Tichetele Rabla pentru persoane fizice au fost epuizate

Tichetele Rabla pentru persoane fizice au fost epuizate
Publicat: 13/10/2014, 17:02
Actualizat: 02/02/2019, 23:10

Luni a fost rezervat ultimul tichet electronic destinat persoanelor fizice prin programul Rabla 2014, informează un comunicat al Ministerului Mediului. Acesta a fost lansat în luna aprilie și a dat posibilitatea ca 17.000 de români să își înlocuiască mașinile vechi, poluante cu altele noi, cu emisii reduse, beneficiind la cumpărare de o reducere de 6.500 de lei. Programul este deja la a 10-a ediție, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale.

Ministrul Mediului Attila Korodi precizează că este pentru prima dată când tichetele sunt epuizate înainte de termenul limită. El pune succesul programului din acest an pe seama introducerii în premieră a tichetelor electronice și a faptului că tichetele nu au mai fost împărțite pe județe, ele fiind consumate în funcție de cerere.

„Plecând de la succesul programului din acest an, dar și de la rezultatele înregistrate în toți cei 10 ani de când funcționează, vom gândi până la finalul anului cum va arăta Programul de înnoire a parcului auto în anul 2015”, a mai declarat Korodi.

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a alocat anul acesta suma de 119 milioane lei pentru persoanele fizice care au dorit să-și caseze avutovehiculul vechi și să-l schimbe cu unul nou. Prima de casare acordată fiecărui beneficiar al Programului a fost de 6.500 lei. Pe lângă aceasta, au fost oferite eco-bonusuri (maxim două fiecărui beneficiar) în valoare de 500 lei pentru: achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziționarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100 g/km și respectiv achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Programul Rabla 2014 pentru persoane fizice a fost adresat tuturor celor care au dorit să își caseze mașina mai veche de opt ani pentru a beneficia de reducerea de 6.500 de lei la achiziția unui autoturism nou. Prin introducerea tichetului electronic, cetățenii s-au înscris direct la dealerul auto validat de la care au dorit să cumpere, apoi au mers la un colector autorizat pentru casare, urmând să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare. Dealerul trebuie să livreze autovehiculul nou în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie 2014 inclusiv.

De la lansarea programului Rabla, în 2005, și până în prezent au fost alocați peste 1,7 miliarde de lei și au fost scoase din circulație aproximativ 500.000 de mașini, spunea, la lansarea din acest an a programului, ministrul Attila Korodi.

Anul trecut, în cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice și 3.000 pentru firme și instituții publice. Au fost distribuite 19.211 de tichete către persoanele fizice, care au achiziționat 11.862 de mașini noi, în timp ce persoanele juridice au cumpărat 1.603 de autoturisme. Totodată, în cadrul cadrul Rabla 2013, au fost acordate 622 de eco-bonusuri.

Anterior, între 2010 și 2012, pentru casare se obținea un tichet de 3.800 de lei, iar la achiziționarea autoturismului nou puteau fi folosite până la trei tichete.

În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate și achiziționate 15.149 de mașini noi, dintre care 4.740 de origine autohtonă. Pentru achiziționarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

În 2011, au fost scoase din uz 116.641 de mașini vechi și au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi.

În 2010, au fost casate 186.854 de mașini, fiind cumpărate aproape 60.000 de autoturisme noi cu ajutorul tichetelor valorice.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte