TENSIUNI. Klaus Iohannis, criticat de oficialii maghiari: România luptă cu doi viruși în același timp

TENSIUNI. Klaus Iohannis, criticat de oficialii maghiari: România luptă cu doi viruși în același timp
TENSIUNI. Klaus Iohannis, criticat de oficialii maghiari: România luptă cu doi viruși în același timp / Sursă FOTO: presidency.ro
Publicat: 11/05/2020, 17:48
Actualizat: 07/04/2021, 00:04

Comisia de afaceri externe a Parlamentului Ungariei a adoptat luni, în unanimitate, o rezoluție care condamnă recentele observații „anti-minorități” ale președintelui român Klaus Iohannis cu privire la comunitatea maghiară din România, relatează publicația maghiară Hungary Today.

Observațiile recente ale lui Iohannis despre comunitatea maghiară din România ar putea fi folosite pentru a „incita la ură”, a declarat secretarul de stat al ministrului de externe maghiar, Levente Magyar.

Magyar a menționat că Iohannis i-a acuzat recent pe cei de la PSD, care dețin majoritatea în parlament, că „luptă pentru predarea Transilvaniei maghiarilor”.

Acesta a mai spus că afirmațiile președintelui se ridică la mai mult decât o retorică politică internă, adăugând că acestea ar putea avea „consecințe de anvergură”.

El a spus că este o „tradiție românească” să „joci cartea maghiară ori de câte ori există probleme pentru a distrage atenția publicului de la problemele reale”.

Ungaria vrea să-și dezvolte legăturile cu România, a spus Magyar, adăugând că guvernul va continua să ajute comunitatea maghiară și să o protejeze de „toate formele de atacuri”.

Răspunzând la o întrebare, Magyar a catalogat lipsa de reacție a Consiliului Europei  ca fiind „rușinoasă”.

Zsolt Németh, șeful comisiei Fidesz, a declarat că Comitetul pentru Afaceri Externe din România este de asemenea așteptat să discute problema săptămâna viitoare. El a spus că România „luptă cu doi viruși în același timp”, și anume noul coronavirus și „vechiul virus al șovinismului”.