UDMR va face plângere penală împotriva suporterilor rapidiști care au dat foc drapelului Ungariei

UDMR va face plângere penală împotriva suporterilor rapidiști care au dat foc drapelului Ungariei
Publicat: 20/03/2013, 20:36
Actualizat: 30/07/2014, 14:02

UDMR va intenta plângere penală împotriva suporterilor echipei Rapid care, la meciul de fotbal de luni cu CFR 1907 Cluj, au dat foc steagului Ungariei și a depus un denunț cu autor necunoscut la Poliție și Federația Română de Fotbal (FRF), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă al UDMR transmis, miercuri, și semnat de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, în plângerea penală adresată procurorilor clujeni este invocat articolul 317 al Codului Penal, „conform căruia instigarea la discriminare, la ură pe temei de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, se pedepsește cu închisoare”.

„UDMR va intenta plângere penală împotriva suporterilor echipei Rapid care, la meciul de fotbal de luni cu CFR 1907 Cluj, au dat foc steagului Ungariei și a depus un denunț cu autor necunoscut la Poliție și Federația Română de Fotbal. În plângerea penală adresată procurorilor clujeni este invocat articolul 317 al Codului Penal, conform căruia instigarea la discriminare, la ură pe temei de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în documentul citat.

Kovacs a precizat că în denunțul transmis Poliției Române se face referire la articolele 10 și 20 ale Legii nr. 4/2008, ale căror prevederi interzic suporterilor competițiilor sportive săvârșirea de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea ori scandarea de injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare împotriva celorlalți spectatori.

„De asemenea, în baza aceleiași legi, monitorii de securitate care supraveghează comportamentul spectatorilor trebuie să interzică afișarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conținut obscen sau care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel, indiferent pe ce suport ar fi inscripționate acestea”, afirmă reprezentanții UDMR.

Secretarul general al UDMR și-a exprimat „recunoștința” față de conducerea FRF care, în urma anchetării evenimentelor petrecute în timpul meciului, a decis să sancționeze disciplinar și prin amendă suporterii echipei rapidiste.

„Este de apreciat faptul că Federația Română de Fotbal a considerat necesară condamnarea celor implicați în acest caz, demonstrând, astfel, că se împotrivește oricărui tip de manifestări discriminatorii”, a conchis Kovacs.

Suporterul rapidist care a incendiat, luni, drapelul Ungariei, la meciul CFR Cluj – Rapid, din etapa a XXIII-a a Ligii I, a fost indentificat de jandarmi și riscă o pedeapsă cu închisoare de la șase luni la trei ani pentru infracțiunea de instigare la discriminare, anunța Jandarmeria Română.

„A fost identificat Cornel P. , de 25 ani, cu domiciliul în București, membru al galeriei echipei Rapid București, căruia i-au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «instigare la discriminare», faptă prevăzută de art. 317 Cod Penal și care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, coraborat cu art. 42 din legea nr. 4 din 2008, privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive”, se arăta într-un comunicat remis, miercuri, agenției MEDIAFAX.

Totodată, pentru acest incident, Jandarmeria Cluj a sancționat firma de pază care a asigurat măsurile de ordine la meciul de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu.

Premierul Victor Ponta a condamnat „gestul inacceptabil” al fanilor echipei de fotbal Rapid București, care au înțeles să-și susțină echipa incendiind drapelul Ungariei, și și-a exprimat speranța ca Jandarmeria să identifice persoanele vinovate, cerând în același timp ca legea să fie aplicată cu maximă rigoare.

„Acest gest nu poate fi scuzat de nimic. Resping categoric astfel de manifestări iresponsabile și inacceptabile pentru o societate care dorește să promoveze și să trăiască în valorile europene ale toleranței, ale prieteniei și inclusivității. Sper ca dincolo de sancțiunile sportive, Jandarmeria să-i identifice pe cei care au înțeles să-și susțină echipa în acest mod reprobabil și să aplice legea cu maximă rigoare”, afirma Ponta, citat într-un comunicat al Guvernului.

Pe plan sportiv, echipa Rapid București a fost sancționată de Comisia de Disciplină a LPF cu disputarea unui meci fără spectatori și cu o penalitate de 30.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?