Trei județe sub COD ROȘU. Vicepremierul Oprea face bilanțul: 35 de sate sub ape, patru morți și doi dispăruți. UPDATE

Trei județe sub COD ROȘU. Vicepremierul Oprea face bilanțul: 35 de sate sub ape, patru morți și doi dispăruți. UPDATE
Publicat: 21/04/2014, 17:07
Actualizat: 31/07/2014, 03:03

Patru dintre persoanele dispărute ca urmare a traversării unor cursuri de apă au fost găsite decedate, iar alte două persoane sunt în continuare dispărute, a anunțat vicepremierul Gabriel Oprea. Inundațiile au afectat 35 de localități din trei județe, iar codul roșu se menține în Teleorman până marți seară.

UPDATE 16.13 Premierul Victor Ponta, proaspăt întors din minivacanța de Paște, a lăudat activitatea autorităților din perioada ultimelor zile, precizând că marți va merge și el în Teleorman, unul dintre județele afectate de inundații. „Eu vreau să spun că îmi pare cumplit de rău că de fiecare dată avem și un tribut de vieți omenești când apar astfel de intemperii. Eu mă aflu aici ca să le mulțumesc celor care și.-au făcut datoria. Lucrurile au stat mult mai bine decât în ceilalți ani. Îmi doresc ca sistemul să funcționeze automat în astfel situații, fără să fie nevoie de prim ministru, vicepremier etc”, a spus Victor Ponta.

UPDATE 16.09 Vicepremierul Gabriel Oprea a venit cu noi precizări referitoare la pagubele produse de inundații, spunând că, până în prezent, sunt patru persoane decedate și două dispărute. Totodată, ministrul de Interne a reiterat faptul că victimele nu au murit din cauza autorităților, ci „au ignorat inconștient avertizările lor”.

UPDATE 12.25 Copilul de 13 ani, din localitatea Surdulești, a fost găsit mort de către pompieri, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș, Mădălina Epure. Trupul băiatului a fost descoperit la baza unui pod, la aproximativ 500 de metri de locul în care dispăruse în apele râului.

Ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a anunțat, luni, la MAI, că cinci persoane au fost dispărute ca urmare a traversării voluntare a unor cursuri de apă, contrar atenționărilor autorităților.

În urma acțiunilor de căutare, cele două persoane dispărute din Olt și Prahova au fost găsite decedate, a anunțat Oprea.

Reprezentanți ai MAI au precizat pentru Mediafax că este vorba de un bătrân de 80 de ani din Poboru, județul Olt, și de un alt bărbat din Bucov, județul Prahova, care a căzut de pe un pod.

În continuare este dispărut un copil de 13 ani din localitatea Surdulești, județul Argeș, acesta fiind căutat cu efective sporite de polpulație, poliție, jandarmerie și angajați ai inspectoratului pentru situații de urgență, a mai spus Oprea.

De asemnea, sunt căutați doi buzoieni dispăruți, sâmbătă, după ce barca în care se aflau împreună cu alte trei persoane s-a răsturnat pe râul Buzău.

Autoritățile mențin avertizarea de cod roșu în Teleorman, subliniind faptul că precipitațiile se pot întoarce în câteva zile. „În cel mai scurt timp vom realiza o evaluare a pagubelor distrugerilor produse. Trebuie să identificăm la nivelul guvernului soluții de ajutorare. Luăm toate măsurile de sprijin pentru persoanele evacute, să ne asigurăm că aceștia se vor întoarce la locuințele lor doar când au dispărut riscurile”, a precizat Oprea.

Mai mult, vicepremierul a atenționat că apa din fântâni nu este potabilă, fiind afectată de inundații, și că după retragerea apelor pot apărea focare de infecții.

Potrivit statisticilor MAI, angajații ministerului au intervenit în 2.216 situații de urgență, iar 1.663 au fost intervenții de asistență medicală . Dintre acestea, au fost 101 incendii, 555 de acțiuni de căutare și salvare a unor persoane aflate în situații de pericol, animale și bunuri, 188 de evacuare a apei din locuințe și gospodării și 14 misiuni de consolidare a unor diguri, plus 13 de transport a materialelor de construcții. Oprea a vorbit de 248 de persoane evacuate și de peste 1.500 de animale au fost salvate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?