Turcia anunță explorarea ilegală în apele grecești. UE va impune sancțiuni dacă Turcia continuă să creeze tensiuni în Mediterana de Est

Turcia anunță explorarea ilegală în apele grecești. UE va impune sancțiuni dacă Turcia continuă să creeze tensiuni în Mediterana de Est
Turcia anunță explorarea ilegală în apele grecești. UE va impune sancțiuni dacă Turcia continuă să creeze tensiuni în Mediterana de Est. FOTO: Unsplash.com
Publicat: 22/07/2020, 08:27
Actualizat: 30/08/2020, 11:40

Sondajele de resurse turcești din sudul și estul insulei grecești Kastellorizo ​​au anunțat planurile pentru o anchetă seismică la sud și la est de insula greacă Kastellorizo ​​din 21 iulie-august 2.

Ankara a declarat că nava de cercetare „Oruc Reis” va naviga în zonă și din acest motiv forțele armate grecești au fost puse în alertă ridicată pe întreg teritoriul.

Tot astăzi, o pereche de aeronave F-16 turcești au zburat peste insulele Strongyli și Megisti la 12 500 de metri, potrivit Defence.pk.

Se menționează că Atena este pregătită să răspundă la aprinderea Turciei de o criză generală în Mediterana de Est, întrucât președintele turc Recep Tayyip Erdoğan dorește să accelereze evoluțiile ostile din regiune.

O posibilă accelerare a mobilizării turcești ar avea drept scop prevenirea unui acord de demarcare a Zonei Economice Exclusive (ZEE) între Grecia și Egipt, sau accelerarea evoluțiilor, înainte de alegerile din SUA și în timp ce europenii încearcă să se bucure de vară.

La cererea companiei turcești de petrol (TRAO) din 30 mai pentru a explora noi parcele identificate în memorandumul ilegal dintre Turcia și Frăția Musulmană care împarte între ele apele maritime ale Greciei de la Rodos până în Creta de Est, autorizațiile ilegale făcute trebuiau să vină în vigoare la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

În ultimele săptămâni, Atena a efectuat exerciții navale

Grija este accentuată de faptul că Ankara pare să urmărească opțiuni de polarizare pe toate fronturile din estul Mediteranei. În Libia, se pare că Egiptul este hotărât să intervină în cazul în care forțele susținute de turci încearcă să ocupe orașul Sirte sau să lovească al-Jufra. Rămâne de văzut dacă acest schimb de amenințări devine mai fierbinte decât conflictul existent.

Premierul grec avertizează Turcia cu privire la sondajul din estul Mediteranei

UE nu va avea de ales decât să impună sancțiuni dacă Turcia continuă să creeze tensiuni în Mediterana de Est, a avertizat marți premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Konstantinos Floros, și-a accelerat întoarcerea din Cipru.

„Grecia monitorizează toate evoluțiile cu încredere, siguranță și pregătire absolută”, a declarat Mitsotakis în cadrul unei conferințe de presă cu ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, la Atena.

Ambasada Greciei din Ankara a trimis o plângere ministerului turc de externe, potrivit ministerului grec de externe. De asemenea, autoritățile elene au spus că au ridicat problema UE, NATO și Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

„Anunțul de astăzi al sondajelor din Turcia într-o secțiune a raftului continental grecesc, printr-un nou Navtex ilegal [avertizare de navigație] constituie o escaladare a tensiunii în regiunea noastră”, a declarat ministerul grec de externe într-un comunicat. „Subliniază persistența Turciei de a încălca legalitatea internațională și disprețul său complet pentru Dreptul Internațional, Dreptul Internațional al Mării, regulile care guvernează relațiile bune de vecinătate și urgențele Uniunii Europene.”

Ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, l-a informat la telefon pe secretarul Apărării al SUA, Mark Esper, despre cele mai recente evoluții din Mediterana. Panagiotopoulos a declarat pentru Esper că navele grecești sunt în zonă și „Grecia este pregătită să-și apere drepturile suverane, dacă este necesar”, potrivit unui comunicat emis de minister.

„Statele Unite sunt conștiente de faptul că Turcia a emis un Navtex pentru cercetări în apele în litigiu din estul Mediteranei”, a declarat Departamentul de Stat al SUA. „Solicităm autorităților turce să oprească orice plan pentru operațiuni și să evite demersurile care cresc tensiunile în regiune.”

Activitatea de explorare a Turciei este „contrară interesului UE

Grecia și Turcia sunt în contradicție cu o serie de probleme, inclusiv planul Ankara de a înainta lucrările de explorare în apele contestate. Șeful politicii externe a blocului, Josep Borrell, a avertizat săptămâna trecută că activitatea de explorare a Turciei este „contrară interesului UE, drepturilor suverane ale statelor membre ale UE și dreptului internațional”.

Maas-ul german a avertizat, de asemenea, marți Turcia că trebuie să înceteze forajul exploratoriu pentru hidrocarburile din estul Mediteranei, dacă dorește să îmbunătățească relațiile cu UE.

„În ceea ce privește forajul Turciei în Mediterana de Est, avem o poziție foarte clară – trebuie respectată legislația internațională, astfel încât progresele în relațiile UE-Turcia să fie posibile numai dacă Ankara oprește provocările în Mediterana de Est”, a spus Maas, care prezidează întâlniri periodice ale UE. miniștrii de externe sub președinția UE a Consiliului Germaniei.

„Comportamentul ilegal și provocator al Turciei are o consecință serioasă nu numai pentru pace și stabilitate în Mediterana de Est, ci pentru coeziunea NATO și pentru relațiile sale cu Uniunea Europeană”, a declarat ministrul grec de externe, Nikos Dendias, în urma discuțiilor cu Maas.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”