Toți șefii Loteriei Române din 2004-2015, audiați în cazul licențelor pentru slot-machine

Toți șefii Loteriei Române din 2004-2015, audiați în cazul licențelor pentru slot-machine
Publicat: 10/04/2015, 12:18

Ancheta în care Compania Națională Loteria Română (CNLR) și trei persoane juridice sunt urmărite penal pentru desfășurarea fără licență sau autorizație de activități în domeniul jocurilor de noroc este la început, procurorii urmând să audieze toți foștii șefi ai CNLR din 2004 și până în prezent, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, care citează documente ale anchetatorilor Parchetului Curții de Apel București.

Potrivit surselor citate, joi a fost audiat directorul Direcției Juridice din CNLR. Sursele citate nu au oferit detalii despre declarația dată de acesta, dar au menționat că în continuare vor fi audiați actuali și foști angajați din direcțiile CNLR, precum și foști și actuali funcționari din Ministerul de Finanțe.

Din documentele anchetatorilor rezultă că derularea frauduloasă a jocurilor de tip slot-machinea fost posibilă pentru că structurile de specialitate de la nivelul CNLR și Ministerului de Finanțe nu au oprit fenomenul, deși existau direcții de specialitate care să verifice corecta licențiere și autorizare a activității jocurilor de noroc de tip slot-machine, au precizat sursele citate.

Anchetatorii au pus sub sechestru, până în prezent, 6.263 de aparate de tip slot-machine ale CNLR, acestea fiind adunate din toată țara și duse într-un depozit.

Sursele citate au precizat că, dacă ar fi fost lăsate în funcțiune, aceste aparate ar fi produs bani ce intrau în conturile puse sub sechestru de către anchetatori ale persoanelor juridice cercetate.

Contractul Loteriei cu cele trei firme care au dat aparatele slot-machine, clasificat inițial ca „secret de serviciu”, a adus, în cinci ani de activitate ilegală, beneficii de aproape 600 de milioane de lei, din care comisionul CNLR era mult mai mic decât cotele societăților, potrivit surselor judiciare.

„Contractul de Credit – Furnizor încheiat între Compania Națională Loteria Română (CNLR) și …, …, … pentru Implementarea Programului Videoloterie în România” a fost semnat în 1 septembrie 2003, pentru zece ani și avea drept scop implementarea unui program de video-loterie „la cheie”. Ulterior, contractul a fost modificat și prelungit până în decembrie 2014.

Dosarul în care CNLR este urmărită penal a fost deschis în 3 august 2010, când ofițeri de poliție de la Direcția de Investigare a Fraudelor din Poliția Română s-au sesizat din oficiu. Cazul a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, de unde a fost preluat, în 13 ianuarie 2015, de Parchetul Curții de Apel București. La momentul preluării cazului, în dosar era începută, din 10 octombrie 2014, urmărirea penală in rem, pentru desfășurarea fără licență sau autorizație de activități în domeniul jocurilor de noroc, iar în 6 martie s-au extins cercetările și pentru fapta de evaziune fiscală.

În 26 martie au fost puse sub învinuire CNLR și trei persoane juridice, firme cu care CNLR a încheiat contractul păgubos. Celor trei persoane juridice nu le-au fost aduse deocamdată la cunoștință acuzațiile, motiv pentru care numele lor nu poate fi făcut public, au precizat sursele citate.

Parchetul Curții de Apel București a anunțat, în 8 aprilie, că Loteria Română este urmărită penal pentru desfășurarea fără licență de activități în domeniul jocurilor de noroc de tip slot-machine, în perioada 2006-2014, în acest dosar prejudiciul fiind de peste 463 de milioane de lei, respectiv aproximativ 100 de milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006-2014, Loteria Română a desfășurat, fără a avea licența și autorizațiile necesare, activități de tip slot-machine cu un număr total de 6.263 de aparate puse la dispoziție de către alte persoane juridice.

De asemenea, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul SC Lotrom SRL, care în perioada 2006-2014 a pus la dispoziția Loteriei Române aparate pentru activități de jocuri de noroc tip slot-machine cu care au fost desfășurate activități de jocuri de noroc neautorizate și nelicențiate.

Jurnaliștii de la Rise Project scriu că în acest dosar mai sunt urmărite penal, pe lângă Loteria Română și compania Lotrom, alte două companii private cu acționariat grecesc: Intracom și Intralot.

Compania Națională Loteria Română este lider pe această piață, cu peste 1.109 de spații în care sunt amplasate aparate electronice slot-machine.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului