Traian Băsescu, amendat de CNCD pentru declarațiile privind romii nomazi

Traian Băsescu, amendat de CNCD pentru declarațiile privind romii nomazi
Publicat: 10/02/2014, 14:03
Actualizat: 01/02/2019, 18:46

Președintele Traian Băsescu a fost amendat, luni, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declarațiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că „mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură”.

Hotărârea a fost luată în ședința de luni a Colegiului director al CNCD, cu șase voturi „pentru” și două „împotrivă”.

CNCD a hotărât că afirmația președintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi „foarte puțini vor să muncească” și „mulți dintre ei, în mod tradțtional, trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

„Reclamatul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ținând cont de faptul că președintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare”, se arată într-un comunicat al consiliului remis MEDIAFAX.

Președintele a fost reclamat la CNCD de asociația Romani Criss, pentru afirmațiile privind romii nomazi făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010.

Petiția a fost inițial soluționată prin hotărârea Colegiului director nr.176/04.05.2011 prin admiterea excepției de necompetență teritorială a CNCD, având în vedere faptul că afirmațiile au fost făcute în Slovenia, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat această hotărâre, în 21 ianuarie 2014, obligând CNCD să se pronunțe pe fond.

Președintele Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc și că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulți dintre aceștia, „în mod tradițional, trăiesc din ce fură”.

„Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spațiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare și Verificare, tratăm aceste afirmații doar ca pe afirmații care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE și România”, a declarat Traian Băsescu, la Ljubljana, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor sloveni.

Președintele Băsescu a adăugat că problema accesului în spațiul Schengen este una tehnică și că sunt șase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotării României cu cele necesare pentru a îndeplini toate standardele Schengen, toate fiind pozitive, în luna decembrie 2010 urmând să se redacteze un ultim raport în acest sens.

„Credem că România îndeplinește toate condițiile pentru a adera la spațiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul în spațiul Schengen decât întrarea în UE. Accesul în Schengen populația îl simte imediat, simte libertatea cu care circulă. Nu cred că vreun guvern va avea ca abordare finală neintrarea României în spațiul Schengen datorită problemei romilor. Ar fi și o încălcare a tratatului”, a mai spus șeful statului român.

El și-a manifestat susținerea fără rezerve a asigurării „unui minim” legat de sănătate, de posibilitatea de a învăța și de posibilitatea de a avea un loc de muncă.

„Trebuie să spun un lucru esențial – foarte mulți politicieni importanți fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toți romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România și din alte țări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integrați, sunt parte a societății românești. Ceea ce nu am reușit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci și în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mișcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi”, a mai arătat președintele Băsescu.

Una dintre probleme integrării romilor nomazi identificată de Băsescu este asigurarea educației pentru copii, dar și faptul că mulți dintre aceștia „trăiesc din ce fură”.

„Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă și care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși, și problemele pe care le avem noi în a cunoaște etnia, nu vom găsi soluția problemei”, a adăugat șeful statului român.

El a relatat că a fost primar și a oferit locuri de muncă romilor care se așezaseră la marginea Bucureștiului.

„Nu le-a plăcut și au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor – la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul ei și dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi dar nu și la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema”, a apreciat Băsescu.

El a mai spus că și președintele sloven, Danilo Turk, consideră că problema romilor este a Uniunii Europene.

„Vreau să precizez aici foarte clar că România nu se derobează de responsabilitățile pe care le are ca stat de origine al minorității rome. În același timp, este evident că România nu poate îngrădi cetățenilor ei dreptul de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce face ca problema romilor să fie nu numai o problemă a României, ca țară de origine, ci și o problemă a statelor pe care cetățeni europeni, chiar dacă sunt minoritari romi, se așază”, a conchis Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee