Tișe, fostul președinte al CJ Cluj face plângere penală împotriva lui Ponta și a Corpului de Control pentru abuz

Tișe, fostul președinte al CJ Cluj face plângere penală împotriva lui Ponta și a Corpului de Control pentru abuz
Tișe: Fac plângere penală împotriva lui Ponta și a Corpului de Control pentru abuz. Ce l-a supărat pe fostul președinte al CJ Cluj

Alin Tișe a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că premierul Victor Ponta uzează de „practici securistice”, iar controlul la Cluj Arena arată „o escrocherie și o mizerie fără margini”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„La stadionul Cluj Arena a fost declanșat un control politic din partea Corpului de Control al premierului, care nu avea competențe de control la Consiliul Județean Cluj. Este vorba despre poliție politică exercitată de dictatorul Ponta, un premier care are practici securistice, ceea ce ne arată o escrocherie și o mizerie fără margini. Luni depun plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat împotriva lui Victor Ponta și a Corpului de Control al premierului. Sunt vizați, pe lângă premier, șeful Corpului de Control, directorii instituției și echipa de control care a fost la CJ Cluj”, a spus Tișe.

Potrivit acestuia, premierul Victor Ponta încearcă, prin astfel de controale „ilegale”, să elimine și să discrediteze adversarii politici, în condițiille în care acesta a obținut în Cluj-Napoca, în primul tur al alegerilor prezidențiale, doar 18 la sută din cauza unei „organizații PSD impotente”.

„La Cluj Arena a fost respectată legalitatea, stadionul este cel mai ieftin din lume la prețul pe scaun, cu 1.100 de euro costuri pe un loc, față de Național Arena unde costul unui loc se ridică la 5.000 de euro. De ce la Național Arena nu s-a trimis Corpul de Control, pentru că în aceeași ședință de Guvern în care s-au alocat circa 14 milioane de euro (60 milioane de lei – n.r.) pentru Cluj Arena, s-au alocat 35 de milioane de euro pentru Național Arena, exact pe aceleași proceduri? Pentru că Oprescu este partenerul politic al lui Ponta?”, a mai spus Alin Tișe.

El a subliniat că raportul Corpului de Control al premierului este plin de „minciuni”, iar echipa de control „a sustras mii de pagini din arhiva CJ Cluj”.

„Se spune în raport că în nota de fundamentare înaintată de CJ Cluj nu se indica suma, ceea ce o minciună, în condițiile în care noi am precizat exact suma pentru finalizarea obiectivului. Altă minciună, că nu s-au cerut banii pentru lucrări adiționale. O altă minciună este legată de data la care CJ Cluj a cerut banii de la Guvern, cum că s-ar fi cerut ulterior adoptării HG, dar noi am cerut de mai multe ori bani, cu mult înainte. Corpul de Control a dat dovadă de rea-voință, această țară nu poate continua cu astfel de nemernici”, a menționat fostul președinte al CJ Cluj.

Alin Tișe a afirmat că în raportul Corpului de Control al premierului se face voit o confuzie privind sumele alocate, inducându-se opinia că nu era vorba de nicio urgență legată de finanțarea stadionului Cluj Arena.

„Banii s-au alocat din fondul de rezervă al Guvernului, de unde Guvernul alocă ce bani dorește, unde dorește, care nu este un fond de urgență. Este o mare diferență între urgență și rezervă. Se dorește compromiterea clujenilor, a unei investiții importante”, a precizat Tișe.

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului în alocarea de către Guvernul Boc, în 2010, din Fondul de rezervă, a 60 de milioane de lei pentru amenajarea unui stadion modern (Cluj Arena) pe amplasamentul stadionului Ion Moina din Cluj-Napoca, la propunerea foștilor miniștri Traian Igaș și Gheorghe Ialomițianu.

Banii au fost alocați la solicitarea președintelui de atunci al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, inspectorii Guvernului arătând că nu a fost însă justificat caracterul de urgență în alocarea fondurilor, au fost încălcate normele legislative, iar finanțarea a fost nelegală, bugetul de stat fiind astfel diminuat în mod nejustificat.

În raportul Corpului de Control, transmis sâmbătă de către Guvern, se arată că hotărârea pentru alocarea banilor din Fondul de rezervă, în scopul amenajării pe amplasamentul stadionului Ion Moina a unui stadion la standardele UEFA și FIFA a fost adoptată de Guvern la 28 decembrie 2010, pe baza unei note de fundamentare semnată de către ministrul de Administrație, Traian Igaș, și cel al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.

În raport se mai arată că, anterior înregistrării oficiale la Ministerul Administrației și Internelor a solicitării, la 21 decembrie 2010, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a cerut premierului de atunci, Emil Boc, un sprijin financiar de 77, 1 milioane lei plus TVA pentru realizarea complexului sportiv. A doua zi, secretarul de stat din MAI Mihai Capră a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de hotărâre pentru alocarea banilor, deși solicitarea lui Tișe a fost înregistrată oficial la minister abia la 27 decembrie.

Alături de Alin Tișe, solicitarea a fost semnată și de prefectul județului Cluj din acea perioadă, Florin Stamatian.

Inspectorii arată că proiectul nu a fost transmis Ministerului Finanțelor spre avizare, cum era obligația, ci doar pentru un punct de vedere după ședința de guvern în care a fost adoptat, inspectorii arătând că acest demers a avut un caracter pur formal, pentru a crea aparența legalității.

Inspectorii arată totodată că ministrul Igaș a semnat proiectul fără consultarea tuturor direcțiilor cu atribuții în avizarea unor astfel de documente, fiind încălcate procedurile legale.

Inspectorii mai arată că, deși în nota de fundamentare nu a fost indicată nicio sumă, în hotărârea de guvern a fost trecută suma de 60 milioane lei, fără să rezulte modul de determinare a acesteia și fără să fie precizată destinația exactă pentru care a fost solicitată finanțarea.

Ei consideră astfel că suma de 60 milioane lei din Fondul de rezervă pentru stadionul din Cuj-Napoca a fost alocată nelegal, deoarece ministrul Igaș a semnat proiectul fără să fie respectate prevederile legale, ministrul Ialomițianu a semnat proiectul fără ca acesta să fi fost transmis la minister spre analizare, iar nota de fundamentare nu a avut un temei juridic sau faptic.

Pentru toate aceste argumente, Corpul de Control semnalează existența unor posibile fapte de natură penală și va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La începutul lunii august, Corpul de Control al premierului Victor Ponta a început verificări la Consiliul Județean Cluj, privind modul cum au fost alocate și cheltuite, în 2010, sume de bani pentru construcția stadionului Cluj Arena.

Atunci, conducerea CJ Cluj a cerut Guvernului suspendarea controlului la instituție, motivând că nu se cunosc temeiurile legale ale acestuia, întrucât Corpul de Control al premierului nu are în atribuții verificarea autorităților locale.

Lucrările la stadionul Cluj Arena au început în luna august a anului 2009, în timpul mandatului de șef al CJ Cluj al lui Alin Tișe, și au fost executate de un consorțiu de opt firme care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Cluj. Stadionul a fost inaugurat în octombrie 2011.

Stadionul are o capacitate de 30.335 de locuri și face parte din categoria „Elite”, respectând standardele FIFA și UEFA.

Arena are și o pistă de atletism care poate găzdui competiții internaționale.

Costurile Cluj Arena s-au ridicat la 35 de milioane de euro, fără TVA, fondurile provenind atât de la Consiliul Județean Cluj, cât și de la Guvernul României, acesta din urmă alocând 14 milioane de euro pentru construcție.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide