TVR îi reinvită pe candidații la prezidențiale la o dezbatere înainte de turul II al alegerilor

TVR îi reinvită pe candidații la prezidențiale la o dezbatere înainte de turul II al alegerilor
Publicat: 10/11/2014, 12:24

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, TVR a transmis celor doi candidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis, o nouă invitație la o întâlnire pentru a discuta propunerea.

„La începutul mandatului meu, în urmă cu un an, mi-am propus să nu apar la televiziunea publică, nici la alte televiziuni ca moderator sau invitat. Dar situația în care se află țara noastră în ultimele zile mă obligă să ies din rezerva pe care mi-am impus-o. Ne găsim în fața celor mai importante alegeri din ultimii zece ani. Mă adresez dumneavoastră nu numai în calitate de conducător al SRTv, dar și de persoană publică implicată în toate marile bătălii ale ultimilor 25 de ani date pentru propășirea țării noastre”, a declarat Stelian Tănase, duminică seară, în „Telejurnal”.

În acest context, președintele-director general a precizat că, pe 3 noiembrie, a adresat personal o scrisoare prin care cei doi candidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis, au fost invitați să participe la o dezbatere sau mai multe, organizate de SRTv.

„Argumentele au fost acestea: 1) neutralitatea dovedită a TVR în această campanie electorală; 2) TVR este singura televiziune care acoperă întreg teritoriul național și ajunge în bune condițiuni la comunitățile românești din străinătate; 3) capacitatea tehnică și organizatorică a SRTv. Putem asigura cele mai bune condiții editoriale și tehnice prin oameni de valoare profesională și echipamente de înalt nivel. Am invitat cu acel prilej cele două a staffuri de campanie să aleagă locul de desfășurare al dezbaterilor (în studiourile TVR, la Palatul Parlamentului, la o Universitate sau oriunde consideră ele că există condiții bune pentru o dezbatere). De asemenea, am cerut staff-urilor de campanie și le cer și acum să propună formatul, subiectele, regulile de joc, ora de desfășurare, durata și numele moderatorului (eventual al jurnaliștilor agreați)”, a spus acesta.

Stelian Tănase a declarat că a trecut o săptămână de la scrisoarea adresată, iar, din punctul său de vedere, „situația, în loc să se clarifice, s-a complicat”. „Mai multe propuneri venite din diferite zone au fost respinse de cei în cauză. Astfel că speranțele de a avea totuși dezbaterile dorite de opinia publică s-au îndepărtat. Intrăm mâine (luni, n.r.) în ultima săptămână de campanie electorală și este posibil chiar probabil să nu se desfășoare nicio dezbatere televizată în direct între cei doi candidați. Dacă se va întâmpla așa, s-ar produce un deficit de democrație major și s-ar da un exemplu rău tuturor. Opinia publică are dreptul la măcar o dezbatere televizată în direct, dacă nu la mai multe, în care cei doi candidați – domnii Victor Ponta și Klaus Iohannis – să se întâlnească față-n față. Dorim să aflăm astfel ce-și propun să facă cu România în următorii ani”, a mai spus președintele-director general al SRTv.

Stelian Tănase a subliniat: „Suntem obligați prin misiunea noastră așa cum e descrisă de lege, ca singura televiziune publică, și suntem îndreptățiți să organizăm aceste dezbateri în beneficiul publicului. În Europa există practica prin care televiziunea publică este aceea care organizează dezbaterile din timpul campaniilor electorale. Fac apel în ultimul ceas la cele două forțe politice aflate în competiție, la staff-urile lor de campanie și la candidați să accepte oferta SRTv. Este o încercare de a salva situația. Este de asemenea o propunere onestă de compromis, credem, acceptabilă pentru cei doi candidați”.

Pe de altă parte, Tănase a ținut să se asigure „de echidistanța, neutralitatea și profesionalismul” TVR. „În spiritul democrației, vă rog să înțelegeți că spațiul public are nevoie de aceste dezbateri lămuritoare. Numai așa electoratul va putea alege în cunoștință de cauză la 16 noiembrie pe cel mai bun în funcția președinte al României. Fac un apel la rațiune. Măcar acum, în al 12-lea ceas, vă cer să ajungeți la o înțelegere și să acceptați propunerea aceasta. Aștept încrezător un răspuns pozitiv din partea celor doi candidați. Propun celor două staff-uri de campanie o întâlnire la TVR în cursul zilei de mâine, luni, ora 14.00, pentru a perfecta acordul care să ducă la organizarea acestei mult dorite dezbateri între domnii Victor Ponta și Klaus Iohannis”, a precizat președintele-director general al TVR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore