Toate porturile navale și fluviale din Constanța, închise din cauza vântului puternic

Redactor:
Mihai Schiau
Toate porturile navale și fluviale din Constanța, închise din cauza vântului puternic

Toate porturile navale și fluviale din județul Constanța sunt închise, marți dimineață, din cauza vântului puternic, iar o navă de croazieră cu aproximativ 500 de pasageri la bord, care trebuia să acosteze în Portul Constanța, a fost redirecționată, din cauza furtunii, în portul bulgăresc Nessebar.

Potrivit autorităților portuare, operațiunile au fost sistate în porturi deoarece vântul suflă cu 60 – 70 de kilometri la țărm, iar în larg poate depăși 80 de kilometri la oră, primul închis fiind Portul Midia.

Activitatea a fost apoi oprită în porturile Mangalia și Constanța Sud – fluvial, iar ultimul port închis a fost Constanța Nord. Tot din cauza vântului puternic a fost restricționată și deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către Portul Constanța Sud – fluvial.

În această situație, pentru siguranță, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă. Totodată, vasele aflate la cheu trebuie să-și întărească legăturile cu țărmul, să asigure om de veghe și trebuie să stea în permanență cu semnalele luminoase și sonore în funcțiune.

O navă de croazieră care are la bord aproximativ 500 de persoane și care avea prevăzută o escală în Portul Constanța nu a mai intrat în port, din cauza furtunii, mergând la Nessebar, în Bulgaria.

Potrivit reprezentanților Căpităniei Zonale Constanța, nava de croazieră Silver Spirit – pavilion Bahamas, cu aproximativ 500 de persoane la bord, venea dinspre portul ucrainean Odessa și avea programată o escală de 12 ore în Portul Constanța. Deși operațiunile portuare erau sistate încă din cursul nopții de luni spre marți, nava de croazieră primise acceptul de a intra în Portul Constanța.

„Noi îi dădusem permisiunea de a intra în port, dar comandantul vasului a considerat probabil că manevrele de intrare ar fi periculoase pentru integritatea navei și pasagerilor, așa că a anulat escala de la Constanța și s-a îndreptat către Nessebar, în Bulgaria”, a precizat directorul Căpităniei Zonale Constanța, Alexandru Mezei.

Cătălin Legănel, [email protected]
 

Inchide