Un accident aviatic ar fi putut schimba istoria României: Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul lângă un aeroport din Moscova

Redactor:
Cătălin Prejbeanu
Un accident aviatic ar fi putut schimba istoria României: Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul lângă un aeroport din Moscova
Un accident aviatic ar fi putut schimba istoria României: Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit cu avionul lângă un aeroport din Moscova / Sursă FOTO: Profimedia Images

Un accident aviatic care a avut loc în 1957 ar fi putut schimba istoria României întrucât Nicolae Ceaușescu se afla la bordul aeronavei.

Nicolae Ceaușescu, cel care care avea să devină liderul comunist al României, urma să participe la manifestațiile organizate de autoritățile ruse la Moscova cu ocazia aniversării a 40 de ani de la Marea Revoluţie Rusă, scrie adevarul.ro.

Pe 4 noiembrie 1057 Nicolae Ceaușescu a făcut parte din delegația Partidului Muncitoresc Român (PMR) care trebuia să participe la eveniment menționat. Însă aeronava în care se afla acesta a fost implicată într-un accident aviatic. Incidentul ar fi putut schimba radical istoria României, însă cel care avea să devină liderul comunist al țării a scăpat doar cu leziuni minore.

Accidentul aviatic în care a fost implicat Nicolae Ceaușescu

Delegația română care trebuia să participe la manifestațiile de la Moscova a călătorit un un avion IL-14, care din cauza unei erori de pilotaj şi a condiţiilor meteo nefavorabile a atins crengile unor arbori şi s-a prăbuşit la ora 17:58.

Accidentul aviatic a avut loc în apropierea Aeroportului Vnukovo iar la bordul aeronavei ar fi trebuit să se afle și Gheorghe Gheorghiu-Dej, însă acesta avea probleme de sănătate la momentul respectiv.

În urma accidentului și-au pierdut viața patru persoane aflate la bordul avionului, printre care trei membri ai echipajului și Grigore Peoteasa, care era ministru al propagandei în regimul lui Dej.

Nicolae Ceaușescu a suferit doar „o contuzie la jumătatea dreaptă a coşului pieptului şi a încheieturii stângi a gambei, julituri la faţă, mâini şi picioare, starea generală fiind satisfăcătoare”, potrivit unui raport medical emis de Ministerul Sănătăţii al URSS.

Cine făcea partea din delegația PMR care a fost implicată în accidentul aviatic

Delegația Partidului Muncitoresc Român era alcătuită din Chivu Stoica, preşedinte al Consiliului de Miniştri, Ştefan Voitec, locţiitor al preşedintelui Consiliului de Miniştri, Alexandru Moghioroş, locţiitor al preşedintelui Consiliului de Miniştri, Leonte Răutu, şeful secţiei de Propagandă şi Agitaţie din Comitetul Centrul al PMR, Ştefan Voicu, redactor – responsabil al revistei „Lupta de clasă”, Mihai Novicov, translator, Alexandru Micu, garda de corp a lui Chivu Stoica, şi Ion Petrescu, stenograf.

Mihai Novicov, translatorul care se afla la bordul aeronavei, a povestit despre accidentul aviatic în cartea de memorii „Moartea lui Grigore Preoteasa. Catastrofa de pe aeroportul Vnukovo”.

„Călătorii şi-au dat seama că ceva nu era în regulă după o primă smucitură, care nu semăna a fi contactul roţilor avionului cu solul. De fapt, aeronava se lovise de vârfurile copacilor. A urmat un al doilea impact, şi mai puternic, ce a smuls pasagerii de pe locurile lor. Scaunele nu erau prevăzute cu centuri de siguranţă la aterizare şi asta a favorizat rănirea lor. După ce avionul a atins solul, românii au reuşit să sară şi să fugă cât mai departe, evitând suflul exploziei. Şi-au dat seama că Grigore Preoteasa nu era cu ei în momentul primei bubuituri cauzate de aprinderea rezervoarelor”, a relatat Mihai Novicov.

Accidentul aviatic a stârnit de-a lungul timpului diverse controverse, unii susținând că de fapt a fost unul plănuit întrucât se urmărea aasasinarea lui Gheorghe Gheroghiu-Dej sau a lui Nicolae Ceaușescu. La momentul respectiv, membrii echipajului au fost găsiți vinovați în urma unei ample anchete.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Româncă găsită moartă, goală și cu o tăietură la gât, în apartamentul ei din Italia....
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci în această zi sfântă?
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide