THR: „Poziția copilului”, favorit pentru o nominalizare la Oscarul pentru film străin

THR: Poziția copilului, favorit pentru o nominalizare la Oscarul pentru film străin
Publicat: 16/12/2013, 19:20

Filmul „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a fost inclus pe lista celor patru lungmetraje considerate principalele favorite care ar putea fi nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, informează site-ul publicației The Hollywood Reporter (THR).

„Chiar și pentru filmele străine, premiul Academiei de film americane rămâne cel mai important trofeu. Iranianul Asghar Farhadi a câștigat deja unul și ar putea să îl primească pe al doilea, însă în acest an concurează un număr record de 76 competitori”, afimă Tim Appelo, critic și jurnalist care scrie pentru publicația The Hollywood Reporter.

„Cursa este foarte deschisă”, a spus la rândul său regizorul belgian Felix Van Groeningen, care speră că filmul său, „The Broken Circle Breakdown”, propunerea Belgiei la Oscar, va fi nominalizat. „Nu există un favorit cert, așa cum a fost «Amour» în 2013 sau «A Separation» în 2012”, a adăugat el.

„Poate că așa este, însă, întrucât există 76 de propuneri, concurența este acerbă”, declară autorul articolului publicat pe site-ul hollywoodreporter.com.

Pe 20 decembrie, Academia de film americană va anunța o listă scurtă cu nouă filme străine, din care vor fi alese apoi cele cinci pelicule nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Încercând să anticipeze care vor fi cele nouă pelicule străine de pe lista scurtă la Oscar, criticii de la The Hollywood Reporter au alcătuit la rândul lor o listă cu patru filme străine pe care ei le consideră ca fiind favorite. Lungmetrajul „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, se află pe această listă, alături de ale trei pelicule: „The Hunt” (Danemarca), „The Past” (Iran) și „The Broken Circle Breakdown” (Belgia).

„Luminița Gheorghiu a jucat în filmul românesc din 2007 «4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” – neincluderea sa pe lista nominalizărilor la Oscar a fost șocantă și a condus la schimbarea regulamentului de eligibilitate pentru această categorie -, dar și în propunerea României la Oscarul din 2013, «După dealuri». În filmul «Poziția copilului», regizat de Călin Peter Netzer cu un buget de 1 milion de dolari, ea joacă rolul unei femei dintr-o clasă socială mai înaltă, în comparație cu rolurile anterioare, o mamă care face yoga și este exagerat de devotată fiului ei înfricoșat de drama prin care trece”, se afirmă în articolul de pe The Hollywood Reporter.

Recent, filmul „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, a ocupat primul loc în topurile întocmite de doi colaboratori ai site-ului Cineuropa.org: jurnalista franceză Benedicte Prot și jurnalistul spaniol Alfonso Rivera.

Lungmetrajul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2013 și a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

„Poziția copilului”, cu Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia și Natașa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...