Un angajat al DNA furniza informații secrete. Numitorul comun din dosare: Horia Uioreanu

Un angajat al DNA furniza informații secrete. Numitorul comun din dosare: Horia Uioreanu
Publicat: 23/07/2014, 15:23
Actualizat: 08/02/2019, 01:32

Potrivit surselor citate, fostul ofițer a furnizat informații secrete din dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru corupție Horea Uioreanu, oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu și consilierul județean PNL, Ioan Petran, dar și din dosarul instrumentat de procurorii militari ai DNA, în care sunt inculpați Horea Uioreanu, un fost ofițer SRI, Anca Albu și fostul subprefect al Clujului Mihnea Iuoraș.

Aceleași surse au spus că faptele de care este acuzat Valentin Tătar au fost comise în perioada în care cele două dosare erau în faza de cercetare.

Valentin Tătar, fost ofițer de poliție judiciară la DNA, va fi judecat pentru că a dat unor persoane informații din dosare, procurorii propunând instanței condamnarea acestuia la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut faptele de care este acuzat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au sesizat Tribunalul Cluj cu acordul de recunoaștere a vinovăției de către Valentin Tătar, ofițer de poliție judiciară în DNA la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în concurs a trei infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, arată miercuri DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii au arătat, în acordul de recunoaștere a vinovăției, că în perioada ianuarie – iunie, Valentin Tătar a transmis unor persoane informații din două dosare penale.

„În prezența apărătorului ales, inculpatul Tătar Valentin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani”, au scris procurorii în documentul citat.

Tribunalul Cluj urmează să dea o decizie în acest dosar.

În 23 iunie, Horea Uioreanu, președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru trei infracțiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) și complicitate la spălare de bani.

În același dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcții Napoca SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) și spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat și administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost și el trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în același dosar, în stare de libertate, pe consilierul județean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată și omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA București, pentru săvârșirea a două infracțiuni concurente de dare de mită.

Horea Uioreanu, Ioan Bene și Vasile Pogăcean au fost arestați preventiv în 29 mai, în acest dosar, iar Tribunalul Cluj le-a prelungit, în 25 iunie, arestul preventiv cu încă 30 de zile.

La începutul lunii iulie, Horea Uioreanu a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat că ar fi cerut informații despre supravegherea sa de la un subofițer SRI, care i-ar fi cerut să îl ajute să se transfere la SIE.

Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție l-au trimis în judecată pe Uioreanu pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârșită în formă continuată

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2013-2014, Horea Uioreanu ar fi determinat-o pe subofițerul SRI Anca Elena Albu să-i permită accesul la informații ce nu erau destinate publicității, la care aceasta avea acces în virtutea exercitării atribuțiilor de serviciu.

„Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal și să contracareze eventualele acțiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informații nedestinate publicității a fost făcută de președintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofițerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informații Externe cu ajutorul primului menționat”, au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanței.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU