TRĂDARE LA NIVEL ÎNALT. Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut un general, pe care îl acuză că este agent FSB, implicat în asasinate și atacuri teroriste (VIDEO)

TRĂDARE LA NIVEL ÎNALT. Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut un general, pe care îl acuză că este agent FSB, implicat în asasinate și atacuri teroriste (VIDEO)
Momentul arestării agentului rus Valerii Shaitanov de către SBU. Generalul, acuzat că organizează asasinate în slujba FSB
Publicat: 16/04/2020, 15:10
Actualizat: 07/04/2021, 01:31

Serviciul de Securitate al Ucrainei (FSB) a demascat un agent al Serviciului rus de securitate ruse (FSB), pe numele său Valerii Shaitanov, pe care îl acuză de înaltă trădare și derularea unor atacuri teroriste. Generalul este acuzat că, la comanda serviciilor secrete ruse, ar fi încercat să-l asasineze pe cunoscutul voluntar Adam Osmaev.

SBU susține că are suficiente dovezi care atestă că Valerii Shaitanov este agent rus. Acest lucru este confirmat de mai multe documente, dar și de înregistrări audio și video.

„Din păcate, un individ care a fost promovat la gradul de general după Revoluția Demnității și ar fi trebuit să apere Ucraina, s-a dovedit a fi agent al rușilor. Am organizat o operațiune de lungă durată. E cea mai importantă demascare a unui spion de către SBU, după declararea Indepedenței”, a declarat președintele SBU, Ivan Bakanov.

Potrivit oficialului ucrainean, cazul a dovedit că noile tehnici ale SBU furnizează rezultate importante. Acesta a mai spus: „Dincolo de faptul că sporim eficiența SBU, curățăm instituția de mere stricate. Ne concentrăm asupra operațiunilor de contrainformații și care țin de securitatea națională. O să apărăm în continuare țara de trădători, indiferent de pozițiile lor”.

Acuzații de terorism și sabotaj

Potrivit dosarului SBU, unul dintre șefii Centrului pentru Operațiuni Speciale SBU A a spionat sub numele de cod Babyl, sub coordonarea colonelului FSB Igor Egorov, ofițer în Departamentul pentru Contrainformații numărul 1, specializat în planificarea, coordonarea și executarea unor misiuni teroriste și de sabotaj în Ucraina și alte state.

Ancheta a adunat dovezi despre Shaitanov, care ar fi planificat atacuri teroriste în Ucraina, în numele Rusiei. În schimb, șeful din umbră din FSB i-ar fi promis lui Shaitanov suma de 200.000 de dolari și un pașaport rus. Shaitanov a selectat un posibil „călău” pentru această misiune, în persoana unui membru al trupelor speciale.

Siguranța națională a Ucrainei, în pericol

La dosar există dovezi clare care susțin planurile pentru săvârșirea unor asemenea fapte. Mai mult, Valerii Shaitanov a adunat informații pe care le-a transmis colegilor din Rusia, care au vizat:

– detalii privind operațiuni secrete ATO/JFO, punând în pericol viețile personalului
– detalii privind siguranța națională și cooperarea în domeniul apărării între agenții și partenerii străini
– detalii despre ofițerii de rang înalt din SBU, unitățile operative, Centrul pentru Operațiuni Speciale A și serviciile de inteligență din Ucraina
– a încercat să recruteze militari pentru a lucra în slujba FSB

Valerii Shaitanov, acuzat de ÎNALTĂ TRĂDARE

Serviciile ucrainiene au supravegheat întâlnirile din țări europene între Egorov și Shaitanov, dar și cu alți cetățeni, care vizau concretizarea misiunilor coordonate de serviciul secret rus.

Agenții speciali au percheziționat locuința lui Shaitanov, dar și ale altor cetățeni din Ucraina, bănuiți că ar fi colaborat cu Egorov. Circumstanțele activităților lor ilegale sunt în curs de determinare. Shaitanov s-a folosit de funcția sa pentru a aduna informații despre SBU, pe care le-a transmis FSB-ului.

Valerii Shaitanov este acuzat de înaltă trădare (Art. 111) și terorism (Art.258), potrivit Codului Penal al Ucrainei. Investigația este realizată sub coordonarea Procurorului General al Ucrainei.

AUDIO: Discuții între FSB și Shaitanov, cu privire la organizarea unor atacuri teroriste