TIBI UȘERIU iese din ultramaratonul Yukon Arctic Ultra, cu piciorul drept degerat: Am degetele ALBASTRE

TIBI UȘERIU iese din ultramaratonul Yukon Arctic Ultra, cu piciorul drept degerat: Am degetele ALBASTRE
Publicat: 05/02/2019, 00:39
Actualizat: 11/02/2019, 14:03

„Din păcate, acest telefon – așteptat cu sufletul la gură – ne-a adus vești foarte proaste: Tibi a suferit degerături la degetele piciorului drept. Organizatorii l-au scos din concurs și încearcă să îl transporte cât mai repede la spital, cu elicopterul. Sperăm că nu e atât de grav precum pare. Toate gândurile noastre bune merg acum spre Tibi. Din păcate, această cursă s-a oprit aici,” au anunțat, luni seara, pe Facebook, reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, pentru care Tibi Ușeriu pornise, din nou, într-un maraton extrem.

Mesajul este însoțit de înregistrarea discuției telefonice cu sportivul, care povestește ce s-a întâmplat.

– „Am fost, m-am culcat și când m-am trezit, m-or controlat ăștia și mi-or găsit degetele degerate. Și acuma cheamă elicopterul și mă duce la spital. Da, mă… mi-o degerat piciorul drept, toate degetele… Or zis că-i drumul foarte rău și n-are cum să mă ducă cu snowmobilul și acuma vine elicopterul după mine… Deci m-or scos afară din cursă.

– Nu-i grav, asta măcar zi-mi, întreabă cineva de acasă.

– Bă, nu știu, Alin, habar n-am. Ăștia… Nu știu cât e de grav… dacă or chemat elicopterul… Or zis că trebuie neapărat, imediat să ajung în spital. Da’ nu le mai simt, sunt albastre toate (degetele – n.red.) Mi le-or pus în nu știu ce apă și or zis că trebuie să-mi facă infiltrații cu nu știu ce, ca să le pună în circulație… Că mi-s albastre toate..

– Da’ cum s-o-ntâmplat asta, Tibi, întreabă Alin.

– Eu mi-am schimbat ultima dată ciorapii în ălălalt (punct de control – n.red.). N-aveam nimica. Și am ajuns aicea, totul o fost normal și dimineață o zis că să-mi controleze picioarele. Așa face la toți, știi… controalele. Și ale mele erau degerate. Nu am simțit nimic, nimic. Hai că te țin la curent când ajung la spital, bine? Pa!”

În primele 24 de ore ale competiției, Tibi Ușeriu a parcurs 93 de kilometriîn condiții extreme, printr-o zonă sălbatică a Canadei. La start, termometrele arătau minus 38 de grade Celsius.

Competiția este considerată mai dificilă decât maratonul 6633 Arctic Ultra, pe care bistrițeanul Tibi Ușeriu l-a câștigat de trei ori consecutiv, traseul fiind mai lung și desfășurându-se printr-o zonă sălbatică.

Tibi Ușeriu a fost singurul român înscris în concurs la proba de 700 de kilometri, alături de alți 41 de concurenți din mai multe țări. Scopul participării sale era să promoveze proiectul drumulVia Transilvanica.

Anul trecut un singur concurent a reușit să ducă la bun sfârșit cursa, iar alți doi au suferit amputații severe din cauza degerăturilor. Unuia dintre participanți, medicii au fost nevoiți să îi amputeze ambele picioare și mâna stângă.

foto: via transilvanica / facebook