• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

UE alocă peste 179 mil. euro pentru tronsonul românesc al unui gazoduct între Bulgaria și Austria

UE alocă peste 179 mil. euro pentru tronsonul românesc al unui gazoduct între Bulgaria și Austria
Uniunea Europeană alocă 179,3 milioane euro pentru dezvoltarea tronsonului românesc al unui gazoduct între Bulgaria și Austria, care va tranzita România și Ungaria, valoarea proiectelor de infrastructură energetică aprobate, majoritatea în Europa Centrală și de Est, fiind de 217 milioane euro.

Compania românească care a solicitat finanțare din partea Uniunii Europene pentru tronsonul românesc al interconectorului dintre Bulgaria și Austria este Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz.

Statele membre au aprobat în total 15 proiecte, în urma unei solicitări de propuneri în cadrul Facilității de Conectare Europeană (CEF), un program european de finanțare a infrastructurii energetice, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Proiectele selectate vor crește securitatea energetică și vor contribui la eliminarea izolării unor state membre față de rețelele energetice de la nivelul UE.

Totodată, proiectele vor contribui la dezvoltarea piețeie europene a energiei și la integrarea energiei regenerabile în rețeaua electrică.

„Astăzi țintim acele regiuni ale Europei care au nevoie cel mai mult. Cu această finanțare, vom ajuta la asigurarea livrărilor și la integrarea pieței energetice europene, prin conectarea rețelelor de-a lungul Europei. Trebuie să continuăm modernizarea rețelelor energetice pentru a aduce orice țară încă izolată pe piața europeană a energiei.

În sectorul gazelor, granturile alocate vor acoperi, printre altele, studii de modernizare a rețelei bulgare de transmisie a gazelor, operațiune care va îmbunătăți posibilitățile de transport al gazelor în regiune, în special în beneficiul Greciei, României, fostei Iugoslavii, Republicii Macedoniei și Turciei.

Va fi alocată finanțare studiilor pentru proiectul Midcat, care va ajuta la eliminarea blocajelor de infrastructură între Peninsula Iberică și Franța, și la conectarea livrărilor de gaze din Algeria și terminalele GNL din Spania cu restul Europei.

Totodată, va primi finanțare interconectorul care leagă rețelele de gaze din România, Bulgaria, Austria și Ungaria, se arată în comunicatul Comisiei Europene, potrivit căruia este o evoluție importantă pentru piața gazelor din UE, care va permite ca gazele din regiunea caspică și de la alți posibili furnizori, inclusiv de gaze naturale lichefiate, să ajungă în Europa Centrală.

Asistența financiară CEF este disponibilă și pentru dezvoltarea infrastructurii de electricitate.

Dintre cele 15 proiecte selectate, nouă sunt în sectorul gazelor naturale (ajutor financiar de 207 milioane de euro) și șase în sectorul electricității (10 milioane euro).

Totodată, 13 proiecte sunt pentru studii, precum cele de impact asupra mediului (29 milioane euro) și două pentru lucrări de construcții (188 milioane euro).

Propunerea Comisiei Europene de selectare a proiectelor a fost susținută de Comitetul de Coordonare CEF, format din reprezentanți ai statelor membre. Comisia Europeană urmează să adopte oficial lista de proiecte, care va primi asistență în cadrul CEF-Energy.

În cadrul CEF, în perioada 2014-2020 au fost alocate în total 5,35 de miliarde de euro pentru infrastructuraenergetică trans-eureopeană.

Pentru a beneficia de finanțare, o propunere trebuie să aibă legătură cu un proiect inclus în lista de proiecte de interes comun. În prezent, pe această listă figurează 195 de proiecte de infrastructură energetică.

După finalizare, fiecare proiect trebuie să aducă beneficii semnificaive pentru minim două state membre, să crească securitatea aprovizionării cu energie, să contribuie la integrarea pieței și să încurajeze concurența și reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Lista este actualizată o dată la doi ani.

În cadrul prime runde de propuneri pentru CEF-energy, în 2014, au fost acordate 34 de granturi, în valoare de 647 de milioane de euro.

În 2015, au fost lansate două runde de propuneri. În cadrul primei dintre acestea, au fost alocate 150 de milioane de euro proiectelor de infrasdtructură în energie. În cadrul celei de-a doua runde, au fost selectate 15 proiecte, dintr-un număr de 24.

Propunerile care nu au fost selectate ar putea solicita din nou finanțare, mai târziu în acest an.

Tags:
Inchide