Taxele și impozitele locale vor fi majorate cu 16,05 la sută, la Timișoara

Taxele și impozitele locale vor fi majorate cu 16,05 la sută, la Timișoara
Taxele și impozitele locale vor crește 16,05 la sută, la Timișoara, a anunțat primarul Nicolae Robu, explicând că majorarea se impune în urma deciziei Guvernului potrivit căreia se ia în considerare situația financiară la 31 decembrie 2012, când existau arierate, plătite însă în ianuarie.
Publicat: 25/01/2013, 17:58
Actualizat: 03/10/2014, 21:21

Taxele și impozitele locale vor crește 16,05 la sută, la Timișoara, a anunțat primarul Nicolae Robu, explicând că majorarea se impune în urma deciziei Guvernului potrivit căreia se ia în considerare situația financiară la 31 decembrie 2012, când existau arierate, plătite însă în ianuarie.

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că taxele și impozitele locale vor fi majorate cu rata inflației și că o hotărâre în acest sens va fi votată săptămâna viitoare în plenul Consiliului Local , transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Eu, ca liberal, voi milita întotdeauna pentru o fiscalitate redusă, pentru valori cât mai mici ale taxelor și impozitelor, în general. Când am avut libertatea de a decide, în plan local, am adus timișorenilor vestea bună că în Timișoara taxele și impozitele locale vor rămâne la nivelul celor din 2012. Acum, însă, mă văd nevoit să aduc vestea proastă că taxele și impozitele locale vor fi majorate cu rata inflației pe ultimii trei ani, mai exact cu 16,05 la sută. Unde-i lege nu-i tocmeală, eu sunt obligat să respect legea, ca orice cetățean al acestei țări, cu sau fără funcții, și prin urmare am prevăzut, pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara din 29 ianuarie, un proiect de hotărâre de punere în aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului de marți”, a declarat Nicolae Robu.

Potrivit primarului, noua valoare a taxelor și impozitelor va intra în vigoare din 1 februarie, iar cei care și-au achitat deja impozitele vor fi nevoiți să se întoarcă la ghișee pentru a plăti diferența.

„Noile taxe vor intra în vigoare de la 1 februarie. Se vor face calcule cu diferențele pentru cei care au plătit și, din nefericire, cetățenii cei mai conștiincioși vor trebui să mai vină o dată. Nu am verificat dacă astăzi (vineri – n.r.) se încasează, oamenii au fost informați că situația e așa cum am prezentat-o. Dacă în aceste condiții vor să plătească, pot plăti”, a explicat edilul.

Nicolae Robu a spus că, deși inițial anunțase că nu se vor majora taxele și impozitele la Timișoara, acum se vede nevoit să le majoreze în urma ordonanței Guvernului care are prevederi clare în acest sens.

„Noi nu avem datorii pe 2012, dar ordonanța analizează situația financiară la 31 decembrie 2012. La acea dată, municipalitatea avea arierate în valoare de 10,5 milioane de lei. Mici, în comparație cu arieratele din timpul anului. Am reușit să stingem aceste arierate. În primele zile din 2013 am achitat datoria de 10,5 milioane de lei, încât la momentul ordonanței nu aveam nicio datorie, însă ordonanța are în vedere situația de la 31 decembrie, și nu la data emiterii acestei Ordonanțe de Guvern. În ultima parte a lunii decembrie sunt activități specifice ale închiderii de an. Am primit cotele defalcate la începutul lui ianuarie și am achitat toate plățile. Am tras linie atunci pentru anul 2012, am încheiat anul cu un plus de 444.000 de lei”, a explicat Nicolae Robu.

Marți, Guvernul a decis că primăriile care mențin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii și nu își afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele și impozitele prin noi hotărâri.

Tot marți, primarul din Timișoara, Nicolae Robu, declara că în municipiu nu vor fi majorate taxele și impozitele și că Timișoara a încheiat anul 2012 cu un excedent bugetar.

„Am înțeles că este o discuție ca Guvernul să oblige primăriile cu datorii să majoreze taxele și impozitele. Am verificat și nu există o asemenea hotărâre în Monitorul Oficial, am înțeles că e la nivel de discuție. Nu este cazul să ne îngrijorăm. Primăria Timișoara nu are datorii, ca instituție. Nu am avut deficit bugetar, am încheiat anul cu un excedent de 444.000 de lei. Dacă se vor lua în considerare și regiile din subordinea Primăriei, atunci deja e o altă discuție deoarece acolo sunt datorii”, declara Nicolae Robu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului