Tudose, enervat de Bodog: „Ce se întâmplă în Ministerul Sănătății ține de psihiatrie, chestii de genul ăsta”

Publicat: 27/07/2017, 14:29

„Ce se întâmplă acum pe anumite zone în Ministerul Sănătății cred că ar putea să facă obiectul unor structuri din Ministerul Sănătății: psihiatrie, chestii de genul ăsta”, a declarat Mihai Tudose, în ședință de Guvern, arătându-se nemulțumit atât de modul în care ministrul Sănătății, Florian Bodog, a gestionat criza vaccinurilor, de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, cât și de birocrația din sistem.

Tudose s-a arătat nemulțumit și de „prezentarea” făcută de Bodog cu privire la soluțiile de moment găsite în cazul crizei vaccinurilor. Anterior, ministrul Sănătății declarase că i-a convocat pe toți cei cinci directori de direcție de sănătate publică, „care au fost în discuție în ceea ce privește acoperirea foarte slabă de vaccinare” și că „unul dintre secretarii de stat va urmări în fiecare zi modul în care se desfășoară vaccinarea”, iar acolo unde va fi nevoie, va interveni personal.

„Cred că puteați face o prezentare mai pe scurt decât asta pe un subiect foarte complicat, iar faptul că ați verificat doar cinci vinovați eu cred că este doar un slab început, nici măcar un bun început pentru că nu trebuiau să moară niște oameni, niște copii și noi să ne enervăm toți ca să descoperim că ceva nu merge. Cineva trebuia să vadă din timp că ceva nu merge, domnul ministru”, i-a transmis Tudose lui Bodog.

De asemenea, premierul a criticat birocrația excesivă din sistem, referindu-se la bolnavii de cancer, puși pe drumuri de autorități și aducând în discuție, fără să nominalizeze, cazul prezentatoarea TV, Magda Vasiliu, al cărei fiu a fost diagnosticat cu cancer și care se află la tratament în Italia.

„E în public un caz care nu face altceva decât să atragă atenția asupra birocrației care a ajuns la cote extrem și în cadrul Ministerului Sănătății. Cu bolnavi și mai ales cei care se lovesc de această birocrație sunt oameni bolnavi. 400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie, la medicul specialist care trebuie să îi dea scrisoare medicală, care trebuie să îi dea rețetă nu știu cine, care să o ducă dupaia la farmacie, dacă nu le arate pe toate trebuie să o reîntoarcă să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanță cei aflați în situația asta”, a spus Tudose.

În acest context, premierul i-a cerut lui Bodog să îi prezinte, în două săptămâni, un proiecte de reducere a birocrației din sistem.

„Vă rog frumos, cât de curând, hai să spunem două săptămâni, și un proiect pe care să mi-l prezentați închegat de reducere a birocrației în acest sens. Nu se poate ca cineva care este la tratament, în străinătate, să fie nevoit să vină în țară ca să demonstreze dincolo că e bolnav. Este tot caz medical”, a afirmat premierul.

„Nu vă opriți cu vaccinarea la cazurile de jos fiindcă nimeni, nici premianții nu sunt acolo unde ar trebui să fie”, i-a mai transmis Tudose lui Bodog, în ședință de Guvern.

Ministrul Sănătății a declarat că a luat legătura cu mama copilului, în această dimineață, și că „situația este rezolvată” și că, împreună cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va lua măsuri „ca așa ceva să nu se mai întâmple”. În replică, Tudose i-a cerut să nu rezolve cazurile punctuale, ci „sistemul”, care este unul „defect rău”.

„Domnule ministru, haideți să nu rezolvăm cazuri punctuale, haideți să rezolvăm sistemul. Sistemul e defect, rău. De 27 de ani înțeleg că toată lumea și-a demonstrat capacitatea de a complica și mai tare. Haideți să o facem mai simplu, dacă se poate”, a afirmat Tudose.

Întrebat și de situația de la Institutul Cantacuzino, Bodog a afirmat că îl va numi, astăzi, în funcția de manager pe profesorul de microbiologie
Mircea Ioan Popa de la Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’, din București, și că „în cel mai scurt timp” va prezenta „un grafic de lucru”.

Reamintim că Ministerul Sănătății a admis, în raportul de 13 pagini înaintat, miercuri, premierului Tudose, că la peste un an de la izbucnirea epidemiei de rujeolă, care a făcut până acum 32 de victime, România nu are nici măcar acum stocuri de vaccinuri în caz de epidemie, că nu există un buget pentru situații de urgentă de acest tip și nici personal care să intervină.

Constatările sunt cuprinse în raportul înainte de ministrul Florian Bodog premierului Tudose. În plus, potrivit documentului, o „amenințare” o reprezintă faptul că unii medici de familie refuză să vaccineze copiii, dar și „goana după audiențe/senzațional a unor canale de presă, care pot afecta educația pro-vaccinare, prin difuzarea de informații false, părtinitoare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore