Traian Băsescu: FBI a asigurat asistență tehnică ofițerilor SRI, procurorilor și polițiștilor

Traian Băsescu: FBI a asigurat asistență tehnică ofițerilor SRI, procurorilor și polițiștilor
Publicat: 14/04/2018, 12:18
Actualizat: 28/03/2019, 15:38

Afirmațiile lui Băsescu au fost făcute în cadrul unei intervenții telefonice la postul B1 Tv, unde principalul subiect de discuție era modul în care a pornit ideea protocoalelor dintre diverse instituții din România, fiind prezentată iar în acest sens o cablogramă WikiLeaks, scrisă de fostul ambasador al SUA în România, Nicholas Taubman.

„Îmi aduc aminte perfect întâlnirea, cum îmi aduc aminte și întâlnirea cu directorul CIA și cu toți importanții demnitari americani. Nu îmi e rușine de conținutul cablogramei, dimpotrivă. România era la stadiul la care țara părea condusă de Sorin Ovidiu Vântu, de grupuri de interese, nu aveam capacitate de reacție, iar întâlnirea cu Mueller a fost o bună ocazie de a-i spune că avem nevoie de asistență să putem combate toate fenomenele pe care le-am menționat. Încercarea însă de a duce aceste discuții de solicitare de asistență absolut necesară. Poate nu vă aduceți aminte că eram la stadiul la care, după ceva timp, câte unul ne spunea «întăriți-vă statul», râzând pur și simplu de statul român. La stadion am găsit eu statul român, l-am găsit cu directorul SRI circulând cu mașină inscripționată cu Sorin Ovidiu Vântu și l-am găsit cu justiția și stabilirea dosarelor în sediul PSD. Țin să vă reamintesc acest lucru. Discuția cu Mueller a fost extrem de utilă pentru că omul s-a întors înapoi în Statele Unite și s-a ținut de cuvânt. FBI a asigurat o asistență tehnică extrem de utilă procurorilor, polițiștilor și ofițerilor SRI în combaterea acestor fenomene care țineau de obligația statului român. Nu îmi este rușine de discuția cu Mueller, ceea ce a transmis ambasadorul Taubman este perfect corect. Marea noastră problemă este că experiență americană a fost pusă în aplicare de români”, a afirmat Băsescu, într-o intervenție telefonică la o emsiune difuzată vineri seară de B1 Tv.

Fostul șef al statului român a adăugat că am avut asistență din partea serviciilor britanice în trasarea unei legislații privind siguranța națională, în urma căreia o serie de legi au fost depuse în anul 2007 la Parlament, dar asupra cărora au intervenit și aleșii români.

„Serviciile secrete, probabil și influențat de discuțiile pe care le-am avut cu directorul CIA, cu ambasadorul, cu vicepreședintele, cu președintele SUA, cu șeful Departamentului stat, i-au rugat, se pare, pe britanici să le dea asistență în scrierea legilor securității naționale, asistență pe care am primit-o. Am beneficiat de asistență de la MI6, MI5 în elaborarea unui set de legi ale securității naționale. Au fost depuse la Parlament în 2007. Sigur că au intervenit după ce au plecat experții britanici. A intervenit și mânuța autohtonă și a mai strâmbat din ce era scris în proiectele democratice făcute cu sprijinul britanicilor, cu certitudine și la solicitare americană. Probabil e bine ca legile astea să fie făcute în cooperare cu niște Servicii europene, ceea ce s-a și întâmplat. Proiectele acelea au lucruri extrem de bune, dar au și prostii băgate de influența autohtonă”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai precizat că este necesar ca aceste legi să fie scoase din sertarele Parlamentului și să fie adaptate cerințelor actuale, eliminând totodată „elementul autohton” din inițiativele legislative, element care încalcă Constituția României.

„Din păcate, din 2007 stau în sertarele Parlamentului. Eu nu spun că mai sunt actuale. Ar trebui luate și eventual eliminat elementul autohton, cel care făcea exagerări și nu se încadra în Constituția României de la acea vreme. Dar miezul lor este bun. Este un set de cinci legi care au fost elaborate cu asistență britanică. Ar trebui să mergem înainte puțin, pentru că trebuie să recunoaștem, să vrei să răspunzi amenințărilor actuale interne, fie că vorbim de spălare de bani, fie că vorbim de trafic de persoane, fie că vorbim de criminalitatea transfrontalieră, fie că vorbim de migrație, lucrurile au evoluat din 2006-2007. Sunt 10 ani de atunci și probabil că trebuie umblat pe aceste legi. Dincolo de instruire, să știți că România a primit instruirea personalului, procurori, ofițeri SRI, România a primit și asistență pentru o legislație cu care să facă față amenințărilor moderne. În 2006, experții britanici se uitau că lucrăm pe o lege a Serviciului Român de Informații din 1991, iar astăzi suntem în 2018 și tot cu legea aia lucrăm”, a conchis Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU