Un an de la moartea polițistului Gigină. Justiția nu a găsit încă vinovații

Un an de la moartea polițistului Gigină. Justiția nu a găsit încă vinovații
Publicat: 20/10/2016, 09:08
Actualizat: 31/10/2016, 17:00

Bogdan Gigină avea 28 de ani și lucra la Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei de opt ani. Unul dintre colegi era chiar tatăl său. În seara de 20 octombrie 2015, agentul Gigină a fost motociclistul desemnat să deschidă coloana oficială lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier și ministru al afacerilor interne. Pe o ploaie măruntă, vizibilitate redusă și cu o viteză de 84 km/h, spun procurorii, în zona Bulevardului Știrbei Vodă agentul a pierdut controlul motorului și a căzut într-o groapă ce fusese săpată pentru remedierea unei avarii la rețeaua de distribuție a gazelor.

„Familia trăiește să afle adevărul, să afle ce s-a întâmplat. Să vorbești cu el la telefon, să-l aștepți acasă să mănânce și la două ore să primești telefon că a murit este cutremurător. (…)Să fi spus domnul Oprea – lăsați-l pe amărâtul ăsta să plece, nu este de mers cu motocicleta pe vremea asta. El putea să refuze. Eu cred că el a cerut să plece, dar cei care răspundeau de el nu l-au lăsat să plece pentru că le era frică de superior”, a declarat pentru MEDIAFAX Lucreția Stavaru, mătușa lui Bogdan, precizând și că familia așteaptă finalizarea anchetei.

În noaptea producerii accidentului, reprezentanții Poliției Capitalei comunicau că agentul era la fluidizarea traficului în zona intersecției Stirbei Vodă, abia a doua zi recunoscând că era angrenat în ” fluidizarea traficului rutier și deplasare în siguranță a unei coloane oficiale”, constituită pentru „viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne” Gabriel Oprea.

În timp ce colegii și prietenii îl plângeau pe Bogdan Gigină, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București și polițiștii de la Omoruri au dechis un dosar in rem pentru ucidere din culpă. Care era destinația, unde se grăbea ministrul? Avea dreptul de însoțirea în coloană oficială? Dacă da, care era baza legală? Fusese presat Gigină să iasă cu motorul pe ploaie?Au fost doar câteva dintre întrebările ridicate atunci.

De la Parchetul Capitalei, dosarul a fost trimis la Parchetul General al României, după ce cercetările au arătat că ministrul ar fi folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în 2015. De acolo cauza a fost preluată de DNA pentru suspiciuni de abuz în serviciu. Pe 25 ianuarie 2016, DNA cerea aviz pentru urmărirea penală a demnitarului iar pe 5 februarie, oficial, Oprea era suspect.

„Sunt un om care și-a făcut datoria. Am muncit. Consider că este nedrept. Vreau să vă spun un lucru: aveam protecție 24 de ore din 24, nu aveam program normal, de la ora 8 la ora 16. Eram întodeauna la dispoziția statului român”, declara Oprea la sediul DNA.

Procurorii DNA susțineau atunci că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin „încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat”.

La zece luni de la accident, tătăl lui Gigină a avut prima reacție publică, acuzând că ancheta trenează și că este un „caz trecut în tăcere”.

„Puțini au rămas cei care nu au uitat moartea violentă a unui tânăr cauzată de neglijența, infatuarea unor oameni, deși mi-a greu să-i numesc oameni, care folosesc coloana oficială în scopuri personale doar pentru că pot. (…) Singura vină a lui Bogdan este că s-a suspus ordinului unor mizerabili, care habar nu au de regulamentul intern al instituției precum și de legile acestei țări (…)”, scria tatăl lui Gigină pe Facebook.

De la accident până în prezent, procurorii au strâns probe în dosar, astfel că la începutul lunii septembrie DNA a cerut avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale și pentru omor din culpă în cazul lui Gabriel Oprea. A fost momentul în care fostul ministru a susținut că procurorii ar trebui să se îndrepte și către administorul de drum și firma care a săpat groapa de pe bulevard..

„Surprinzator (oare?), DNA uita ceva esential. Bogdan Gigina nu a alunecat, nu s-a lovit de un copac, nu a intrat pe contrasens. A cazut cu motocicleta intr-o groapa imensa din carosabil. Aici nu e vorba doar despre viteza sau ploaie, ci despre un element esential pe care procurorii il ignora cu bună știință”, scria fostul ministru pe Facebook.

Pe 19 septembrie Senatul a respins solicitarea DNA, lucru ce a stârnit revoltă în rândul opiniei publice și a familiei lui Bogdan Gigină.

„Cel care fură o găină este hoț, este supus legilor acestei țări și închis. (…) Cel care stă cuminte pe bancheta din spate a mașinii nefăcându-se vinovat de nimic, trăiește frumos, văzându-și liniștit de viață, ba chiar se plânge la coșmarul trăit” , scria mama lui Bogdan, pe Facebook, după votul din Senat.

Câteva zile mai târziu, aproape 3.000 de oameni s-au adunat în fața Senatului protestând cu mesaje precum „Nu Imunitate!”, „73 de indolenți apără un impostor”, „Vrem dreptate”, „Alături de familia Gigină” sau „Egalitate în fața legii”. Ulterior, pe 23 septembrie Gabriel Oprea a anunțat că demisionează din funcția de senator. „‘Nu mă ascund în spatele niciunei imunități „, spunea atunci Oprea.

„(…)Nu doar domnul Oprea este vinovat”, transmitea avocatul Daniel Ionașcu, în numele familiei Gigină. Apărătorul părinților lui Bogdan susținea că se vor ” lupta cu tărie ca administratorul drumului și administratorul firmei de gaz să fie trași la răspundere.”

După demisia din Senat, DNA a cerut din nou aviz de urmărire penală , de această dată la președinte. Klaus Iohannis a încuviințat ridicarea imunității iar pe 17 septembrie Gabriel Oprea a fost pus sub învinuire de procurori pentru omor din culpă.

„Cer iertare familiei, știu ce înseamnă să ai un deces în familie, am trecut prin așa ceva. Nu veneam de la restaurant, nu veneam de la cârciumă. Eram în timpul serviciului”, a spus Oprea la ieșirea din DNA.

Răspunsul a venit câteva ore mai târziu de la mama lui Bogdan și de la una o altă rudă.

„>, spune domnul general Oprea. Părerea mea este că nu cunoașteți sensul acestui cuvânt. Există DEX-ul. Dacă ați fi făcut dovada acestei calități, astăzi am fi avut răspunsul pentru moartea celui care v-a asigurat traseul”, a scris pe pagina sa de Facebook mama lui Bogdan Gigină, Carmen Gigină.

„Dacă domnul Oprea era sigur că este nevinovat putea să facă o anchetă internă și de atunci se lămurea, nu se tegiversa. Pentru faptul ăsta familia crede că e ceva necurat la mijloc”, a adăugat Lucreția Stavaru, mătușa mamei lui Gigină

La un an de la moartea polițistului, justiția caută încă vinovații. Dosarul de la DNA este în faza urmăririi penale, fostul ministru Gabriel Oprea având calitatea de suspect pentru acuzații de abuz în serviciu și omor din culpă. Părinții agentului s-au constituit părți civile în anchetă și cer daune.

După accident, la nivel organizațional, a fost refăcut modul în care este gestionată necesitatea asigurării unei coloane oficiale, deciziile fiind luate acum, centralizat, la nivelul unei brigăzi de la Poliția Rutieră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto