Tentativa de SINUCIDERE a lui ADRIAN NĂSTASE, relatată în PRESA INTERNAȚIONALĂ

Tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase a fost relatată pe larg și în presa internațională

Tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase a fost relatată pe larg și în presa internațională. BBC, CNN, FoxNews, France24, Le Figaro sau site-ul foxcrawl.com sunt doar câteva dintre publicațiile internaționale care au redat incidentul întâmplat în această seară la casa din Zambaccian a lui Adrian Năstase.

Presa internațională citează că fostul prim-ministru al României a încercat să se sinucidă după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”.

„Incidentul s-a întâmplat atunci când poliția a ajuns la casa lui Năstase pentru a-l duce la închisoare”, relatează BBC.

CNN notează că: „Năstase a rugat oamenii legii să astepte puțin să își ia câteva cărți din biblioteca personală, iar apoi s-a împușcat. Acesta a fost transportat la Spitalul Floreasca, din București. ‘Arăta îngrăzitor”, a declarat premierul Victor Ponta jurnaliștilor atunci când l-a vizitat pe Năstase la spital.   

Agenția belgiană Belga, precizează, citând tot MEDIAFAX, că Năstase va fi operat pentru a i se extrage glonțul rămas în zona gâtului, în timp ce site-ul elvețian swissinfo.ch precizează că fostul premier este oficialul politic cu cel mai înalt rang condamnat până în prezent pentru fapte de corupție în România postcomunistă.

Agenția rusă RIA Novosti precizează că fostul premier a fost vizitat la spital de actualul premier al României, Victor Ponta, care a afirmat că starea sa este „sub control”.

Relatări mai ample găsim însă la agenția britanică Reuters și cea americană Associated Press.

Într-un articol detaliat despre cazul în care a fost condamnat Adrian Năstase și presupusa tentativă de sinucidere a acestuia, Reuters apreciază că decizia Curții Supreme ca fostul premier să ispășească doi ani de închisoare i-a surprins pe mulți care credeau că politicienii sunt deasupra legii în România.

În același context, agenția subliniază că eșecul de a combate corupția endemică a împiedicat accesul României și Bulgariei, cele mai noi și cele mai sărace state membre UE, la spațiul Schengen. Aceasta adaugă că mulți analiști și militanți anticorupție au salutat condamnarea inițială a lui Năstase în ianuarie ca pe un pas în direcția bună a României, despre care Transparency International susține că este cea de-a treia țară cea mai coruptă din UE, după Grecia și Bulgaria. Ei susțin, de asemenea, că trimiterea după gratii a unui politician este un semnal pozitiv. Dar în timp ce numeroși parlamentari au fost condamnați, mulți au primit sentințe cu suspendare sau au rămas liberi în așteptarea unui lung apel.

Și agenția Associated Press consideră că acest proces este un semnal trimis Uniunii Europene, care a cerut României să combată corupția endemică. Decizia Curții Supreme, care a menținut sentința inițială, a trimis însă unde de șoc în întreaga țară, susține AP, amintind că Năstase este cel mai important politician român condamnat după 1989.

Știrea AP a fost preluată pe larg de numeroase publicații americane, între care cotidianul Washington Post sau revista Time, și posturi de televiziune locale sau naționale, cum ar fi Fox News, CBS News sau ABC News.

O relatare de la fața locului, prin intermediul unui corespondent local, are și postul de televiziune CNN, care îl citează pe unul dintre avocații lui Năstase, Ioan Cazacu, ce afirmă că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cotidianul New York Times subliniază că decizia Curții Supreme a șocat România, o țară săracă în care politicienii au fost văzuți întotdeauna ca fiind deasupra legii. Analiștii au considerat-o un semn de maturitate politică într-o națiune care se luptă cu o cultură a mitei și fărădelegii moștenite din perioada comunistă, adaugă cotidianul american.

Agenția britanică Press Association abordează și ea subiectul, aplecându-se asupra acelorași probleme de corupție cu care se confruntă România. La rândul său, BBC prezintă pe scurt tentativa de sinucidere a fostului premier, precum și dosarul în care acesta a fost condamnat.

Informația apare și în presa irlandeză, unde The Herlad, The Irish Independent și Belfast Telegraph pun accent pe încercarea de a se sinucide a fostului premier dar și pe ineditul acestei condamnări într-o țară subminată de corupție.

Agenția chineză Xinhua a relatat, de asemenea, subiectul, afirmând că fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă la câteva ore după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar viața sa nu este pusă în pericol.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide