„Teroristul cu petarde” Beke, trimis în judecată

„Teroristul cu petarde Beke, trimis în judecată
Publicat: 19/05/2016, 17:59

Procurorii DIICOT au trimis miercuri în judecată dosarul în care Beke Istvan, președintele filialei din Târgu Secuiesc a organizației extremiste maghiare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM este acuzat că a confecționat un dispozitiv exploziv din petarde, pe care intenționa să îl detoneze în timpul paradei de 1 Decembrie 2015, în Târgu Secuiesc.

În dosar este trimis în judecată și Szocs Zoltan, președintele HVIM Transilvania, care i-ar fi cerut lui Beke să pună la cale explozia.

DIICOT arată că începând cu 2014, în România „a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilități fizice, în vederea inițierii de acțiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste și revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizații iredentiste (refacerea „Ungariei Mari”)”.

Astfel, pe 10 octombrie 2015, în timpul unei ședințe a organizației extremiste din România, Szocs Zoltan i-ar fi cerut lui Beke Istvan să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să îl detoneze public în județul Covasna, pe 1 Decembrie 2015, în timpul manifestațiilor de Ziua Națională a României.

Szocs i-ar fi cerut lui Beke să își asume în fața șefului ierarhic al organizației HVIM această acțiune. Ulterior, Beke a făcut demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor pentru a confecționa un dispozitiv exploziv.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel București.

La perchezițiile care au avut loc pe 30 noiembrie 2015, la un poligon de airsoft, anchetatorii au găsit sute de artificii și explozibili de putere medie și mică, dar și dispozitive de vedere pe timp de noapte și dispozitive care permiteau acționarea de la distanță a artificiilor. Colegii extremistului din HVIM susțin, pe un site în limba maghiară, că la perchezițiile lui Beke au fost ridicate artificiile, dar și mai multe dispozitive pentru jocul airsoft, printre care și o grenadă de airsoft, cu bile, pentru că Beke ar fi practicat acest sport.

Anchetatorii au găsit la percheziții 210 materii explozive de categoriile II și III, dispozitive electronice de inițiere, temporizor al impulsurilor electronice, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte folosite de conductorii de blindaje militare, precum și un amplificator de imagine.

Conform legii de clasificare a materiilor explozive, categoria II de explozivi se referă la cei de putere medie (Trotil, tetril și ceilalți explozivi nitroaromatici, precum și cei pe bază de azotat de amoniu cu mai puțin de 6% nitroglicerină sau nitroglicol, explozivi pe bază de clorați și perclorați, Geluri explozive, amestecuri explozive simple de tip AMAL, Emulsii explozive), iar categoria III se referă la cei de putere mică (Amestecuri explozive simple de tip nitramon (AM-1) și nitramonit, Pulberi negre cu fum și similare, Amestecuri explozive cu peste 30% materii inhibitoare (clorură de sodiu, clorură de amoniu etc.), Explozivi antigrizutoși, Capse detonante de orice fel, relee întârzietoare și sisteme de inițiere neelectrică).

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive și dispozitivele atunci când au avut loc perchezițiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziție și cu acționare de la distanță, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase și un poligon de tragere, însă nu au fost găsite și arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziții și aproximativ 400 de articole pirotehnice.

În timpul întâlnirii s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, prin utilizarea unui fitil care „ar face să se aprindă cel puțin trei-patru petarde simultan” și că mai trebuie „doar o baterie”.

Beke Istvan ar fi afirmat la acea întâlnire că de pe telefonul mobil poate accesa camera video amplasată în exteriorul magazinului său situat în centrul localității Târgu Secuiesc și că va putea urmări marșul de Ziua Națională a României și detona dispozitivul exploziv improvizat de la distanță, „chiar dacă va fi plecat din localitate cu familia”, au scris procurorii în documentul citat.

Astfel, pentru detonarea dispozitivului exploziv improvizat trebuia să se cumpere „o cartelă nou-nouță și un telefon la fel”, de la care să se facă apelulul, apoi să fie distruse. „La ce am avut noi, puteai să fixezi un cronometru la maxim 24 de ore”, ar fi spus Beke Istvan.

Anchetatorii au găsit în locuința lui Beke Istvan un dispozitiv electronic de inițiere și temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. De asemenea, procurorii DIICOT au stabilit că, după întâlnirea din 10 octombrie, Beke Istvan Attila a cumpărat un telefon mobil nou de pe site-ul „rezistent telefon.ro”.

Persoana care a propus detonarea unui dispozitiv exploziv a indicat ca loc de amplasare perimetrul din zona în care se află statuia lui Gabor Aron, respectiv un coș de gunoi din centrul localității situat pe traseul de deplasare al paradei militare, afirmând că după acțiune „o să se spună că Târgu Secuiesc a fost atacat de teroriști”.

„Trebuie să facem o încercare, nu mănânci pizza cu poftă, doar o guști, vezi cum e”, au mai redat procurorii din discuția purtată la întâlnirea din 10 octomhrie, precizând că termenul de „pizza” a fost folosit cu referire la dispozitivul exploziv improvizat. Tot atunci, H.I. ar fi afirmat: „Ar merita să facem, măcar să acumulăm experiență”.

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informații, care a arătat că membri ai organizației autohtone din județul Covasna a grupării naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formațiunilor ungare extremiste „Mișcarea pentru o Ungarie mai bună” (JOBBIK), HVIM, respectiv „Oastea Haiducilor” – recunoscută de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Ungaria drept structură cu profil terorist – desfășoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acțiuni împotriva ordinii constituționale de natură a pune în pericol securitatea națională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...