Trei medici amendați cu 30.000 lei în cazul băiețelului mort de pneumonie, plimbat între spitale

Trei medici amendați cu 30.000 lei în cazul băiețelului mort de pneumonie, plimbat între spitale

Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP)Maramureș, Rareș Pop, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că medicii nu au raportat în termen decesul copilului și nu ar fi respectat protocoalele de resuscitare.

„În urma raportului echipei de control în cazul băiețelului de trei ani care a decedat săptămâna trecută s-au aplicat sancțiuni. Medicul curant, directorul medical și managerul de la Spitalul din Vișeu de Sus au fost amendați cu câte 1.000 de lei pentru neraportarea decesului în termen de 24 de ore și pentru că, din documentele medicale analizate, nu reiese ca în foaia de observație clinică generală să se fi consemnat și respectat procoalele de resuscitare cardio-pulmonară. Am trimis dosarul către Colegiul Medicilor pentru a fi analizat în comisiile lor de disciplină de specialitate. Colegiul Medicilor trebuie să vadă dacă a fost vorba de greșeală, de culpă medicală, de nerespectarea protocoalelor”, a spus Pop.

Pe de altă parte, mama micuțului decedat, Rodica Dologa, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus s-au autosesizat în acest caz și au dispus, vineri, deshumarea cadavrului pentru o nouă autopsie.

„L-au dezgropat, au mai făcut o autopsie și l-au îngropat la loc. Însă procurorul nu a putut să îmi spună nici după a doua autopsie din ce cauză a murit băiețelul meu”, a afirmat Dologa.

DSP Maramureș declanșase ancheta în cazul unui băiețel de trei ani care a murit la spitalul din Vișeu de Sus, unde i s-a pus un diagnostic greșit, inițial copilul ajungând la spitalul din Borșa, unde medicul pediatru era în concediu.

Părinții copilului declarau că, în noaptea de 5 februarie, băiețelul a început să se simtă rău, respirând cu dificultate și sufocându-se în somn. În dimineața următoare, mama a mers cu copilul la medicul de familie din comuna Săcel, care a îndrumat-o spre spitalul din Borșa, unde i s-a spus că medicul pediatru este în concediu. „Mi-au zis: «N-avem pediatru, ce să facem? La ce ați venit, ce o să facem aici?». I-au făcut aerosoli și au sunat la Vișeu să ne aștepte”, afirma Rodica Dologa, mama băiețelului decedat.

În aceste condiții, copilul a fost trimis cu o ambulanță la spitalul din Vișeu de Sus, cu diagnosticul de insuficiență respiratorie. Acolo, băiețelul a fost consultat și i s-a prescris un tratament. În cursul serii însă, copilul a început să se simtă și mai rău, astfel că medicii au decis să cheme o ambulanță de la Baia Mare, de la 120 de kilometri distanță. „Nu i-au luat sânge, i-au făcut trei, patru injecții. L-au dus la raze și au zis că nu are nimic. La autopsie s-a stabilit că are o pată pe plămâni. Copilul a murit la mine în brațe”, mai spunea mama copilului.

„Pe la 13.30 am ajuns la Vișeu și la 19.00 copilul meu era mort. La 16.30 zice doctorul că a sunat la SMURD la Baia Mare, dar salvarea a apărut abia la 19.00, după ce a fost mort copilul”, adăuga Rodica Dologa.

La rândul său, directorul medical al Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus, Vlad Birle, a declarat că băiețelul a ajuns prea târziu la spital și că, probabil, dacă ar fi ajuns mai repede ar fi avut șanse.

De asemenea, el spunea că la unitatea medicală nu există medic radiolog, iar radiografia făcută copilului a fost interpretată de pediatru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ