The Guardian: ONU a plătit milioane de dolari unei firme rusești, deși știa că este implicată într-un caz de abuz sexual

The Guardian: ONU a plătit milioane de dolari unei firme rusești, deși știa că este implicată într-un caz de abuz sexual
Publicat: 31/07/2015, 16:42

Ziarul britanic dezvăluie în exclusivitate documente potrivit cărora o unitate ONU a descoperit o posibilă „cultură a exploatării și abuzurilor sexuale” în urma atacului comis de un membru al unui echipaj UTair, ceea ce nu a oprit firma să primească în continuare contracte în valoare de milioane de dolari.

Ofciali de rang înalt din cadrul ONU au luat în considerare rezilierea contarctului cu UTair, după ce s-a conchis că incidentul, în care fata a fost aruncată complet dezbrăcată și inconștientă în incinta bazei elicopterului, relevă o cultură mai amplă a exploatării sexuale în cadrul companiei rusești de aviație.

Documente interne ONU marcate cu ștampila „strict confidențial”, care au ajuns la The Guardian, dezvăluie cum a descoperit unitatea pentru plângeri a ONU probe potrivit cărora tânăra a fost arsă cu țigara și fotografiată zăcând pe jos. ONU a conchis că acest atac șocant din 2010 a fost comis de către managerul bazei UTair din Kalemie, în estul RDC.

Principalul raport de investigație, care datează din martie 2011, avertiza în legătură cu o posibilă „cultură a exploatării și abuzurilor sexuale” în cadrul UTair. Exemplare ale acestui raport au fost trimise până la vârful ONU, inclusiv la New York, la Biroul secretarului general Ban Ki-moon.

După ce membri din primul eșalon al organizației și-au exprimat în mod colectiv „dezgustul” față de acest caz, oficialii au luat în calcul rezilierea contractului cu UTair. În schimb, companiei i s-a permis să continue să facă afaceri cu ONU, cu condiția să introducă un nou regim de antrenament sub monitorizarea unui supraveghetor. UTair rămâne, până în prezent cel mai mare furnizor de transport aerian al ONU.

Dezvăluirile au loc într-un moment critic pentru secretarul general al organizației, care a depus eforturi să limiteze consecințele unor dezvăluiri recente despre abuzurile sexuale comise asupra unor copii de către membri francezi, dar și de alte naționalități, din cadrul trupelor de menținerea păcii în țara vecină, Republica Centrafricană.

Ban Ki-moon, care argumentează că ONU are o „toleranță zero” față de exploatarea sexuală, a dispus efectuarea unei anchete independente asupra cazului în care sunt implicați membri francezi ai trupelor de menținerea păcii și a altor probleme care țin de abuzuri sexuale, ce afectează ONU de zeci de ani.

„Nu este vorba doar despre unul-două mere stricate”, a declarat un oficial de rang înalt de la ONU la curent cu raportul și ceea ce a urmat. „Era clar că problemele legate de exploatarea sexuală erau mai ample”, a adăugat el.

Acum, Ban Ki-moon va fi nevoit să explice cum o companie implicată în exploatarea sexuală a reușit să-și extindă contractele cu ONU, subliniază The Guardian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Obligatoriu pentru toți proprietarii de terenuri. Legea se aplică peste tot în România
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
„S-a născut luptător” Cum se simte fiul lui Christian Sabbagh după ce a fost operat...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cât va cheltui Polonia pentru a-și fortifica frontiera cu Belarus și Rusia?
×