Traian Băsescu, despre bugetari: „Ar trebui să fie mai reținuți, nu se justifică protestele lor dacă privim cheltuielile cu bugetarii”

Traian Băsescu, despre bugetari: „Ar trebui să fie mai reținuți, nu se justifică protestele lor dacă privim cheltuielile cu bugetarii”
Sursă FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 24/01/2021, 22:31

Președintele PMP, Traian Băsescu, este de părere că bugetarii nu sunt îndreptățiți să protesteze pentru măriri salariale deoarece veniturile lor sunt semnificativ mai mari decât cele din mediul privat.

Traian Băsescu a făcut, într-o intervenție la Realitatea PLUS, o paralelă între criza prin care a trecut România în timp ce se afla la șefia statului și cea de acum, declanșată de cea sanitară.

„Diferența între cele două crize e uriașă. Atunci era o criză de bani pe toată piață. Împrumutăm cu 8-9-10% dobânda. În momentul de față sunt bani pe piață, nu este o criză de lipsa de bani pe piață, problema e generată de criză din sănătate care a afectat producția, în principal. Avem deficite structurale majore, am încheiat anul cu un deficit de 10%, ceea ce înseamnă un deficit major, plus deficitul major în comerțul exterior. Importăm cu vreo 12 miliarde mai mult decât exportăm, ceea ce afectează balanța comerțului exterior”, a explicat Traian Băsescu.

Traian Băsescu: „Costurile cu salariile bugetarilor reprezintă 27% din bugetul de stat”

De asemenea, acesta a făcut o comparație și între salariile de la stat și cele din privat.

„Bugetarii ar trebui să fie mai reținuți, nu se justifică protestele lor dacă privim cheltuielile cu bugetarii. Salariu mediu net al bugetarilor este de 5050 de lei, nu brutul, salariul mediu net, comparativ cu salariul mediu în industrie care este 3113 lei. Cei care produc, încasează puțin peste jumătate față de cei care nu produc, ceea ce înseamnă o răsturnare. Costurile cu salariile bugetarilor reprezintă 27% din bugetul de stat. Acestea sunt calcule la luna noiembrie 2020, nu au apărut încă socotelile pe decembrie, când s-a dat și al 13-lea salariu. Bugetarii ar trebui să stea puțin mai liniștiți și mai decenți. 3 milioane de salariați din economia reală susțin 6 milioane de pensionari și un milion trei sute de mii de bugetari. Nu se poate, e bietul om din producție, din economia reală, e sfrijit și un colos se așază în spatele lui”, a mai explicat președintele PMP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase