Trucul simplu prin care un român a furat bijuterii de 5 milioane de euro

În data de 30 decembrie, George Ploscaru a intrat într-un showroom privat al unei mărci elvețiene de bijuterii din Paris, recomandându-se drept gemolog, sub numele de „Mizrahi”. Românul s-a arătat interesat de examinarea a două diamante în stare brută și două inele placate cu diamante în vederea achiziționării.

Vânzătorul i-a prezentat bijuteriile, care se aflau într-o cutie, iar după o presupusă examinare, românul i-a restituit o altă cutie, asemănătoare, furând cutia originală. Operațiunea era bine pusă la punct, iar bărbatul era ajutat și de doi cetățeni sârbi.

„Inculpatul nu s-a arătat interesat de cumpărarea produselor și a părăsit locul comiterii faptei, având asupra sa bunurile în valoare cumulată de 5,2 milioane de euro, inculpatului Ploscaru George revenindu-i un inel și unul dintre cele două diamante brute iar restul bijuteriilor revenind, conform înțelegerii, cetățenilor sârbi”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit sursei citate, Ploscaru George a vândut în Franța diamantul unor cetățeni din statul Israel, iar cu inelul a intrat pe teritoriul României, unde a contactat doi cetățeni belgieni și unul israelian pentru a vinde bijuteria.

Românul ar fi spus mai multor prieteni despre lovitura pe care ar fi dat-o, una dintre bijuterii fiind depozitată la un dezoltator imobilar din București, de la care ar fi urmat să cumpere un apartament.

Dezvoltatorul imobiliar la care polițiștii au găsit inelul furat de la un magazin din Franța, cercetat și el în dosar, le-a declarat procurorilor că George Ploscaru i-a spus că intenționează să îi cumpere un apartament dintre cele pe care le-a construit, deoarece dispunea sau urma să dispună de sume mari de bani.

„Cu ocazia discuțiilor purtate, George mi-a spus că a dat o „lovitură de maestru” și că „a făcut o bijuterie” și că a fost băgat în afacere de niște rromi sârbi sau albanezi, însă nu mi-a mai oferit și alte detalii. În cursul aceleiași zile, după circa două sau trei ore, Ploscaru George m-a chemat la el în apartament, cu scopul de a-i regla temperatura în casă, ocazie cu care mi-a arătat un inel, care era împachetat în hârtie și mi-a spus că este de o calitate foarte bună, de la o bijuterie renumită, pronunțând ceva de genul „degrongo”, afirmând totodată că „a făcut o bijuterie” și că inelul valorează câteva sute de mii de euro. Tot cu aceeași ocazie, George mi-a spus că se va ocupa să-l vândă, urmând a se întâlni cu niște evrei, George pronunțând însă „jidani”, întâlnirea urmând a avea loc la hotelul Marriot din mun. București, în data de 12.01.2017, urmând ca după încheierea tranzacției să vină cu suma de 100.000 de euro, pentru achiziționarea apartamentului, iar diferența de 40.000 de euro urmând a fi remisă ulterior”, se arată în declarația data în fața procurorilor.

Fapta ar fi avut loc la sfârșitul lunii decembrie, când George Ploscaru, poreclit „Mache”, ar fi planificat, împreună cu doi cetățeni sârbi, furtul a două diamante brute și două inele cu pietre prețioase în valoare cumulată de 5,2 milioane de euro. Pe 30 decembrie bărbatul ar fi mers la un magazin din Franța care deține marca elvețiană de bijuterii „De Grisogono” și s-a recomandat a fi un evaluator interesat de achiziționarea bunurilor, explică DIICOT.

„Vânzătorul, reprezentant al mărcii elvețiene, i-a remis cetățeanului român bunurile spre examinare, poziționate într-o cutie, iar acesta din urmă, după o presupusă examinare i-a restituit persoanei vătămate o altă cutie, asemănătoare, substituind cutia original. Nu s-a arătat interesat de cumpărarea produselor și a părăsit locul comiterii faptei, autorului Ploscaru George revenindu-i un inel și unul din cele două diamante brute, restul bijuteriilor revenind, conform înțelegerii, cetățenilor sârbi”, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Ulterior, bărbatul a vândut diamantul unor israelieni, venind cu inelul în România. A intrat țara cu o mașină condusă de o persoană rămasă neidentificată, fiind însoțit de concubina sa și de vărul acestea. Au ajuns la Timișoara, luând avionul către aeroportul Otopeni. Cel care le-a asigurat transportul nu a urcat în avion, părăsind imediat România pe cale terestră. De la Otopeni, vărul femeii a plecat către Ploiești, George Ploscaru și iubita sa rămânând în Capitală, arată procurorii.

Potrivit sursei citate, pe 12 ianuarie, George Ploscaru a intenținat să vândă unor străini inelul, cercetați și ei în dosar, întâlnindu-se cu acești la hotelul Radisson Blu, însă nu s-au înțeles asupra prețului. Bărbatul a cerut 500.000 euro în timp ce aceștia i-au oferit 350.000 euro.

Anchetatorii au atașat și interceptări la dosar, din care ar reieși că George Ploscaru ar fi intenționat să depoziteze inelul la un cuplu, soț și soție, prieteni ai concubinei sale. Aceștia ar fi refuzat să îl ajute, unul dintre ei declarându-le procurorilor că a aflat despre existența inelului la începutul lunii ianuarie, când s-a întâlnit cu bărbatul în Germania.

„Datorită faptului că Ploscaru George era căutat de poliția din Germania, a părăsit teritoriul acestei țări, revenind în România. Aici l-a contactat din nou pe suspectul B. C pentru a-l ajuta să vândă bijuteria, comunicânu-i faptul că sustragerea fusese facilitate de către cetățeni sârbi, oferindu-i date despre modul de operare, și că împărțise bijuteriile furate cu aceștia, conform înțelegerii anterioare. La data de 12.01.2017, în condițiile în care nu se înțelesese cu privire la prețul de vânzare cu cetățenii din Israel (de precizat că și suspecții cu cetățenie belgiană sunt de asemenea evrei), inculpatul Ploscaru George s-a deplasat la locuința suspectului B. C pe care l-a rugat să-I păstreze inelul pentru o scurtă perioadă de timp, fiindu-i teamă să nu fie depistat cu bunul asupra sa”, arată procurorii în referat.

După ce cei doi soți au refuzat să depoziteze inelul, George Ploscaru s-a adresat cu aceeași rugăminte dezvoltatului imobiliar la care polițiștii găsit bunul. Pe 13 ianuarie au făcut percheziții la imobilele deținute acesta, bărbatul predând bunul. Percheziții s-au făcut și la locuința temporară a lui George Ploscaru, fiind ridicate „produse care poartă sigla „Louis Vuitton”, după cum urmează: o geantă de damă, o pereche de cizme, o pereche de pantofi sport bărbătești și o eșarfă”, procurorii având suspiciuni că acestea au fost cumpărate din banii produși în urma unor infracțiuni.

Fiind audiat, bărbatul a refuzat să dea declarații în fața procurorilor.

„Cu privire la persoana inculpatului se constată că acesta este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni similare la pedeapsa închisorii pe teritoriul Ungariei, Turciei, Franței, Italiei și Germaniei”, se arată în referat.

George Ploscaru este arestat preventiv pentru constituirea unui grup infracțional organizat și furt calificat, alte șapte persoane fiind cercetate pentru tăinuire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...