Tentativa de SINUCIDERE a lui ADRIAN NĂSTASE, relatată în PRESA INTERNAȚIONALĂ

Publicat: 21/06/2012, 15:21
Actualizat: 21/06/2012, 15:21

Tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase a fost relatată pe larg și în presa internațională. BBC, CNN, FoxNews, France24, Le Figaro sau site-ul foxcrawl.com sunt doar câteva dintre publicațiile internaționale care au redat incidentul întâmplat în această seară la casa din Zambaccian a lui Adrian Năstase.

Presa internațională citează că fostul prim-ministru al României a încercat să se sinucidă după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”.

„Incidentul s-a întâmplat atunci când poliția a ajuns la casa lui Năstase pentru a-l duce la închisoare”, relatează BBC.

CNN notează că: „Năstase a rugat oamenii legii să astepte puțin să își ia câteva cărți din biblioteca personală, iar apoi s-a împușcat. Acesta a fost transportat la Spitalul Floreasca, din București. ‘Arăta îngrăzitor”, a declarat premierul Victor Ponta jurnaliștilor atunci când l-a vizitat pe Năstase la spital.

Agenția belgiană Belga, precizează, citând tot MEDIAFAX, că Năstase va fi operat pentru a i se extrage glonțul rămas în zona gâtului, în timp ce site-ul elvețian swissinfo.ch precizează că fostul premier este oficialul politic cu cel mai înalt rang condamnat până în prezent pentru fapte de corupție în România postcomunistă.

Agenția rusă RIA Novosti precizează că fostul premier a fost vizitat la spital de actualul premier al României, Victor Ponta, care a afirmat că starea sa este „sub control”.

Relatări mai ample găsim însă la agenția britanică Reuters și cea americană Associated Press.

Într-un articol detaliat despre cazul în care a fost condamnat Adrian Năstase și presupusa tentativă de sinucidere a acestuia, Reuters apreciază că decizia Curții Supreme ca fostul premier să ispășească doi ani de închisoare i-a surprins pe mulți care credeau că politicienii sunt deasupra legii în România.

În același context, agenția subliniază că eșecul de a combate corupția endemică a împiedicat accesul României și Bulgariei, cele mai noi și cele mai sărace state membre UE, la spațiul Schengen. Aceasta adaugă că mulți analiști și militanți anticorupție au salutat condamnarea inițială a lui Năstase în ianuarie ca pe un pas în direcția bună a României, despre care Transparency International susține că este cea de-a treia țară cea mai coruptă din UE, după Grecia și Bulgaria. Ei susțin, de asemenea, că trimiterea după gratii a unui politician este un semnal pozitiv. Dar în timp ce numeroși parlamentari au fost condamnați, mulți au primit sentințe cu suspendare sau au rămas liberi în așteptarea unui lung apel.

Și agenția Associated Press consideră că acest proces este un semnal trimis Uniunii Europene, care a cerut României să combată corupția endemică. Decizia Curții Supreme, care a menținut sentința inițială, a trimis însă unde de șoc în întreaga țară, susține AP, amintind că Năstase este cel mai important politician român condamnat după 1989.

Știrea AP a fost preluată pe larg de numeroase publicații americane, între care cotidianul Washington Post sau revista Time, și posturi de televiziune locale sau naționale, cum ar fi Fox News, CBS News sau ABC News.

O relatare de la fața locului, prin intermediul unui corespondent local, are și postul de televiziune CNN, care îl citează pe unul dintre avocații lui Năstase, Ioan Cazacu, ce afirmă că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cotidianul New York Times subliniază că decizia Curții Supreme a șocat România, o țară săracă în care politicienii au fost văzuți întotdeauna ca fiind deasupra legii. Analiștii au considerat-o un semn de maturitate politică într-o națiune care se luptă cu o cultură a mitei și fărădelegii moștenite din perioada comunistă, adaugă cotidianul american.

Agenția britanică Press Association abordează și ea subiectul, aplecându-se asupra acelorași probleme de corupție cu care se confruntă România. La rândul său, BBC prezintă pe scurt tentativa de sinucidere a fostului premier, precum și dosarul în care acesta a fost condamnat.

Informația apare și în presa irlandeză, unde The Herlad, The Irish Independent și Belfast Telegraph pun accent pe încercarea de a se sinucide a fostului premier dar și pe ineditul acestei condamnări într-o țară subminată de corupție.

Agenția chineză Xinhua a relatat, de asemenea, subiectul, afirmând că fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă la câteva ore după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar viața sa nu este pusă în pericol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului