UE finanțează cu 680 milioane de euro proiectele a peste 300 de cercetători. Câți bani ajung în România

UE finanțează cu 680 milioane de euro proiectele a peste 300 de cercetători. Câți bani ajung în România
Publicat: 23/01/2013, 10:06
Actualizat: 05/07/2013, 10:14

Proiectele a peste 300 de cercetători din 24 de țări europene, printre care nu se numără niciunul din România, vor primi granturi în valoare totală de 680 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare (CEC).

Potrivit Comisiei Europene (CE), finanțarea, în valoare de până la 2,5 milioane de euro per proiect, este acordată unui număr de „302 lideri consacrați din domeniul cercetării din 24 de țări diferite din întreaga Europă, în cadrul celui mai recent concurs vizând prestigioasele sale granturi pentru cercetători confirmați cunoscute sub numele de Advanced Grants”.

Finanțarea, arată sursa citată, permite acestor oameni de știință să își urmeze cele mai inovatoare idei la frontierele cunoașterii, împreună cu echipele lor.

În cadrul acestei inițiative vor fi sprijinite financiar proiecte ale unor cercetători din Austria, Belgia, Elveția, Cehia, Cipru, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Croația, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Slovenia și Marea Britanie.

Cele mai multe proiecte finanțate provin din Elveția, Germania, Franța, Olanda și Marea Britanie, potrivit listei cu cercetătorii selectați.

Printre proiectele ce beneficiază de finanțare se numără cel al unui om de știință din Franța care va elabora, împreună cu echipa sa, noi modele care să explice anumite fenomene fizice, precum superconductivitatea. O echipă stabilită în Letonia va reuni informatica, fizica și matematica pentru a evalua avantajele și limitele dispozitivelor cuantice, iar un alt grant se duce la un cercetător din Italia, care va studia modul în care actorii economici își formează și își schimbă convingerile cu privire la mediul lor și la ceilalți actori, prin adăugarea de caracteristici emoționale și psihologice la modele existente, potrivit CE.

„CEC continuă să identifice cei mai buni cercetători. Finanțarea CEC duce la realizarea unui număr tot mai mare de progrese și descoperiri științifice, precum și la apariția mai multor lucrări în publicații științifice recunoscute. Promovarea cercetării de frontieră la cel mai înalt nivel este vitală pentru competitivitatea Europei, acesta fiind motivul pentru care am propus majorarea bugetului CEC în cadrul programului nostru «Orizont 2020»”, a declarat comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn.

Potrivit CE, în cadrul acestui concurs privind granturile pentru cercetători confirmați, CEC a primit aproximativ 2.300 candidaturi, ceea ce reprezintă o creștere de 4,5% față de numărul din anul trecut.

Sursa citată mai precizează că 45% dintre propunerile selecționate au fost în domeniul „Științe fizice și inginerie”, 37% – în „Științele vieții”, iar 18% – în domeniul „Științe sociale și umaniste”.

Beneficiarii granturilor au fost selecționați pe baza unor evaluări inter pares realizate de 25 de comisii formate din oameni de știință de renume din întreaga lume.

Granturile pentru cercetătorii confirmați sunt atribuite unor cercetători de înalt nivel consacrați, de orice naționalitate sau vârstă, care sunt independenți din punct de vedere științific și care au rezultate de cercetare recente și un profil ce îi identifică drept lideri în domeniul sau domeniile lor respective, potrivit Comisiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice