Teritoriul unde coronavirusul nu a ajuns niciodată, dar unii rezidenți nu pot ajunge acasă

Teritoriul unde coronavirusul nu a ajuns niciodată, dar unii rezidenți nu pot ajunge acasă
Publicat: 19/10/2020, 16:23
Actualizat: 06/04/2021, 14:40

Teritoriul american îndepărtat al Samoa Americane nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 după ce s-a închis lumii în martie. Nici unii localnici nu pot ajunge acasă.

Crystal Veavea nu știa când s-a îmbarcat pe un zbor din Samoa Americană pe 9 martie că își va lua rămas bun de la familie luni întregi. Tânăra de 38 de ani zboară de obicei de la casa ei din Pago Pago la lacul Elsinore, California, la fiecare două luni, pentru a fi tratată pentru policitemia vera, o formă de cancer de sânge. Dar, de data aceasta, era îngrijorată de călătorii când coronavirusul începea să se răspândească în întreaga lume.

„Mi-am contactat medicul și i-am spus:„ Nu pot să vin? Pot sări peste unul dintre tratamentele mele medicale? ’Și el a spus că nu”, a declarat Veavea pentru BuzzFeed News.

Așadar, Veavea a zburat în California pentru tratamentul cancerului, așa cum i s-a spus și era programată să se întoarcă pe 9 aprilie – dar la sfârșitul lunii martie, guvernul din Samoa americană a închis frontierele și a suspendat zborurile către și dinspre insulă. Nu a putut să se întoarcă acasă.

„Deci acum sunt blocată aici”, a spus Veavea. „Nu am familie aici – sunt doar eu”.

Chiar dacă peste 217.000 de persoane au murit de COVID-19 în SUA, Samoa Americană a înregistrat zero cazuri de virus. Teritoriul îndepărtat al SUA – o mică insulă situată în Oceanul Pacific, aproximativ echidistant între Hawaii și Noua Zeelandă – este singura parte a țării care a reușit să rămână complet fără COVID, în mare parte datorită deciziei guvernatorului la sfârșitul lunii martie pentru închiderea insulei către lumea exterioară pentru a preveni intrarea virusului.

Decizia și-a păstrat cei 55.000 de locuitori liberi de coronavirus – dar a lăsat, de asemenea, sute de oameni blocați în state, departe de casele lor, luni întregi și fără indicii când li se va permite să se întoarcă. Mulți dintre acești oameni au plecat în SUA pentru tratament medical sau pentru îngrijirea membrilor familiei bolnavi, fără să-și dea seama că alegerea ar însemna să rămânem la câțiva kilometri distanță de familiile și prietenii lor într-unul dintre cele mai tumultuoase momente din memoria vieții. Acum, finanțele lor sunt în scădere, sănătatea lor mentală este în criză și tot ce pot face este mult timp pentru ziua în care pot pleca acasă.

„Este devastator, pentru că mi-am lăsat fiica în urmă”, a spus Veavea, care nu și-a mai văzut familia de șapte luni. „Trebuie să treci prin tratament pentru cancer, este o bătălie de la sine”.

Veavea rămâne acum în casa pe care o deține în California și, deși este recunoscătoare că are undeva unde să locuiască, greutatea financiară de a nu putea lucra pentru a se întreține singură și a familiei sale cântărește foarte mult. Și mai rău, este incredibil de singură și sănătatea ei mintală a scăzut.

Dar FaceTiming, fiica ei de 15 ani, Miracle, este prea greu de suportat. Ea preferă ca Miracle, care acum este îngrijită de sora lui Veavea, să îi trimită un mesaj pe Facebook, astfel încât să nu trebuiască să treacă la fel de mult.

„[Fiica mea] îmi spune întotdeauna, mamă, îmi este foarte dor de tine. Mamă, mi-aș dori să fii aici. Mamă, sunt inclus în [Societatea Națională de Onoare]. Îți lipsesc toate momentele speciale „, a spus Veavea. „Și i-am promis că voi fi acolo, când am fost diagnosticat acum doi ani. I-am promis că voi lupta. Mă voi asigura că voi fi acolo pentru fiecare reper pe care l-a avut ”.

Veavea este unul dintre cei peste 500 de samoani americani blocați care se confruntă cu un amestec brutal de probleme, potrivit Eileen Tyrell, un purtător de cuvânt al Alianței Tagata Tutū Faatasi din Samoa Americană, o organizație de bază a acestor indivizi și a familiilor lor care fac presiuni pentru întoarcerea lor.

Mulți samoani americani suferă dificultăți financiare, iar unii sunt chiar fără adăpost pentru că nu reușesc să se întâlnească, dar nu au primit niciun ajutor de la vreun guvern.

„Unele mame se plâng că bebelușii lor mai mici nu-i recunosc, nici măcar prin intermediul chat-ului Zoom sau Facebook”, a declarat Tyrell pentru BuzzFeed News. „Unii au spus că bebelușii lor plâng și ei pentru ei noaptea și nu se pot culca”.

În septembrie, guvernatorul Samoa Americane, Lolo Matalasi Moliga, a prelungit suspendarea zborurilor către și dinspre insulă cel puțin până la sfârșitul lunii octombrie, potrivit Samoa News. El a spus anterior că prioritatea sa este „să protejăm viețile tuturor locuitorilor din Samoa Americană, în ciuda presiunii din partea locuitorilor noștri blocați care cereau să se întoarcă acasă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase