ULTIMA ORĂ. SENTINȚĂ ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR. Copos – 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare/MM Stoica – 3 ani și 6 luni, Borcea – 6 ani și 4 luni, Ioan Becali 6 ani și 4 luni

Redactor:
Diana Marcu
ULTIMA ORĂ. SENTINȚĂ ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR. Copos – 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare/MM Stoica – 3 ani și 6 luni, Borcea – 6 ani și 4 luni, Ioan Becali 6 ani și 4 luni
Dosarul Transferurilor, ultima sentință: Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, toți inculpați și acuzați de infracțiuni economice așteaptă soluția instanței

Curtea de Apel București a pronunțat marți sentința în „Dosarul Transferurilor”.  Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea sunt acuzați de DNA că în anii 2000 și-au însușit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal legendari ai României. În plus, cei opt sunt acuzați că au eludat legea și nu au plătit 1,5 milioane dolari taxe datorate statului.

Astfel, pedepsele pronunțate sunt:

George Copos – 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare

MM Stoica – 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare,

Cristi Borcea – 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare 

Ioan Becali – 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare 

Jean Pădureanu – 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare

Gică Popescu  – 3 ani și o lună de închisoare cu executare 

Gheorghe Nețoiu – 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare 

Victor Becali – 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare

DETALII, AICI

VEZI MAI JOS O PREZENTARE MULTIMEDIA A DOSARULUI

Având în vedere prevederile Noului Cod de Procedură Penală, sentința Curții de Apel va fi definitivă. Instanța are la dispoziție câteva soluții în acest caz. Nu este exclus ca judecătorii să anunțe că mai amână o săptămână sau două pronunțarea sentinței.

Condamnarea celor opt. Una din soluțiile instanței este să dispună condamnarea celor opt grei ai fotbalului. Toți inculpații au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de înșelăciune și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave. Acum această infracțiune este pedepsită mult mai blând.

Astfel, în cazul infracțiunii de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave pedepsele s-au redus de la 10 la 20 de ani la o limită de la unu la cinci ani. Adică în Codul care tocmai a intrat în vigoare pedeapsa maximă va fi de 5 ani, iar în Codul care tocmai este scos din aplicare pedeapsa maximă era de 20 de ani. Astfel, și termenul de prescripție scade drastic în acest caz de la 15 la 5 ani, prescripția fiind perioada în care procurorii și judecătorii pot investiga, respectiv judeca, un astfel de dosar.

Instanța poate constata că pentru infracțiunile de înșelăciune s-a împlinit termenul de prescripție. Specialiștii consultați de gândul spun că pentru o partea din inculpați aceste infracțiuni nu s-au prescris. În schimb, Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea ar putea fi condamnați pentru infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani. Pentru aeste infracțiuni maximul prevăzut de lege este 8, respectiv 10 ani de închisoare.

Reamintim că cei opt au fost condamnați în noiembrie 2012 la 40 de ani închisoare în total. Pedepsele date de au fost extrem de dure: Borcea – 7 ani de închisoare, Copos – 5 ani, MM Stoica – 4 ani, Giovanni Becali – 8 ani, Victor Becali – 7 ani, Gică Popescu – 3 ani cu suspendare, Nețoiu – 3 ani cu suspendare, Pădureanu – 3 ani cu suspendare. În mai Curtea Supremă a decis în recurs ca dosarul să fie rejudecat de Curtea de Apel București.

O altă soluție a instanței ar putea fi achitarea. Judecătorii pot decide că cei opt sunt nevinovați și că nu există probe că au comis vreo infracțiune. La fel ca o posibilă condamnare, și achitarea ar fi definitivă.

Ce conține „Dosarul Transferurilor”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacții ilegale la transferurile unor fotbaliști către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului și de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români efectuate de la cluburile Dinamo București, Rapid București, Gloria Bistrița și Oțelul Galați către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Primul satelit din lemn. Țara care îndrăznește să îl lanseze pe orbită
Inedit: Un fermier belgian a mutat accidental graniţa cu Franţa
BANCUL ZILEI – Bancherul și degetul plăcerii nebănuite
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cât costă mașina în care Gigi Becali a rămas fără permis. 'Conduce Luțu o lună'
RCA 2021. Anunț crunt pentru șoferii români. Decizia e oficială
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Când este Izvorul Tămăduirii 2021? Prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi...
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide