Toni Greblă a intrat în concediu. CCR a constat că nu este incompatibil: „Dacă demisionam îmi recunoșteam vinovăția”

Toni Greblă a intrat în concediu. CCR a constat că nu este incompatibil: Dacă demisionam îmi recunoșteam vinovăția
Publicat: 26/01/2015, 18:52
Actualizat: 29/04/2015, 16:14

CCR a transmis un cominicat prin care anunță că în urma verificărilor plenul curții a decis să nu deschidă o acțiune disciplinară împotriva lui Greblă. Altfel spus nu există motiv pentru ca el să își piardă mandatul pe motiv de incompatibilitate.

„În declarația pe propria răspundere, domnul Toni GREBLĂ a afirmat că nu a desfășurat și nu desfășoară activități care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecător al Curții Constituționale pe care îl exercită în prezent. Având în vedere cele declarate, Plenul Curții Constituționale a decis că nu sunt incidente dispozițiile art. 62 din Regulamentul de organizare și funcționare a instanței constituționale, potrivit cărora „Judecătorii Curții Constituționale răspund disciplinar pentru încălcarea, cu vinovăție, a dispozițiilor art. 64 din Legea nr. 47/1992, republicată”, astfel că, împotriva domnului judecător Toni GREBLĂ nu poate fi pornită o acțiune disciplinară”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA susțin că judecătorul CCR ar fi în incompatibilitate pentru că era implicat în afaceri, administrând o fermă de struți, iar legea de funcționare a CCR le interzice membrilor Curții să desfășoare activități economic. Agenția Națională de Integritate, instituția abilitată să analizeze cazurile de incompabilitate, nu a anunțat că ar face verificări în cazul lui Greblă. Judecătorul CCR Toni Greblă a declarat că la ferma de struți mai avea doar șase animale dintre care unul adecedat.

Plenul CCR a precizat printr-un comunicat pblic că nu îi poate demite pe Toni Greblă. „Ținând seama de faptul că demisia este un act juridic unilateral, Plenul Curții Constituționale nu poate impune unui membru al instanței constituționale luarea unei astfel de decizii”, se arată în comunicatul DNA.

Judecătorul Greblă a menționat că nu și-a dat demisia pentru că așa și-ar fi recunoscut vinovăția. „Decizia de demisie nu este nici una facilă și nici ușoasă. Dacă îmi dădeam demisia aș fi afectat credibilitatea CCR. Am decis să intru în concediu ca să nu existe discuții. Mă voi prezenta la parchet unde am sa dau toate detaliile. Nu mi-am dat demisia pentru că așa aș fi recunoscut vinovăția”, a declarat Toni Greblă la Antena 3.

La finalul ședinței plenului CCR, președintele Curții, Augustin Zegrena a declarat că judecătorul CC Toni Greblă nu dorește să își dea demisia pentru că, spune acesta din urmă, acuzațiile care i-au fost aduse în spațiul public nu sunt adevărate.”Nu vrea să își dea demisia pentru că, spune dumnealui, acuzațiile care au fost făcute publice nu sunt adevărate și nu sunt de natură a-i atrage o condamnare. Nu va mai participa la activitatea de judcată pe perioada aceasta”, a declarat Zegrean citat de Mediafax

Cazul Greblă la CCR

Pe 22 ianuarie DNA a început urmărirea pentru trafic de influență împotriva lui Toni Greblă. CCR a anlizat în aceeași zi situația lui Greblă. Astazi plenul a reluat analiza cazului. Înainte de sedința de astăzi a curții, președintele CCR, Augustin Zegrean a declarat că plenul Curții va analiza cazul judecătorului Toni Greblă suspectat de DNA de infracțiuni de corupție. Zgrean a anunțat că se va analiza o posibilă situație de incompatibilitate a judecătorului.

„Evident că o să verific declarația (lui Toni Greblă n.r.). Asta voi face. Nu știu dacă domnul Greblă a venit să aducă declarația, o să vedem ce scrie în ea, procedural, dacă declară că a fost într-o situație care îl face incompatibil va trebui să plece, dacă nu este într-o astfel de situație nu avem nimic ce să facem. Plenul Curții va hotărî în funcție de declarația pe care o dă”, a declarant șeful CCR.

Statutul CCR prevede clar situațiile de incompatibilitate: „Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior. Totodată, judecătorilor le este interzis să facă parte din partide politice. Judecătorii Curții sunt obligați, prin lege, să-și îndeplinească funcția cu imparțialitate și în respectul Constituției și să se abțină de la orice activitate sau manifestare contrare independenței și demnității funcției lor”.

Ce spune legea în cazurile de incompatibilitate

Altfel spus, colegii lui Toni Greblă vor analiza dacă acesta se încadrează în vreuna dintre situațiile de incompatibilitate prevăzute în statut. Totuși CCR a transmis un comunicat public prin care arăta că în lege nu este prevăzută o situație în care un judecător CCR să fie demis. „Judecătorii Curții Constituționale pot fi urmăriți penal fără încuviințarea autorităților prevăzute la art. 66 alin. (1), dar nu pot fi arestați sau trimiși în judecată decât în condițiile legii. De asemenea, judecătorii Curții Constituționale sunt suspendați de drept din funcție de la data trimiterii în judecată penală.”, se arată în comunicatul CCR de joi 22 ianuarie 15

Augustin Zegrean a declarat pe 22 ianuarie că în cazul lui Toni Greblă nu i se poate cere demisia. Președintele curții a amintit însă că judecătorii CCR trebuie să depună o declarație prin care susțin că nu se află într-o asemenea situație, dar că Toni Greblă nu a depus o astfel de declarație.

„Demisia este un act personal, este alegerea dumnealui. Noi nu putem să îi cerem demisia.Am discutat cu domnul judecător astăzi, ne-a explicat exact ce a spus și la DNA, la ieșire. Cu privire la participarea la deciziile Curții nu s-a pronunțat, așteptăm să vedem ce va decide. Judecătorii CCR sunt incompatibili cu orice altă funcție. Orice judecător care desfășoară alte activități este obligat să declare președintelui CCR acest lucru. Eu nu am primit o astfel de declarație, astăzi am aflat că unele din faptele pentru care este cercetat l-ar putea pune în situație de incompatibilitate. Astăzi o să îi cer să facă o astfel de declarație și în funcție de ce va spune dumnealui vom lua o decizie. Eu nu pot să-l declar incompatibil pe o simplă declarație, ce se scrie în comunicatul DNA sunt declarații”, a declarat Augustin Zegrean.

Cine și cum va decide revocarea mandatului

Legea de funcțioare a Curții Constituționale prevede că judecătorii CCR sunt obligați să comunice președintelui Curții Constituționale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care îl exercită. Apoi textul de lege prevede că mandatul unui judecător încetează dacă judecătorul în cauză este în incompatibilitate. Încetarea mandatului se hotărăște în plen, cu votul majorității judecătorilor Curții.

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă a fost dus, săptămâna trecută, cu mandat la Direcția Națională Anticorupție, unde procurorii i-au adus la cunoștință că este urmărit penal pentru trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.

Greblă și ferma de struți

Unul dintre posibilele motive pentru care Toni Greblă ar putea să-și piardă mandatul este acela că potrivit DNA ar fi fost implicat în afaceri. DNA susține că judecătorul Greblă ar fi fost administrator și director comercial al unei societăți comerciale. Este vorba de o fermă de struți . „Din înscrisurile de la dosar rezultă că ferma agricolă din com. Telești, satul Șomănești, se află pe un teren al căror acte de proprietate (titlul de proprietate 101601/10.11.1992, Hotărârea nr.161/14.09.1992) pe numele- soacra lui TONI GREBLĂ – au fost semnate de către TONI GREBLĂ, în calitate de prefect al jud. Gorj la acea dată și respectiv de președinte al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor”, susține DNA în referatul de urmărire penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron