„Teroristul cu petarde” Beke, trimis în judecată

„Teroristul cu petarde Beke, trimis în judecată
Publicat: 19/05/2016, 17:59

Procurorii DIICOT au trimis miercuri în judecată dosarul în care Beke Istvan, președintele filialei din Târgu Secuiesc a organizației extremiste maghiare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este acuzat că a confecționat un dispozitiv exploziv din petarde, pe care intenționa să îl detoneze în timpul paradei de 1 Decembrie 2015, în Târgu Secuiesc.

În dosar este trimis în judecată și Szocs Zoltan, președintele HVIM Transilvania, care i-ar fi cerut lui Beke să pună la cale explozia.

DIICOT arată că începând cu 2014, în România „a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilități fizice, în vederea inițierii de acțiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste și revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizații iredentiste (refacerea „Ungariei Mari”)”.

Astfel, pe 10 octombrie 2015, în timpul unei ședințe a organizației extremiste din România, Szocs Zoltan i-ar fi cerut lui Beke Istvan să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să îl detoneze public în județul Covasna, pe 1 Decembrie 2015, în timpul manifestațiilor de Ziua Națională a României.

Szocs i-ar fi cerut lui Beke să își asume în fața șefului ierarhic al organizației HVIM această acțiune. Ulterior, Beke a făcut demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor pentru a confecționa un dispozitiv exploziv.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel București.

La perchezițiile care au avut loc pe 30 noiembrie 2015, la un poligon de airsoft, anchetatorii au găsit sute de artificii și explozibili de putere medie și mică, dar și dispozitive de vedere pe timp de noapte și dispozitive care permiteau acționarea de la distanță a artificiilor. Colegii extremistului din HVIM susțin, pe un site în limba maghiară, că la perchezițiile lui Beke au fost ridicate artificiile, dar și mai multe dispozitive pentru jocul airsoft, printre care și o grenadă de airsoft, cu bile, pentru că Beke ar fi practicat acest sport.

Anchetatorii au găsit la percheziții 210 materii explozive de categoriile II și III, dispozitive electronice de inițiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum și un amplificator de imagine.

Conform legii de clasificare a materiilor explozive, categoria II de explozivi se referă la cei de putere medie (Trotil, tetril și ceilalți explozivi nitroaromatici, precum și cei pe bază de azotat de amoniu cu mai puțin de 6% nitroglicerină sau nitroglicol, explozivi pe bază de clorați și perclorați, Geluri explozive, amestecuri explozive simple de tip AMAL, Emulsii explozive), iar categoria III se referă la cei de putere mică (Amestecuri explozive simple de tip nitramon (AM-1) și nitramonit, Pulberi negre cu fum și similare, Amestecuri explozive cu peste 30% materii inhibitoare (clorură de sodiu, clorură de amoniu etc.), Explozivi antigrizutoși, Capse detonante de orice fel, relee întârzietoare și sisteme de inițiere neelectrică).

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive și dispozitivele atunci când au avut loc perchezițiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziție și cu acționare de la distanță, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase și un poligon de tragere, însă nu au fost găsite și arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziții și aproximativ 400 de articole pirotehnice.

În timpul întâlnirii s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puțin trei-patru petarde simultan” și că mai trebuie „doar o baterie”.

Beke Istvan ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de Ziua Națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, „chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”, au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere „o cartelă nou-nouță și un telefon la fel”, de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. „La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore”, ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuința lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul „rezistent telefon.ro”.

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coș de gunoi din centrul localității situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acțiune „o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”.

„Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e”, au mai redat procurorii din discuția purtată la întâlnirea din 10 octomhrie, precizând că termenul de „pizza” a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: „Ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență”.

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informații, care a arătat că membri ai organizației autohtone din județul Covasna a grupării naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formațiunilor ungare extremiste „Mișcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv „Oastea Haiducilor” – recunoscută de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Ungaria drept structură cu profil terorist – desfășoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acțiuni împotriva ordinii constituționale de natură a pune în pericol securitatea națională.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Adrian Marinescu: „Trebuie să rămânem calmi. Se apropie sfârșitul pandemiei”
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Din ce este făcută brânza tofu și cum se consumă. Cât de sănătoasă e
JUDECĂTORII au ANULAT o hotărâre de Guvern, ce vizează STAREA de ALERTĂ
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
România se zguduie din temelii! E alertă la nivel global. Va fi un dezastru
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...