Teritoriul unde coronavirusul nu a ajuns niciodată, dar unii rezidenți nu pot ajunge acasă

Teritoriul unde coronavirusul nu a ajuns niciodată, dar unii rezidenți nu pot ajunge acasă
Publicat: 19/10/2020, 16:23
Actualizat: 06/04/2021, 14:40

Teritoriul american îndepărtat al Samoa Americane nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 după ce s-a închis lumii în martie. Nici unii localnici nu pot ajunge acasă.

Crystal Veavea nu știa când s-a îmbarcat pe un zbor din Samoa Americană pe 9 martie că își va lua rămas bun de la familie luni întregi. Tânăra de 38 de ani zboară de obicei de la casa ei din Pago Pago la lacul Elsinore, California, la fiecare două luni, pentru a fi tratată pentru policitemia vera, o formă de cancer de sânge. Dar, de data aceasta, era îngrijorată de călătorii când coronavirusul începea să se răspândească în întreaga lume.

„Mi-am contactat medicul și i-am spus:„ Nu pot să vin? Pot sări peste unul dintre tratamentele mele medicale? ’Și el a spus că nu”, a declarat Veavea pentru BuzzFeed News.

Așadar, Veavea a zburat în California pentru tratamentul cancerului, așa cum i s-a spus și era programată să se întoarcă pe 9 aprilie – dar la sfârșitul lunii martie, guvernul din Samoa americană a închis frontierele și a suspendat zborurile către și dinspre insulă. Nu a putut să se întoarcă acasă.

„Deci acum sunt blocată aici”, a spus Veavea. „Nu am familie aici – sunt doar eu”.

Chiar dacă peste 217.000 de persoane au murit de COVID-19 în SUA, Samoa Americană a înregistrat zero cazuri de virus. Teritoriul îndepărtat al SUA – o mică insulă situată în Oceanul Pacific, aproximativ echidistant între Hawaii și Noua Zeelandă – este singura parte a țării care a reușit să rămână complet fără COVID, în mare parte datorită deciziei guvernatorului la sfârșitul lunii martie pentru închiderea insulei către lumea exterioară pentru a preveni intrarea virusului.

Decizia și-a păstrat cei 55.000 de locuitori liberi de coronavirus – dar a lăsat, de asemenea, sute de oameni blocați în state, departe de casele lor, luni întregi și fără indicii când li se va permite să se întoarcă. Mulți dintre acești oameni au plecat în SUA pentru tratament medical sau pentru îngrijirea membrilor familiei bolnavi, fără să-și dea seama că alegerea ar însemna să rămânem la câțiva kilometri distanță de familiile și prietenii lor într-unul dintre cele mai tumultuoase momente din memoria vieții. Acum, finanțele lor sunt în scădere, sănătatea lor mentală este în criză și tot ce pot face este mult timp pentru ziua în care pot pleca acasă.

„Este devastator, pentru că mi-am lăsat fiica în urmă”, a spus Veavea, care nu și-a mai văzut familia de șapte luni. „Trebuie să treci prin tratament pentru cancer, este o bătălie de la sine”.

Veavea rămâne acum în casa pe care o deține în California și, deși este recunoscătoare că are undeva unde să locuiască, greutatea financiară de a nu putea lucra pentru a se întreține singură și a familiei sale cântărește foarte mult. Și mai rău, este incredibil de singură și sănătatea ei mintală a scăzut.

Dar FaceTiming, fiica ei de 15 ani, Miracle, este prea greu de suportat. Ea preferă ca Miracle, care acum este îngrijită de sora lui Veavea, să îi trimită un mesaj pe Facebook, astfel încât să nu trebuiască să treacă la fel de mult.

„[Fiica mea] îmi spune întotdeauna, mamă, îmi este foarte dor de tine. Mamă, mi-aș dori să fii aici. Mamă, sunt inclus în [Societatea Națională de Onoare]. Îți lipsesc toate momentele speciale „, a spus Veavea. „Și i-am promis că voi fi acolo, când am fost diagnosticat acum doi ani. I-am promis că voi lupta. Mă voi asigura că voi fi acolo pentru fiecare reper pe care l-a avut ”.

Veavea este unul dintre cei peste 500 de samoani americani blocați care se confruntă cu un amestec brutal de probleme, potrivit Eileen Tyrell, un purtător de cuvânt al Alianței Tagata Tutū Faatasi din Samoa Americană, o organizație de bază a acestor indivizi și a familiilor lor care fac presiuni pentru întoarcerea lor.

Mulți samoani americani suferă dificultăți financiare, iar unii sunt chiar fără adăpost pentru că nu reușesc să se întâlnească, dar nu au primit niciun ajutor de la vreun guvern.

„Unele mame se plâng că bebelușii lor mai mici nu-i recunosc, nici măcar prin intermediul chat-ului Zoom sau Facebook”, a declarat Tyrell pentru BuzzFeed News. „Unii au spus că bebelușii lor plâng și ei pentru ei noaptea și nu se pot culca”.

În septembrie, guvernatorul Samoa Americane, Lolo Matalasi Moliga, a prelungit suspendarea zborurilor către și dinspre insulă cel puțin până la sfârșitul lunii octombrie, potrivit Samoa News. El a spus anterior că prioritatea sa este „să protejăm viețile tuturor locuitorilor din Samoa Americană, în ciuda presiunii din partea locuitorilor noștri blocați care cereau să se întoarcă acasă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă