persoanele care vor încălca acea lege sunt prevăzute amenzi substanţiale, care pot să ajungă până la 3.600 de euro.

Cu excepţia partidului de dreapta FPO, toate partidele parlamentare din Austria au aprobat acest plan.

În prezent, aproximativ 70% din totalul rezidenţilor austrieci sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.