Toată lumea trebuie să știe asta! Formula de calcul a pensiei se schimbă: Cine sunt persoanele care vor primi mai mulți bani

Toată lumea trebuie să știe asta! Formula de calcul a pensiei se schimbă: Cine sunt persoanele care vor primi mai mulți bani
Publicat: 05/02/2020, 17:08

Directorul executiv al Casei Județene de Pensii a explicat diferența dintre cei care își depun dosarele în 2020 și cei care au făcut-o anul trecut. Diferențele au fost dezbătute în ședința Comisiei de Dialog Social, convocate pe subiectul modificărilor propuse pentru sistemul public de pensii.

Legea pensiilor are mai multe avantaje, scrie capital.ro.

„Norocoșii care se pensionează anul acesta câștigă, doar din jocul unei formule de calcul, 21 la sută în plus la pensie. Îi sfătuim pe cei care și-au depus dosarul în decembrie să și-l retragă sau să solicite anularea deciziei și să-l redepună anul acesta pentru că e păcat să piardă”, a spus Maria Andronache, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Iași, la ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, potrivit romaniatv.net.

Andronache a mai spus că indicele de corecție este în acest an de 1,41 la sută, consistent mai mare decât cel de anul trecut, 1,20 la sută.

„Sunt suficient de multe persoane care îndeplinesc condiția de pensionare înainte de 60 de ani”, a apreciat directorul executiv al CJP. Au crescut, totodată, de la 400 la 700 lei, indemnizațiile acordate în baza Legii 189 / 2000, care se referă la persoanele persecutate din punct de vedere etnic și la cele deportate în lagăre ori au supraviețuit în trenurile morții. Cei strămutați din cauza frontului, indemnizația s-a majorat de la 250 lei la 350 lei.

Costică Trifan, liderul „Cartel Alfa” filiala Iași, a declarat că majorarea punctului de pensie cu 40 la sută va crește cu 2.000 de lei o pensie de 5.000, dar cu numai 400 de lei una de 1.000. El a propus ca majorarea să fie realizată cu o sumă fixă.

Liderul sindical și-a argumentat propunerea întrebând retoric cu ce mai contribuie un pensionar la buget odată retras din activitate.

Totodată, „nu vor mai fi atât de mulți asistați social”, a adăugat Costică Trifan, referindu-se la multitudinea de ajutoare/ indemnizații pentru încălzire și alte măsuri de sprijin pentru cei cu venituri mici.

Fostul inspector-șef al ITM, George Albulescu, a amintit că pensia ar trebui să fie calculată în funcție de coșul minim zilnic. „Dar România a uitat de acest lucru. Suntem mult sub cerința acestui coș zilnic”, a spus el.

Discuțiile s-au canalizat pe diferențele semnificative dintre pensiile speciale și pensiile obișnuite.

„Dacă discutăm de pensiile astea uriașe, discutăm despre niște legi care au fost date prost sau cu intenție. Ceea ce trebuie să facem acum nu e să anulăm pensiile speciale, ci să modificăm toate legile speciale care au permis aceste anomalii, astfel încât pensia să fie una decentă”, a spus Albulescu, dând exemplu impunerea unor limite.

Singurul parlamentar prezent la ultima întrunire a Comisiei de Dialog Social a amintit că „prima evadare din sistem” s-a produs în ”97-”98 cu Ministerul Justiției, când „s-a rupt ritmul și s-a dat startul la o haiduceală în sistemul public de pensii”.

Petru Movilă a propus revizuirea Legii salarizării. Introducerea unor coeficienți care să recompenseze activitatea într-un anumit domeniu trebuie să fie în raport cu contribuția avută la asigurările sociale, a mai spus el.

Pentru anul 2020, salariul mediu brut luat în calcul la realizarea bugetului asigurărilor sociale este 5.429 lei. Aceasta este și valoarea ajutorului de deces, indiferent dacă persoana în cauză este salariat sau pensionar. În schimb, se menține la aceeași valoare de 704 lei indemnizația socială minimă/ pensia minimă garantată de stat.

Salariul minim, 2.230 lei de la 1 ianuarie, contează pentru CJP la stabilirea indemnizației membrilor uniunilor de creație (plus jumătate din pensie, dar nu mai mult de două salarii minime pe economie) și ca bază de calcul pentru persoanele care își încheie contracte de asigurare.

Acestea plătesc 25 la sută la salariul minim. În ce privește cota de contribuție la Pilonul 2 de pensie, ea rămâne 3,75 la sută, a mai spus Andronache.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Se privatizează sănătatea în România?! Ministrul Ioana Mihăilă explică ce conţine, de fapt, OUG adoptată...
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...